Puhdastilat

Puhdastilavalaisimia tarvitaan ympäristöissä, joissa kiinteiden elementtien tulee olla helposti puhdistettavia sekä soveltuvia käytettäväksi paineistetuissa puhdastiloissa. Puhdastiloja ovat tyypillisesti sairaalat, sekä lääke-, elektroniikka- ja elintarviketeollisuuden tilat. Näissä tiloissa valaisimilta vaaditaan korkeaa tiiviysluokkaa ja helppoa puhdistettavuutta. Eri puhdastilaympäristöissä on eritasoisia vaatimuksia valaisimien soveltuvuudelle.  

Usein puhdastilojen luonteeseen kuuluu tarkkuutta vaativa työ. Rakenteellisen sopivuuden lisäksi on tärkeä varmistaa, mikä on käyttötarkoitukseen tarvittava valovoimakkuus. Myös valonlähteen värintoistoindeksiä korottamalla on mahdollista helpottaa tarkkuutta vaativaa työtä. Varjonmuodostus on hyvä minimoida, jolloin vältytään suurilta kirkkauseroilta.

Puhdastilavalaisimille on monia teknisiä vaatimuksia, joista selkein on IP-luokan vähimmäisvaatimus IP65. Puhdastilat ovat usein myös ylipaineistettuja tiloja ja on tärkeää, että valaisin on niin tiivis, ettei ylipaineistettu ilma pääse valaisimen sisälle. Valaisimen materiaalien on oltava korroosion ja pesukemikaalien kestäviä.

Itse valaisimen rungon tulee muodostaa tiivis rakenne yhdessä katon kanssa. Valaisimen pelkän rungon IP-luokka muodostaa todellisen IP-luokan, koska valaisin on kuitenkin joskus avattava valonlähteitä vaihdettaessa. T5-lampuilla saadaan huoltoväliä pidennettyä, mikä vähentää tilan likaantumisen riskiä. Laajasta puhdastilavalaisinvalikoimassa on sekä upotettavia että pinnalle asennettavia valaisimia.

Lääkkeiden valmistuksessa, elintarviketeollisuudessa ja leikkaussaleissa on erittäin tarkat vaatimukset puhtaudelle. Näiden tilojen puhtausluokat on määritelty standardissa ISO14644-1 ja ne on luokiteltu ISO 9 – ISO 1 puhtausluokkiin. Kaikkiin näihin vaatimuksiin löydät valaisimet valikoimastamme.

Luxiona valmistaa myös ISO-hyväksyttyjä valaisimia, jotka on valmistettu puhdastiloissa ja joissa valaisimen kaikki komponentit on tarkasti dokumentoitu. ISO-hyväksytyissä puhdastilavalaisimissa on lisäksi antibakteerinen pinnoite, joka estää bakteereiden kasvun. Erityinen lasersädettä itseensä absorvoiva pinnoite estää lasersäteiden heijastusta takaisin valaisimesta.

LED-valaistus on tullut myös puhdastilavalaistukseen. Suosituista Agat- ja Rubin-valaisimista on saatavana LED-valonlähteellä varustetut mallit, esimerkiksi Agat Clean LED, Agat Clean No Frame LED, Rubin Clean LED.

LED-valaisimet ovat saatavana myös erittäin hyvällä värintoistoindeksillä CRI 90.