Puistovalaistus

Puistot ovat tiloja, joiden läpi kävellään, joissa nautitaan luonnosta ja joissa vietetään aikaa rauhallisessa ympäristössä. Puistossa ihastellaan taidetta ja rauhoitutaan nauttimaan luonnon äänistä ja tuoksuista. Puisto yhdistää kaupungissa arkkitehtuuria ja kortteleita.

Puistojen valaistuksen tulisi olla hillittyä, pehmeää ja rauhallista. Sen pitäisi myös tuottaa turvallisuuden tunnetta. Valon ei tulisi häiritä ja häikäistä ihmisiä eikä eläimiäkään. Häikäisyn hallintaan ja ylöspäin suunnattuun valoon tulisi siis kiinnittää erityistä huomiota. Puistoissa on myös taidetta ja yksityiskohtia, joita voidaan korostaa kohdevalaisimilla.

Kuva: Adobe

Puistojen pehmeä yleisvalaistus

Yleisvalaistuksella puistossa pyritään luomaan viihtyisä valo, jotta puistossa pystyy liikkumaan turvallisesti ja mukavasti. Yleisvalaisinten tulisi valaista kävelyreitin lisäksi ympäristössä olevaa tilaa, jotta puiston kauneudesta voi nauttia myös hämärän aikaan. Suosittelemme, että puistoihin valitaan valaisimia, jotka jakavat valoa laajasti.

Valaistus voidaan toteuttaa puistovalaisimilla, kuten Focus Lightingin moderni Sky Park, Space tai Comfort. Toinen hyvä vaihtoehto on katuvalaistusoptiikalla varustetut Focus Lightingin NYX 330 -valaisimet.

Kuva: Focus Lighting

Valon värillä ja yöaikaisella himmennyksellä on merkitystä

Ihminen rauhoittuu lämpimän sävyisessä valossa. Valon värin tulisi olla puistoissa lämmintä 3000K tai jopa 2700K.  Puistoissa olisi hyvä käyttää yöaikaista himmennystä niin, että valaistus himmenee esim 50% tasoon keskiyöllä. Valotaso riittää kyllä liikkumiseen ja samalla energiaa säästyy merkittävästi ja puiston eläinkunta voi paremmin.

Värivalolla efektejä

Värivalolla on mahdollista toteuttaa erilaisia efektejä. Värivalolla voidaan tuoda lisää elävyyttä esimerkiksi leikkipuistojen valaistuksessa.

Värivalaistus on mahdollista toteuttaa vaikkapa Meyer Lighting Monospot 3 -valaisimilla niin, että valaisimessa on monokromaattiset värit, jolloin yhdessä valaisimessa on vain yksi väri. Ohjaus on yksinkertainen ON/OFF tai DALI.

Jos halutaan dynaamista värivahtoa, vaihtoehdot ovat  Monospot 4 RGBW, Monoflood 3 RGBW, Monoflood 4 RGBW ja Superlight Nano 4 RGBW. RGBW-valaisimissa tarvitaan DMX-ohjaus värien ohjausta varten.

Kuva: Meyer Lighting

Puiden valaisu puistoissa

Jos puistoissa on kauniita ja persoonallisia puita, niitä kannattaa korostaa. Kaikkia puita puistossa ei kannata korostaa, vaan visuaalisesti näyttävimmät tai historiallisesti arvokkaimmat. Puiden valaisussa on tärkeätä huomioida, että valo ei häirise kulkijaa tai eläimiä. Alhaalta ylöspäin suunnattu valaisin suunnataan niin, ettei valosaastetta pääse syntymään.

Puita valaisevat valaisimet voivat olla maahanupotettavia valaisimia, valonheittimiä, jotka on asennettu pylvääseen (kuten Monospot, Monoflood tai Nightspot valaisimet) tai sitten matalaan D280-asennusputkeen asennettuja valaisimia.

Kuva: Nylund

Puu on valaistu D280-asennusputkella, jonka sisällä on Meyer Lighting Superlight Nano 3 -valaisin leveällä keilalla.

Veistokset ovat puistojen keskipiste

Patsaiden valaistuksessa pyritään tuomaan esille patsas pimeästä ympäristöstä.

Taiteen valaistus vaatii tarkkaa suunnittelua ja valaisimia, joissa on tarkka optiikka erityisesti, jos valaisimet on sijoitettu pylväisiin.

Veistos on puiston keskipiste, joten sitä kannattaa valaista hieman suuremmalla valaistusvoimakkuudella, jotta se erottuu ympäristöstään.

Havis Amanda -veistos on valaistu Meyer Lighting Ecospot 19W ja Ecospot Mini -valaisimilla. Kuva: Adobe

Pollareilla mukava valaistus matalalta

Pollarivalaisimilla voidaan lisätä puiston valaistusmukavuutta entisestään. Valo on sijoitettu matalalle ja valaisee maapintaa pehmeästi. Alaspäin suunnattu valo ei häiritse tilan hahmottamista. Pollarivalaisimeksi soveltuu valikoimastamme Focus Lightingin SkyBollardNYX 190 pollari ja Meyer Lightingin Nightpath.

Kuva: Nylund

Focus Lighting Skybollard -valaisin Tampereella.

Tarvitsetko lisätietoja?

Ota yhteyttä myyntiimme.