Suljemme tänään 22.12.2017 klo 14:00

Joulun aukioloajat Nylundilla

Suljemme toimistomme tänään perjantaina 22.12. klo 14:00. Olemme auki taas heti joulunpyhien jälkeen 27.12.2017 ja normaalisti auki kaikkina välipäivinä.

Hyvää ja rauhallista joulua kaikille asiakkaillemme ja yhteistyökumppaneillemme!

**

Opening hours today

We close our office today at 14:00 for Christmas Holidays and open again on 27th of December.

Happy Holidays for all our customers and partners!

 

Hyvää ja rauhallista joulua kaikille yhteistyökumppaneillemme!

Teimme tänä jouluna lahjoituksen Itämeren suojelutyöhön Baltic Sea Action Groupin kautta. Kerätyt varat käytetään Itämeren rehevöitymisen hillitsemiseen, vaarallisten aineiden riskien minimointiin ja turvallisen merenkulun edistämiseen. Tutustu Itämeri-kohteeseemme täällä.

Hyvää ja rauhallista joulua kaikille asiakkaillemme ja yhteistyökumppaneillemme! Menestystä vuoteen 2018!

 

 

Suomi 100 -juhlavalaistus Nylundin toimipisteellä

Suomen juhlavuoden kunniaksi itsenäisyyspäivänä saattoi tänä vuonna liputtaa jo itsenäisyyspäivän aatosta kello 18.00 alkaen. Ehtona tälle oli kuitenkin, että lippu valaistiin pimeän ajaksi ja että lipun kuvio ja värit erottuivat selkeästi: sininen sinisenä ja valkoinen valkoisena. Tällöin itsenäisyyspäivän liputus alkoi 5.12. kello 18 ja päättyi 6.12. kello 22.

Liputuksen lisäksi moni merkkirakennus Suomessa ja ulkomailla juhlavalaistiin itsenäisyyspäivän kunniaksi. Myös Nylundin toimipiste Masalassa sai tunnelmaa luovan sinisen juhla-asun ja valaistun Suomen lipun.

Suomi 100: Talvisodan kansallinen muistomerkki Helsingin Kasarmitorille

Valon tuoja

Talvisodan kansallisen muistomerkin valaistus herkisti helsinkiläiset

Kolme Suomen presidenttiä, sekä Valtioneuvoston jäsenet kunnioittivat läsnäolollaan talvisodan kansallisen muistomerkin paljastusta Helsingissä torstaina 30.11.2017. Puolustusministeriön eteen nousi Suomen suurin teräsveistos, jolla on painoa 6.000 kiloa ja korkeutta 10,6 metriä. Nylund osallistui muistomerkin valaistuksen suunnitteluun ja toteuttamiseen.

Muistomerkkihanke on osa 100-vuotista itsenäisyyttään juhlivan Suomen virallista ohjelmaa. Aloitteen veistoksen pystyttämiselle teki Talvisotayhdistys. Hankkeen taustalla ovat lisäksi Suomen valtio ja Helsingin kaupunki. Muistomerkin julkistamisen päivä on myös talvisodan alkamisen 78. vuosipäivä.

Runsas joukko kaupunkilaisia seurasi julkistustilaisuutta 30.11.2017. Mukana oli myös kolme Suomen presidenttiä ja Valtioneuvoston edustajat.

Muistomerkki sai nimekseen ”Valon tuoja”

Veistoksesta järjestettiin suunnittelukilpailu, jonka voitti kuvanveistäjä Pekka Kauhanen. Ruostumattomasta teräksestä tehdyn muistomerkin nimeksi valikoitui ”Valon tuoja”. Veistoksen sotilaan jalkojen alla on pallo, jonka sisällä on 105 valokuvaa talvisodan eri vaiheista eli yksi valokuva jokaista talvisodan päivää kohden.

Valon tuoja -veistos sisältäpäin

Meyerin valonheittimet valaisevat veistosta

Veistoksen valaistussuunnittelijana toimi Mikko Pekonen Swecolta. Mikon kanssa valaistuksen ideaa jalostivat Niclas Nylund ja Markku Hämäläinen Nylundilta. He auttoivat myös oikeiden valaisinten valinnassa ja valaistuksen toteutuksessa. Veistoksen juurella olevan jättipallon sisälle ja sotilaan runkoon valoa tuovat mm. Meyer Lightningin valonheittimet.

Torstai-illan juhlallisuuksiin osallistuivat sekä nykyinen presidentti Sauli Niinistö, että myös edellinen presidentti Tarja Halonen ja hankkeen suojelijana toiminut presidentti Martti Ahtisaari. Niinistön ja Ahtisaaren lisäksi tilaisuudessa käytti puheenvuoron Talvisotayhdistyksen puheenjohtaja Ossi Kettunen. Tällainen projekti on tarvinnut taakseen valtavan määrän taitavia ammattilaisia. Kettunen kiitteli yhdistyksen puolesta kaikkia osapuolia vaativasta ja aikataulullisesti täsmällisesti toteutetusta työstä.

”Moninkertaisesti lävistetty, silti yhä pystyssä seisova valon tuoja kunnioittaa itsenäisyyden säilyttämisen raskasta uhria. Niitä yli 25.000 suomalaista, jotka talvisodassa menettivät henkensä isänmaan puolesta. Teos kuvastaa yksittäistä ihmistä jonkin häntä paljon suuremman asian välikappaleena. Kokonaisen kansakunnan tulevaisuuden, joka oli lunastettava kallein uhrauksin. Vaikka juhlistamme sodan muistomerkkiä, on muistomerkki meille kaikille jokapäiväinen muistutus rauhan työn merkityksestä”. Näin puhui presidentti Niinistö talvisodan kansallisen muistomerkin paljastustilaisuudessa.

 

Kuvat: Niclas Nylund

 

 

 

 

Vuoden valaistuskohde 2017-kilpailun voittajat paljastettiin NSS ry:n asiantuntijaseminaarissa

Suomen sähköalan suunnittelijoiden ja suunnittelutoimistojen yhdistys NSS ry järjesti marraskuun alussa asiantuntijaseminaarin, jossa puheenvuorojen ja tuotenäyttelyjen lisäksi paljastettiin Vuoden valaistuskohde 2017 -kilpailun voittajat.

Länsi-Pasilan VALO-talossa pidettyyn seminaariin oli kokoontunut nelisenkymmentä sähkösuunnittelijaa ja valaistusasiantuntijaa. Nylund Group ja seitsemän muuta toimittajaa olivat rakentaneet tuotenäyttelyt iltapäivän tapahtumarasteja varten. Esillä oli Luxomatin uusi DALI-järjestelmä, KNX-tunnistimia, sekä Prachtin Tubis- ja Apollo-valaisimet, jotka soveltuvat erinomaisesti elintarviketeollisuuteen. Esillä oli myös Willy Meyerin valonheittimiä. Tietoverkkopuolella esillä oli R&M HealthLinen antibakteeriset datarasiat ja laitekaapelit sairaalaympäristöön, Infralanin tietoverkkotuotteet, sekä Beldenin Ethernet-kaapelivalikoima.

Aamupäivän asiantuntijaesitelmien jälkeen Suomen Valoteknillinen Seura ry:n tuomariston puheenjohtaja Tapio Kallasjoki julkaisi Vuoden valaistuskohde 2017 -kilpailun voittajat. Vuoden valaistuskohde 2017 -sisävalaistussarjan voittaja oli Helsingin Länsiterminaali 2. Valaistuksen suunnittelivat Sanna Forsman ja Matti Syrjälä Granlund Oy:stä.

Vuoden valaistuskohde 2017 -ulkovalaistussarjan voittaja oli Muuramen kirkko. Ulkovalaistuksen suunnittelivat Mikko Pekonen ja Ari Peltola, Sweco Talotekniikka Oy:stä.

”Kirkon julkisivuvalaistuksessa on käytetty muun muassa tarkkarajaisia projektoriheittimiä, joilla valo saadaan kohdistettua tarkasti suunniteltuihin kohtiin. Tällä tavalla saimme poistettua ympäristöön karkaavan valon kokonaan”, Mikko Pekonen kuvailee projektia.

Muuramen kirkon katolla oleva risti on valaistu kahdella Nylund Group:in toimittamalla Meyer Superlight Nano valonheittimellä. Kunniamaininnan sai myös Kuusamon Kirkkosaaren ja Kelarannan valaistus.

Kysy lisää:
Robert Ek, Nylund Group
robert.ek@nylund.fi
+358 10 217 0334

Tuomariston puheenjohtaja Tapio Kallasjoki julkaisi voittajat

Tuomariston puheenjohtaja Tapio Kallasjoki julkaisi voittajat

 

Mikko Pekonen ja Ari Peltola, Sweco Talotekniikka Oy

Mikko Pekonen ja Ari Peltola, Sweco Talotekniikka Oy

 

Messuständi

 

Voittajat Nylundin ständillä.

Voittajat Nylundin ständillä.

Motiva: Unohda jo valojen sammuttelu! – LED-valaistus ja älykäs ohjaus säästää enemmän

Motivan tiedote 16.10.2017 klo 8:00

Swecon aulatilassa valaistuksen ohjauksella lisätään energiatehokkuutta ja käyttömukavuutta.

Energiatehokas LED-valaistus, johon on yhdistetty älykäs valaistuksen ohjaus, on mukava ja parempi vaihtoehto valojen sammuttelulle

Älykkäät järjestelmät tulevat muuttamaan tapaamme säästää energiaa. Automatiikka huolehtii optimaalisesta huonelämpötilasta ja valaistuksen ohjausjärjestelmä tunnistaa, milloin tiloissa ollaan ja sammuttaa tai himmentää valot kun tiloissa tai kaduilla ei ole liikettä. – Valojen sammuttamisen muistamisesta tulee tällöin tarpeetonta, asiantuntija Päivi Suur-Uski Motivasta sanoo.

Säästöpotentiaalia piilee muun muassa toimistojen, varastojen, teollisuuden, kauppakeskusten ja pysäköintihallien valaistuksessa ja niiden valaistuksen ohjauksessa.

– Ylipäätään tiloissa, jotka sisältävät alueita joilla ei oleilla jatkuvasti, on ohjausjärjestelmä yleensä kannattava investointi. Hyvin suunnitellussa, älykkäässä valaistuksessa saadaan valaisimien päälläoloaika ja energiankulutus vähennettyä murto-osaan, Päivi Suur-Uski sanoo.

Valaistuksessa vuosittainen säästöpotentiaali jopa 100 000 euroa

Nylund-Group toimittaa useita kymmeniä tuhansia valaistuksen ohjaukseen liittyviä tuotteita vuosittain erilaisiin tiloihin Suomessa. Nylund-Groupin tuotepäällikkö Aku Braggen mukaan valaistuksen ohjaus on jo normi uudisrakennus- ja saneerauskohteissa. – Älykäs valaistus on parhaimmillaan sellaista, mitä ei edes huomaa, koska se muuttuu käyttäjien tarpeen ja tilan aktiviteetin mukaan, Bragge sanoo.

Espoon Päivänkehrän koulun luokkien tasapainotettu päivänvalo-ohjaus.

Hyvä esimerkki tästä on luokkahuoneissa käytetty tasapainotettu päivänvalo-ohjaus. Lähellä ikkunoiden puoleista seinää valaistuksen tehoa voidaan laskea, mistä syntyy säästöjä. Toisaalta valaistusolosuhteet säilyvät hyvänä myös luokan hämärämmällä seinustalla. – Älykäs valaistus ei välttämättä vaadi hirveän monimutkaisia laitteita ja ominaisuuksia, vaan fiksu valaistus syntyy ennen kaikkea käyttäjien tarpeet huomioimalla, Bragge toteaa.

Käyttömukavuuden lisäksi älykäs ohjaus tuo myös rahallisia säästöjä. Vantaan PostNordin logistiikkakeskuksessa vuonna 2015 toteutetulla valaistuksen uudistuksella saavutettiin 75 prosentin säästöt aiempaan tilanteeseen nähden. Nyt valot syttyvät hyllyväleissä sitä mukaa kun trukit lähestyvät niitä, ja osa väleistä on pimeänä silloin kun siellä ei ole liikettä. Valojen himmennysohjaus pidentää myös valaisimien käyttöikää. Säästöä sähkölaskussa kertyy kaikkiaan 100 000 euroa vuodessa investoinnin takaisinmaksuajan ollessa noin kuusi vuotta.

Älyvalaistus tekee muutakin kuin valaisee, mutta hankinta vaatii osaamista

Onnistunut valaistushankinta lähtee tarpeiden määrittelystä ja hyvästä valaistussuunnittelusta. Älyvalaistusta voidaan käyttää turvallisuuden lisäämiseen esimerkiksi ulkoilualueilla, teollisuudessa tai varastoissa kirkastamalla valaistusta siellä, missä ihmisiä tai koneita liikkuu.

Valaistushankinnoissa on syytä määritellä tarkasti takuut, jotta yllätyksiä ei tule siinä vaiheessa jos valaisimia hajoaa tai ohjausjärjestelmä ei toimikaan luvatulla tavalla. Kun uusi järjestelmä on asennettu, on myös huolehdittava käyttäjien riittävästä opastamisesta. – Ohjausjärjestelmä jota ei osata hyödyntää ja käyttää, on turha investointi, Suur-Uski muistuttaa.

Motiva järjestää syksyn aikana kaksi valaistusseminaaria, joissa perehdytään hankinnan vaiheisiin, elinkaarikustannusten laskentaan ja kuullaan esimerkkejä uusimmista älykkään valaistuksen toteutuksista Suomessa.

Onnistu kiinteistön valaistushankinnassa -seminaari ja minimessut 25.10.2017, Helsinki

Päivitä valaistusratkaisut ajan tasalle -seminaari ja VALTTI laskurikoulutus 16.11.2017, Tampere

 

Lisätietoja:

Nylund
tuotepäällikkö Aku Bragge
aku.bragge@nylund.fi, puh. 010 217 0321

Motiva
asiantuntija Päivi Suur-Uski
paivi.suur-uski@motiva.fi, puh. 044 300 1369

www.valaistustieto.fi

Motiva Oy on valtion kokonaan omistama asiantuntijayritys, joka kannustaa energian ja materiaalien tehokkaaseen ja kestävään käyttöön. Motiva Oy toteuttaa yhteiskunnallisesti vaikuttavia hankkeita pääsääntöisesti yhteistyössä useiden toimijoiden kanssa. Pääasiakkaita ovat julkishallinto, ministeriöt ja virastot.

Asiantuntija kertoo: huoltovapaat LED-valaisimet

Valaisimien valonlähteiden vaihtuminen LED-tekniikkaan on tuonut valaistusalalle paljon selkeitä etuja. Itse valaisimien tai paremminkin varsinaisten valonlähteiden elinikä on merkittävästi perinteisempiä valonlähteitä pidempi. Tästä johtuen joskus luullaan, että LED-valaisimet ovat täysin huoltovapaita, mutta näin ei ole. LED-valaisimet keräävät pölyä, kuten perinteisetkin valaisimet. Valaisimissa on paljon elektroniikkaa sisältäviä komponentteja, joiden vikaantuminen on mahdollista.

Kun valaisimet on valittu oikein, ei lamppuja tarvitse kovinkaan usein vaihtaa. Tämä helpottaa huoltoa. Valaisimia tulee kuitenkin edelleenkin puhdistaa, muuten niiden tehokkuus kärsii.

Vaikeasti huollettavissa ympäristöissä valaisimien puhdistus jätetään joskus kokonaan tekemättä, eikä vikaantuneita valaisimia päästä aina vaihtamaan riittävän nopeasti. Vikaantunut tai erityisen pölyinen valaisin voi olla kuitenkin turvallisuusuhka.

Valaisimien sijoittamisessa on huomioitava niiden helppo puhdistaminen ja huoltaminen. Vilkkaissa paikoissa, kuten liikenneasemilla, liukuportaissa, portaikoissa ja korkeissa auditorioissa huoltaminen on tehtävä normaalien käyttötuntien ulkopuolella tai työalue on eristettävä sivullisten turvallisuuden takaamiseksi.

Sertifioidut valaisinnostimet helpottavat huoltoa

Reeltechin moottoroituja valaisinnostimia käyttämällä huolto ja ylläpito ei ole lattian lakaisua kummempi operaatio, kunhan puhdistaminen vain on kirjattu jonkun tehtäväksi. Valaisinnostimista puhuttaessa pitää muistaa, että kannattelemme verkkosähköön kytkettyjä mahdollisesti painaviakin kuormia. Turvallisuus ja nostimen oikeanlainen toiminta tulee siksi tarkistaa vuosittain.

Reeltech on kehittänyt eurooppalaisten direktiivien mukaan sertifioidun valaisinnostinvalikoiman

Valaisinnostimissa käytetään kaksoisvarmennettua turvalukitusta, joka lukitsee vaijerin varassa laskettavan valaisimen kiinteästi nostimen yläosaan. Valaisin tai muu nostimeen kytketty kuorma ei siis lepää vaijerin varassa, kun se on nostettu ylös.

Valaisinta laskettaessa lukitusleuat aukeavat, jolloin nostin nostaa valaisinta 3mm. Tämä vapauttaa kaksoisvarmennuksen. Samalla patentoitu kaksoisnapainen kontakti erottaa valaisimen verkkosähköstä.

Valaisimen laskeminen ohjelmoidulle huoltokorkeudelle onnistuu kaukosäätimellä.

Mikäli laskun aikana vaijeri alkaa heilua, se löystyy tai laskettava kuorma ei ylitä minimikuormaa, moottori pysähtyy.

Kysy lisää:
Aku Bragge
aku.bragge@nylund.fi
+358 10 217 0321

Olemme mukana Elkom-messuilla 10.-12.10.2017

Oletko tulossa Elkom-messuille 10.-12.10. Helsingin Messukeskukseen?

Elkom on teollisuuselektroniikan, tietoliikenteen ja tietotekniikan komponenttien ja laitteiden, sekä tuotantovälineiden ja sopimusvalmistuksen suurin messutapahtuma Suomessa. Elkom-yhteistyössä ovat mukana Elektroniikan Komponentti- ja Mittalaitetoimittajat ELKOMIT ry ja Elektroniikkainsinöörien seura EIS. Elkom on osa Messukeskuksessa pidettävää Teknologia 17 –tapahtumaa, joka on Pohjoismaiden suurin teollisuustapahtuma.

Ilmoittaudu messuille mukaan osoitteessa www.teknologia17.fi ja tule moikkaamaan meitä Nylundin osastolle. Osastomme löydät hallista 6, läheltä ovea 6.6.

Voit seurata messuihin liittyvää viestintää sosiaalisen median kanavissa tunnuksella: #Teknologia17

Arvomme kaikkien messuviikon (vko 41) aikana uutiskirjeen tilanneiden kesken 50 kpl Fazerin Sininen -suklaalevyjä (yksi levy per voittaja) Kannattaa tilata uutiskirje jo heti maanantaina, jos et ole sitä jo tehnytkin!