Tulevaisuuden trendit: Cat. 8.1 – RJ45:n menestystarina jatkuu

17.12.2018

Kuva: R&M, 54 Connections, 4/2018

Ethernet-maailmassa tapahtuu mielenkiintoisia asioita. 25GBase-T:lle soveltuvia pidempiä linkkejä testataan standardointia varten. Tällä on merkittävä vaikutus LAN-kaapeloinnin suunnitteluun sekä tuotteiden evaluointiin.

Kuparisen parikierretyn kaapelin tiedonsiirtonopeus kasvaa 10:stä 25:een gigabittiin sekunnissa ja taajuusalue jopa 2000 MHziin. Kaapelilinkkiä on silloin lyhennettävä vaimennushäiriöiden vähentämiseksi 50 metriin. 40GBase-T tiedonsiirtonopeudella maksimi linkkipituus on 24 m, jonka vuoksi se on pääasiassa käytössä datakeskusten sovelluksissa.

Toisaalta 25GBase-T:n kanssa uusimmat havainnot viittaavat siihen, että jatkossa jopa 50 m etäisyys voi olla saavutettavissa. Tämä tarkoittaisi, että tällä etäisyydellä 25GBase-T voisi kattaa kaksi kolmasosaa LAN-tyyppisistä linkkipituuksista. Siten Cat8.1 nousee erittäin mielenkiintoiseksi vaihtoehdoksi LAN-ympäristöihin. Uuden sukupolven WLAN-tukiasemat edellyttävät yli 10 Gbit/s kaistaleveyttä. Tästä syystä 25GBase-T voi hyvinkin edustaa kauan odotettua seuraavaa lähiverkon kehitysvaihetta.

Tietoverkkojen suunnittelussa kannattaa huomioida jopa 15 vuoden aikajänne

Juuri nyt olisi tärkeää että suunnittelijat, käyttäjät ja päätöksentekijät reagoisivat tähän tulevaisuuden trendiin ja ottaisivat uudet mahdollisuudet huomioon. Kokemus osoittaa, että kuka tahansa lähiverkkoon investoiva haluaa käyttää valittua kaapelointia yli 15 vuoden ajan. Kannattaa siis hakea sellaisia ratkaisuja, joihin tehty sijoitus kestää myös pitkälle tulevaisuuteen.

Cat8.1 asentaminen LAN-verkkoon johtaa kaapelin pituudesta riippuvaiseen lähetysnopeuteen (ks. kuva). Näin aktiivilaitteet valitsisivat automaattisesti korkeamman siirtonopeuden tietyillä alueilla. Hyvässä suunnittelussa huomioidaan sen, että haastavimmatkin LAN-sektorin vaatimukset täyttyvät.

Kuva: R&M, 54 Connections, 4/2018

Tämän skenaarion toteutuessa tulee kuitenkin huomioida muutama seikka:

  • Tulisi käyttää Cat8.1 RJ45 -komponentteja. Vaihtoehtoinen Cat8.2 -liitinjärjestelmä ei ole edullisempi vaihtoehto tiedonsiirtonopeuden osalta ja se vaatii usein kohtuullisen kalliita laitekaapeleita.
  • Cat8.1 -komponenttien tulisi olla yhteensopivia myös vanhempien RJ45-komponenttien kanssa. Esimerkiksi kun käytössä on Cat6 A laitekaapeleita, niin 10GBase-T tiedonsiirron pitäisi olla mahdollista käyttää. Huom! Tämä ei ole mahdollista joissakin tuotteissa.
  • Uudelle LANille pitäisi tehdä kaksi mittausta: yksi Cat8.1:lle ja toinen Cat6 A:lle.

Kvanttihyppy tulevaisuuteen

R&M on etulinjassa ottamassa suoranaista kvanttihyppyä kuparikaapeloinnin tulevaisuuteen. Sveitsin Wetzikonissa sijaitsevassa laboratoriossa kehitetään innovatiivisia Cat8.1 LAN-kaapelointituotteita. Uudet tuotteet ovat 100 % yhteensopivia aikaisempien R&M-tietoverkkotuotteiden kanssa ja niiden suorituskyky on lyömätön. Uudet tuotteet lanseerataan markkinoille lähiaikoina.

Artikkeli on käännetty suomeksi R&M:n 54 Connections 4/2018 -lehdestä. Artikkelin kirjoittaja on Matthias Gerber.

Kysy lisää R&M-tuotteista:

Robert Ek
Myyntipäällikkö
Tietoverkot ja konesalit, projektimyynti
Tuotevastuu: R&M-tietoverkkotuotteet
Puh: +358 10 217 0334
robert.ek@nylund.fi