Teollisuus

Suurten varastojen ja teollisuuskiinteistöjen valaistukseen tarvitaan paljon energiaa. Hyvää työvalaistusta koskevien vaatimusten ja kattokorkeuden vuoksi valaistuksen on oltava riittävän voimakas. Näin valoa riittää aina varastokäytävän lattiatasollekin.

Teollisuuskohteissa edellytetään valaisimilta ja valaistuksen ohjaukselta erikoisvaatimuksia. Usein valaistavat alueet ovat laajoja ja tilojen käyttöaste korkea, mutta yksittäisiä alueita saatetaan käyttää vain satunnaisesti.

Energiaa voidaan säästää runsaasti automatisoimalla varastokäytävien valaistusta, jolloin valot syttyvät vain kun käytäviä käytetään. Logistiikkakeskuksissa liikkuu paljon ihmisiä, osa jalan ja osa trukeilla, työturvallisuuden ja viihtyvyyden kannalta on erityisen tärkeää että valot ovat aina päällä kun alue on miehitetty. Laajat valvonta-alueet ja pitkät varastohyllyjen väliset käytävät on parasta toteuttaa Extronicin pitkän kantaman PIR-tunnistimilla ja tasonsäätimillä. Tasonsäätimiä käyttämällä yhtäkään valaisinta ei tarvitse ohjelmoida, vaan kaikki tasot ja viiveajat voidaan asettaa manuaalisesti keskukseen sijoitettavasta tasonsäätimestä.

Valaistuksen osalta on huomioitava, että varastojen hyllyvälit ovat korkeita mutta erityisen kapeita, mikä taas asettaa omat haasteensa tasaisen valaistuksen toteuttamiseksi mahdollisimman energiatehokkaasti. Jopa 70% valaisimen valotehosta saattaa jäädä hyllyjen päälle. Ensiluokkainen optiikka pitää huolen, että valo  saadaan juuri sinne missä on tarve. Oikeilla optisilla ratkaisuilla myös energian tarve pysyy pienenä, kun valoa ei turhaan ohjata liian leveällä keilalla. Korkeissa varastoissa työtä saatetaan myös tehdä erilaisten nosturitrukkien avulla korkeallakin, jolloin oikeanlainen optiikka ja häikäisyn suojaus korostuvat.

 

Valaistusratkaisut elintarviketeollisuudessa

Teollisuuden osa-alueet kuten elintarviketeollisuus asettavat  erityisvaatimuksia valaistukselle. Valaisimien tulee olla helposti pestäviä, jotta ruoan valmistusprosessi raaka-aineesta kauppaan myytäväksi tuotteeksi tapahtuu hygienisissä olosuhteissa. Asennettavuus ja huollettavuus ovat tärkeitä ominaisuuksia alueilla, joissa käsitellään ruokaa. Valaisimien osat kuten kiinnitystarvikkeet ja liittimet eivät saa missään olosuhteissa päästä tippumaan raaka-aineiden sekaan tai pakkauksiin. IFS-sertifikaatin (International Food Standard) saaneita sähkölaitteita käytettäessä voivat valmistaja sekä kuluttaja varmistua siitä etteivät tuotetut hyvikkeet sisällä niihin kuulumattomia ainesosia.

Kestävät komponentit

Ruoan valmistuksessa käytetään lämpöä tuottavia välineitä kuten uuneja ja hyvikkeitä saatetaan varastoida erittäin kylmissä olosuhteissa. Kuumat ja kylmät ympäristöt asettavat niissä käytettäville sähkölaitteille kovat vaatimukset, joihin on vastattava oikeanlaisilla materiaaleilla ja komponenteilla. Tarpeiden mukaan räätälöidyt materiaalit kuten polymeerit eli muovit ja teollisuustason elektroniset komponentit takaavat valaisimien pitkäikäisyyden myös vaativissa olosuhteissa.

Oikea värilämpötila

Valon värilämpötila korostuu myymälätiloissa, jotka saattavat sijaita ruoan valmistustilojen yhteydessä. Oikean värilämpötilan valinta tekee esillä olevista tuotteista houkuttelevampia ja lisää ostohalukkuutta. Värilämpötila vaikuttaa myös ihmisen vireystilaan. Neutraali ja kylmä värilämpötila, jotka jäljittelevät keskipäivällä olevan luonnon valon värilämpötilaa, pitävät työntekijöiden vireystasoa yllä.