Messukeskukseen kansainvälisen tason valaistusratkaisu

20.01.2021

Messukeskuksen konferenssisali on vaativien tapahtumien näyttämö, jossa valaistukselle ei sallita edes hetkellisiä toimintahäiriöitä. Toimintavarmuuden ohella on tärkeää, että valaistus soveltuu kansainväliseen televisiolähetykseen. Tilaisuuden pitää näyttää ensiluokkaiselta sekä paikan päällä että television kuvan kautta seurattuna.

Helsingin messukeskus on Suomen suurin ja monipuolisin tapahtumapaikka. Keskuksessa järjestetään vuosittain 50 ammatti- ja yleisömessua ja tuhat kokousta ja kongressia. Konferenssisali on korkea, joten valaistustekniikan luotettava toiminta on ehdoton edellytys tilaisuuksien onnistumiselle.

Keskitetty tehonsyöttö laadukkaaseen valaistuksen ohjaukseen

– Nylund toimitti messukeskukseen valaisimille iDriven keskitetyn tehonsyötön. iDrive-laitteet himmentävät ohjaamiaan valaisimia poikkeuksellisen laadukkaasti. Valon laatu on optimaalinen myös televisiolähetyksiin. Kuvassa ei näy minkäänlaista välkehdintää. Valaistuksen himmennysalueen pitää olla hyvin laaja. Normaalit LED-driverit eivät tarkoitukseen sovi niiden kapean himmennysalueen vuoksi, kertoo Aku Bragge Nylundilta.

Normaalisti valaisimien liitäntälaitteita joudutaan vaihtamaan useita kertoja valaisimien käyttöiän aikana. Messukeskuksen tiheän käyttöasteen vuoksi valaistuksen huoltokatkot ovat haastavia aikatauluttaa.

– Keskitetty tehonsyöttö on ratkaisu, joka poistaa kaiken vikaantumisherkän elektroniikan hankalasti huollettavista paikoista. Samalla jokainen valaisin saa oman DMX-osoitteen ja niitä voidaan tarvittaessa ohjata yksitellen. Yksi projektin erikoisuuksista ovat kustomoidut kosketusnäytöt, jotka kytkettiin lattiarasiaan. Näistä voidaan helposti ohjata valaistusta, Aku Bragge selvittää.

messukeskus

Nylund toimitti Messukeskukseen iDriven keskitetyn tehonsyötön lisäksi iLightin valaistuksen ohjausjärjestelmän Cooper Lighting Solutionsilta sekä Ansorgin valmistamat kohdevalaisimet. Salin matalaan osaan tuli Luxiona X-line -yleisvalaisimet. Valopöytä integroidaan järjestelmään DMX mergerin avulla.

– Koko toimitusketju tarjouspyyntövaiheesta tuotteiden toimituksen ja räätälöintien kautta ohjelmointiin ja käyttöönottoon toimi esimerkillisen hyvin ja sovitun mukaisesti. Laitteiston toiminta ja käytettävyys on ollut odotusten mukaista, kiittelee Messukeskuksen tekninen päällikkö Tero Kasurinen.

messukeskus

messukeskus

messukeskus

Tiedustelut:

Valaistuksen ohjaus, Aku Bragge, aku.bragge@nylund.fi
Valaistus, Jari Lohiraja, jari.lohiraja@nylund.fi
Valaistuksen ohjausjärjestelmä: iLight
Keskitetty tehonsyöttö: iDrive
Valaisimet: Ansorg ja Luxiona X-line
Valopöytä: DMX merger

Lue lisää julkisten tilojen X-line -valaisimista: