Käytävät ja porrashuoneet

Käytävissä ja portaikoissa on usein paljon liikettä ja liike hajautuu useisiin erilaisiin reitteihin. Satunnainen liike ja lyhyet ajat keinovalon tarpeelle asettavat tietyt vaatimukset tarkalle läsnäolo tunnistamiselle, jotta voidaan käyttää mahdollisimman lyhyitä sammutusviiveitä. Käytävien ja porrashuoneiden sisäänkäynnit ja uloskäynnit tulee olla tarkkaan valvottuja, jotta aluekohtainen valaistuksen automatisointi saadaan toteutettua luotettavasti ja käyttäjälle miellyttävällä tavalla.

Suljetuissa porraskäytävissä ja muissa sokkeloisissa pohjaratkaisuissa tavanomaisen infrapunatunnistuksen lisäksi akustiset tunnistimet toimivat erinomaisesti. Akustinen tunnistin tietää kun käytävään vievä ovi avataan ja sytyttää valot ennen kuin tilaan on ehditty vielä astua. Akustiset tunnistimet ovat Extronicin ominta alaa ja tarjoavat parhaan käyttömukavuuden esimerkiksi kerrostalon asukkaille.

Pitkien käytävien valvonta tarkoittaa yleensä useita tunnistimia. Extronicin infrapuna tunnistimet voivat valvoa jopa 80 metrin pituisia käytäviä luotettavasti.

Jos käytävissä tai porrashuoneissa on mahdollista hyödyntää luonnonvaloa päiväaikaan, kannattaa valot sytyttää vasta kun luonnonvalo loppuu. Toisaalta käytävät ovat sokkeloisia ja usein parhaan mahdollisen ohjauksen valinta ei ole välttämättä niinkään yksinkertaista. Jos käytävissä tai portaikoissa halutaan ylläpitää turvallisuuden tunnetta ja viihtyvyyttä, kannattaa siellä pitää jonkinlainen valaistuksen pohjataso jatkuvasti.  Valikoimassamme on Suomen kattavin valikoima erilaisia menetelmiä mihin tahansa tarpeeseen.

Päivänvalo-ohjaukseen tarvitaan aina himmenevät valaisimet, sekä näitä päivänvalon ja läsnäolon perusteella ohjaava ohjainelektroniikka, mikä tarkoittaa liike- ja läsnäolotunnistimia. Lisäksi tarvitaan mahdolliset muut himmentimet ja tasonsäätimet. Matalamman valotason ylläpitäminen läsnäolon jälkeen voidaan yksinkertaisimmillaan toteuttaa esimerkiksi DALI-tasonsäätimillä. Mikäli päivänvalo-ohjausta tai himmennystä ei haluta käyttää kustannusten vuoksi, voidaan valaistuksen pohjataso pimeällä toteuttaa käyttämällä läsnäolotunnistimia, joiden ulkokehälle on integroitu LED-valo sekä tavallisia päälle/pois -kytkeviä valaisimia.

Käytävissä ja porrashuoneissa käytettävät tunnistintuotteet