Sairaalat ja terveydenhoito

Huomioi nämä asiat sairaalan valaistuksessa

Sairaalaympäristöissä valaisimilta vaaditaan laatua ja luotettavuutta. Hyvin suunniteltu ja toteutettu sairaalavalaistus tukee hoitotyötä sekä potilaiden toipumista. Kehittyneen teknologian ansiosta valaistus edistää tehokkaasti myös työssä jaksamista ja hyvinvointia.

Miten valaistus toteutetaan sairaala- ja terveydenhuoltoympäristössä: leikkaussalit, käytävät, asiakastilat, potilastilat? Huolellisen suunnittelun ja oikeiden tuotevalintojen avulla luodaan jokaiseen tilaan siihen sopiva valaistus, joka palvelee eri käyttäjäryhmien tarpeita.

Valaistuksen ja valaistuksen ohjauksen tulee olla helppo käyttää. Viihtyvyyttä parannetaan automaattisesti ohjautuvalla valaistuksella. Se pitää olla kuitenkin ohitettavissa ja siirrettävissä manuaaliseksi silloin, kun tarve niin vaatii.

Kuva: Unsplash, National Cancer Institute

Millainen on hyvä sairaalavalaistus?

Selvää on, että valaistuksen on vastattava sairaalavalaistukselta vaadittavia ohjeistuksia ja standardeja sekä laatuvaatimuksia. Sen kuuluu mukautua muuttuviin tilanteisiin ja tukea sairaalan työntekijöiden arkea.

Valaistuksen automatisointi

Valaistuksen ohjauksessa yleistyvä trendi ovat paikalliset ohjausjärjestelmät. Tarjolla on älykkäitä, mutta kompakteja ohjausratkaisuita potilashuoneisiin ja keskitettyjä ratkaisuja käytäväalueille.

Automaattinen valaistus vähentää myös taudinaiheuttajien leviämistä, kun valot syttyvät automaattisesti ilman bakteereja keräävien seinäkatkaisinten koskettelua.

 

Likaa hylkivä pinta

Millainen valaistuksen ohjaus sairaalaan?

Osa sairaaloiden tiloista on tarpeellista saada yhden ohjausjärjestelmän piiriin. Pystymme Nylundilla kartoittamaan koko kiinteistön ohjaustarpeen ja optimoimaan järjestelmän palvelemaan tämänhetkisiä tarpeita. Samalla pidämme ovet auki tulevaisuuden järjestelmille.

Muuntojoustavaa valaistuksen tekniikkaa

Suosittelemme käyttämään valaistuksen ohjauksessa aina standardoitua ja yhteensopivaa tekniikkaa. Näin valaistusjärjestelmän muutokset ja lisäykset onnistuvat helpommin myös tulevaisuudessa, kun tilojen käyttötarpeet muuttuvat.

Ratkaisuja puhdastilojen valaistukseen

Leikkaussaleissa korkeat puhtausvaatimukset koskevat usein myös valaisimia. Niiden tulee olla puhtausluokan standardin mukaisia. Puhdastilavalaisimelta edellytetään korkeaa IP-luokitusta, sekä helppoa puhdistettavuutta. Useissa puhdastilojen valaisimissa on myös bakteerien kasvua estävä antibakteerinen pinnoite.

Nylund käyttää lukuisten laadustaan tunnettujen valmistajien tuotteita. Tämän ansiosta sen kattavasta valikoimasta löytyy puhdastilavalaisimia erilaisiin hoitoympäristöihin ja toimenpidehuoneisiin sekä lääketieteellisille alueille.

Valoa tarkkuutta vaativaan työhön

Usein puhdastiloissa tehdään työtä, mikä edellyttää tasaista ja korkealuokkaista valaistusta.

Valonlähteen värintoistoindeksiä korottamalla on mahdollista tukea tarkkuutta vaativia operaatioita esimerkiksi leikkaussaleissa. Valaisinsijoittelulla ja häikäisyvapailla optisilla ratkaisuilla ehkäistään varjonmuodostusta ja minimoidaan luminanssieroja valaistavassa kohteessa.

Säädä värilämpötilaa, nopeuta toipumista

Yksi vahva osaamisalueemme on ihmiskeskeinen valaistustekniikka (HCL). HCL-ohjaus hyödyntää valaisimien laajaa värilämpötila-aluetta. Mukailemalla päivänvalon kirkkautta ja vuorokauden aikana muuttuvaa valon värilämpötilaa voidaan vaikuttaa positiivisesti ihmisten jaksamiseen ja hyvinvointiin.

antibakteeriset tuotteet

Antibakteeriset tietoverkkotuotteet

Valaistuksen lisäksi tarjoamme sairaalakäyttöön antibakteerisia tietoverkkotuotteita, kuten datarasioita ja laitekaapeleita. Ne estävät bakteerien kasvua, pienentävät tartuntariskiä ja vähentävät sairaalainfektioita. Niistä voit lukea lisää täältä.