Mikkelin Forum muuntautui palvelevaksi monitoimijakeskukseksi

Mikkelin torin laidalla sijaitsevan entisen Anttilan talon eli Forumin kiinteistön toinen kerros on saneerattu toimistokäyttöön. Ensimmäisenä vuokralaisena tiloihin tuli Essote eli Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelut. Talosta valjastetaan ”täyden palvelun taloa” erityisesti ikäihmisille, vammaisille ja omaishoitajille. Toiseen kerrokseen rakennetaan iso aulatila, seurakunnan kahvila, sekä yhdistysten ja yritysten toimitiloja. Taloon saadaan myös tapaamistiloja asiakkaille.

Projektin tiedot

Paikkakunta
Mikkeli

Luonnonvalon hyödyntäminen tilojen valaistuksessa

Tilamuutos liiketilasta viihtyisäksi ja moderniksi toimistoksi on suuri ja perusteellinen. Kaikki talotekniikka on päivitetty remontissa ajan tasalle. Rakennuksen julkisivuun tehtiin suuri, avokonttoriin sopiva panoraamaikkuna, josta avautuu kaunis näkymä Mikkelin rautatieasemalle. Suurista ikkunoista tulvii tilaan paljon luonnonvaloa. Valaisimien kirkkautta voidaan muuttaa tiloissa luonnonvalon määrän mukaan.

Tilojen valaistus on hyvin pitkälle automatisoitu, mutta se sallii myös käyttäjäkohtaista ohjausta tarpeiden mukaan. Kaikkien tilojen valaisimet ohjataan älykkäillä releyksiköillä jännitteettömiksi vuorokauden hiljaisina tunteina ja loma-aikoina. Tämä pidentää valaisinten elinikää ja parantaa sähköverkon laatua. Tilojen valaistus on tehty käyttäjille viihtyisäksi myös pimeään aikaan ja tavanomaisten toimistoaikojen ulkopuolella. Guided Light -toiminto valaisee myös oleskelukohdan viereisiä alueita, jolloin käyttäjä hahmottaa tilan paremmin ja työskentely on viihtyisämpää, vaikka suuressa toimistossa olisikin täysin yksin. Kaikki käytäväalueet pidetään valaistuina silloin kun jollakin alueella havaitaan liikettä.

Potilashuoneiden valaistusta ohjataan paikallisella DALI-ohjauksella PD4-M-DALI/DSI-tunnistimin ja näihin liitetyin painonapein.

DALISYS-ohjausjärjestelmään voidaan ohjelmoida muutoksia etänä

Nylund toimitti kiinteistöön valaistuksen ohjausjärjestelmän (DALISYS), joka räätälöitiin kohteeseen tiiviissä yhteistyössä hankkeen suunnittelijana toimineen Insinööritoimisto K. Nykänen Oy:n kanssa. Kohteessa on väyläjärjestelmien lisäksi myös Stand-Alone -tunnistimia.

Sähköurakoitsijana kohteessa on toiminut VM-sähkö Oy, joka asensi kaikki kohteen valaistukseen ja ohjausjärjestelmään liittyvät komponentit. Valaistuksen ohjausjärjestelmän käyttöönoton toteutti Nylund. Noin 500 ohjelmoitavan DALI-pisteen konfiguroimiseen käytettiin reilut neljä päivää. Käyttöönottovaiheessa kohteeseen voidaan tehdä tarvittavia ohjelmallisia muutoksia myös etänä käyttäjien toiveiden mukaisesti.

Lue enemmän Länsi-Savon artikkelista. 

Lisää Länsi-Savon juttua aiheesta löydät täältä.

Haluatko lisätietoja?

Keskustele asiantuntijan kanssa.

Aku Bragge

Liiketoimintapäällikkö
Valaistuksen ohjaus