WC:t

WC-tiloissa valaistusta kannattaa ohjata tarpeen mukaan. Erilaisten julkisten tilojen kuten toimistojen, ravintoloiden, huoltoasemien ja kauppakeskusten WC-tiloissa valot jäävät usein päälle viimeisen kävijän jälkeen. Tähän on syynä useimmiten se, ettei kukaan koe olevansa vastuussa tilasta. Kun valot jäävät päälle, energiaa kuluu turhaan ja myös valonlähde kuluu nopeammin.

WC-tilojen valaisimina voidaan käyttää esimerkiksi LED-alasvaloja, yleisvalaisimia tai moduulivalaisimia. Käytettävien valaisimien tulee olla roiskevesisuojattuja (IP44). Valaistusta kannattaa ohjata kattoon asennetulla läsnäolotunnistimella.

Isoon tilaan voidaan tarvita useita tunnistimia. Ensimmäinen tunnistin sijoitetaan enintään kolmen metrin etäisyydelle ovesta. Koska WC-tiloissa voi tunnistimelle syntyä katvealueita, on suositeltavaa valita tunnistin, jossa on mikrofoni. Valot syttyvät liikkeestä ja tunnistin pitää valot päällä liikkeestä tai äänestä.

Jos WC-tilassa käytetään LED-valaisimia, voidaan valot ohjata päälle ja pois. Loisteputkivalaisimia käytettäessä valot kannattaa ohjata himmennystekniikalla, jotta syttymiskertoja saadaan vähennettyä. Kun tilaan astutaan, valot syttyvät kirkkaina. Niin kauan, kuin tilassa liikutaan, valot pysyvät kirkkaana. Noin kolme minuuttia viimeisen liikkeen jälkeen valot himmentyvät noin 10-20 prosentin tasolle, mikä säästää energiaa. Kun tilaan taas astutaan, valot kirkastuvat. Jos kukaan ei ole ollut tilassa esimerkiksi tuntiin, valot sammuvat kokonaan.