Rappukäytävän valaistuksen ohjaus akustisella tunnistimella – Extronic Basic

Valaistus rappukäytävään

Porrashuone tai rappukäytävä on suljettu tila, johon kuljetaan usein monista ovista. Tällöin akustinen eli ääneen perustuva tekniikka on ylivoimainen valinta valaistuksen automatisointiin, sillä se on ainoa tekniikka, jolla valot saadaan sytytettyä juuri ennen tilaan saapumista. Valaistuun tilaan on miellyttävämpää saapua kuin tilaan, jossa valot räpsähtävät päälle vasta sinne saapuessa.

Oikean tunnistusjärjestelmän käyttö on yleensä erittäin helppoa, mutta valonlähteiden oikean ohjaustavan valinta on tärkeää. Väärällä valinnalla voi olla kielteisiä vaikutuksia, kun sekä valonlähteiden että liitäntälaitteiden huoltotarve ja kuluminen lisääntyvät.

Uudisrakennuksiin ja saneerauskohteisiin suosittelemme dynaamisen valaistuksenohjauksen asentamista.

Tämän sovelluksen esimerkissä ei käytetä himmennettäviä loistelamppu- tai LED-valaisimia.

Tunnistimen sijoittelu porraskäytävissä

Mikrofonin toimintaetäisyys on tilan akustisista ominaisuuksista riippuen 20-25 metriä. Akustiikkalevyillä vuorattu katto voi lyhentää korkeiden taajuksien kantamaa. Mikrofonit asennetaan joka toiseen tai joka kolmanteen rakennuksen kerrokseen. Rinnan kytkettävien mikrofonien kytkentään käytetään esimerkiksi KLM 4 x 0,8 mm² -kaapelia.

Ohjausjärjestelmä

Tässä esimerkissä esitetään tavanomainen laitteisto, jossa on akustinen tunnistin, kaksi valaisinryhmää ja mukautuva toiminta. Esimerkissä suositellaan kuormituksen jakamista kahteen ryhmään, joista toisessa on kaksi vaihetta ja toisessa yksi vaihe ja joita ohjataan vastaavasti akustisen tunnistimen A- ja B-kanavan kautta.

Ryhmässä A suurin osa valaisimista ja ryhmässä B pieni määrä valaisimia huolehtivat perusvalaistuksesta. Sammutettaessa valoja katkaistaan ensin kaksi vaihetta (A-ryhmä) valonlähteen valmistajan suositusten mukaan säädetyn ajan kuluttua (usein 10–20 minuuttia). Jos jossain vaiheessa, esim. yöllä ei havaita liikettä pariin tuntiin, sammutetaan kolmaskin vaihe (B-ryhmä). Tällöin järjestelmässä on ohjelmoituna porrashuoneen todelliseen liikenteeseen mukautuva toiminta. Porrashuone ei myöskään ole pimeänä niinä aikoina päivästä, jolloin liikennettä on paljon, sillä vähintään B-ryhmä on tällöin päällä.

Kun valaistus on sammutettu kokonaan tai vain B-ryhmä on päällä ja joku astuu porrashuoneeseen, sytytetään molemmat valaistusryhmät. Akustisen tunnistimen säätö- ja ohjelmointiohjeet löytyvät tunnistimen käyttöohjeesta.

Tuote

Snro

Akustinen tunnistin AD-600 35 241 31
Lisämikrofoni muovi AD-260U 35 241 25
Vaihtoehtoinen tuote Snro
Lisämikrofoni metalli AD-260P 35 240 84

Tiedot virtabudjettia varten

Tuote

Suurin virrankulutus (mA)

Enimmäisteho (W)

Mikrofoni AD-260U/260P 22 0,3