Usein kysyttyä valaistuksen ohjauksesta

Urakoitsijoiden esittämät kysymykset valaistuksen ohjauksesta liittyvät usein työmaalla ilmeneviin asioihin. Näihin kysymyksiin olemme koonneet vastauksia tälle sivulle.

Suunnittelijoiden kysymykset meille liittyvät enemmän tuotteiden valintaan ja ominaisuuksiin. Näistä löytyy muutama vastaus täältäkin, mutta yksityiskohtaista tietoa löydät tuotesivuilta. Kokeile myös hakutoimintoa (suurennuslasi).

Jos et löydä vastauksia alta tai tuotesivuilta, asiakaspalvelumme ja tekninen tukemme auttavat sinua mielellään! Yhteystiedot löydät sivustomme alaosiosta tai täältä. Tämän sivun kysymyksiin on vastannut valaistuksen ohjauksen asiantuntijamme Aku Bragge.

Tekninen tuki: 010 217 0305

Tekniset kysymykset ja asennusohjeet

Miksi valot eivät syty?

Tarkista, että tunnistin näkee liikettä ja valoisuusarvo ei estä valojen syttymistä. Läsnäolotunnistimissa tehdasasetus on ohjelmoitu 500 lx ja sammutusviive 10 min. Tehtaalta tullessa luksitason asetuspotentiometri on aurinkoasennossa ja aika TEST-asennossa. Jos tunnistin näkee liikettä ja merkkiledejä ei ole sammutettu, punainen merkkiledi kertoo tunnistimen havaitsevan liikettä.

Miksi valot eivät sammu?

Valot voivat pysyä päällä, jos tunnistin havaitsee voimakkaan, liikkuvan ilmamassan. Liian lähellä tunnistinta sijaitseva ilmanvaihtokanava voi aiheuttaa ongelmia toimintaan. Helpointa on testata ongelma-alue ja peittää tunnistimen linssi mukana toimitettavilla rajauslevyillä.

Miksi Slave-tunnistimet eivät toimi?

Jos Slave-tunnistimissa vilkkuu koko ajan vihreä merkkiledi, on syytä epäillä että R-linjassa on indusoitunutta jännitettä. Slave-tunnistimet eivät lähetä samaan aikaan liiketietoa väylälle. R-linjaan indusoitunut, tyypillisesti yli 20 V jännite saa aikaan sen, että jokainen tähän linjaan kytketty Slave-tunnistin luulee, että joku linjan Slaveista lähettää liiketietoaan R-linjalle. Ongelma voidaan poistaa lisäämällä jokaisen R-linjan viimeisen Slave-tunnistimen lähelle RC-häiriönpoistaja, joka muuttaa indusoituneen häiriön lämmöksi. Katso lisää täältä.

Miksi valot syttyvät itsestään?

Joissain tapauksissa on havaittu, että tunnistin sytyttää valot uudestaan heti, kun tunnistimen automatiikka on ne sammuttanut. Tämä johtuu sopivasta resonanssipiiristä kuorman, kaapeloinnin ja tunnistimen releen välillä. Sammuttamisesta syntyy piikki, joka häiritsee tunnistimen elektroniikkaa. Tunnistin luulee sähköistä häiriötä piirilevyllä liikkeeksi ja sytyttää valot. Ongelma ratkaistaan kytkemällä RC-häiriönpoistaja relekärjen rinnalle.

Kuinka monta liiketunnistinta voi kytkeä rinnakkain?

Tyypillisimpiä sisäkäyttöön tarkoitettuja liiketunnistimia voi kytkeä enintään 8 kpl rinnakkain. Indoor 180-SC -tunnistimia voi kytkeä enintään 10 kpl yhden SCT-1 porrasvaloautomaatin perään. Tarkista enimmäismäärä tunnistinkohtaisesti.

PD4-M-TRIO-2DALI/DSI-1C: Miten ohjataan kumpaakin DALI-ryhmää omalla painikkeella?

Tehdasasetuksena tunnistin on niin sanotussa kahden painikkeen tilassa, jolloin molempia DALI-ryhmiä ohjataan samalla liittimen S1 painikkeella. Jotta molempia DALI-ryhmiä voidaan ohjata omilla liittimiin S1 ja S2 liitetyillä painikkeilla, tunnistin on asetettava kolmen painikkeen tilaan kaukosäätimellä. Katso ohje täältä.

Oikean tuotteen valintaan liittyvät kysymykset

Minkä kokoista LED-kuormaa liiketunnistimet voivat ohjata?

LED-kuorma käyttäytyy, kuten muutkin valaisinkuormat. Tunnistimen releelle ei ole määritelty minimikuormaa. Mahdollinen korkea syöksyvirta voi vaikuttaa tunnistimien relekärjen kestävyyteen. Suuria syöksyvirtoja esiintyy yleensä heikkolaatuisissa valaisimissa, joissa ei ole kunnollista LED-liitäntälaitetta.

Suurimmassa osassa tunnistimista on nollapistekytkentä. Se kytkee kuorman verkkosähkön nollakohdassa, joka pienentää syöksyvirtaa merkittävästi. Turvallisempi valinta on liiketunnistin nollapistekytkennällä. Esimerkiksi RC-Plus next N ulkokäyttöön ja PD3N-1C tai PD4N-1C sisäkäyttöön.

Mikä tuote sopii pihalle?

Valikoimassamme on jokaisen käyttöympäristön vaatimuksiin suunnitellut tunnistinmallit.

Ulkoalueilla paras valinta on RC plus next N, jonka voi asentaa seinään tai kattoon. Tämän tuotteen valvonta-alue on muita laajempi, sitä voi ohjata kaukosäätimellä ja siinä on valaistuksen nollapistekytkentä. Muita paljon käytettyjä malleja ovat LC140 ja LC200, sekä LC Click N mustat tunnistimet.

Mitä eroa on sisätilojen liiketunnistimella ja läsnäolotunnistimella?

Liike- ja läsnäolotunnistimien erot ovat ominaisuuksissa, jotka liittyvät käyttöympäristöön. Läsnäolotunnistimissa on painike manuaaliseen valaistuksen ohjaukseen. Painikkeella valot saadaan pakotettua päälle tai pois. Läsnäolotunnistin ja liiketunnistin toimivat täysin automaattisesti, jolloin valot syttyvät ja sammuvat automaattisesti. Läsnäolotunnistin voidaan asettaa myös puoliautomaattiseen tilaan, jolloin valot sytytetään painikkeesta ja sammutus hoituu automaattisesti liikkeen lakattua. Läsnäolotunnistin voi myös sammuttaa valot liikkeestä riippumatta, jos päivänvalo riittää tarvittavan valaistusvoimakkuuden aikaansaamiseksi.

Laatuun ja ekologisuuteen liittyvät kysymykset

Millainen takuu on Nylundin liiketunnistimilla?

Toimittamillamme vakio liiketunnistimilla on STUL-takuu. Rekisteröimällä projektisi sivuillamme, saat Luxomat-tunnistimille viiden vuoden laajennetun takuun. Rekisteröi projektisi täällä.

Mitä laatusertifikaatteja Nylundilta löytyy? 

Löydät lisätietoa Nylundin laatusertifikaateista täältä