Luokkahuoneet

Luokkahuoneet ovat erityisympäristöjä, joiden tekniikan tulee tukea opettajien ja oppilaiden päivittäistä työtä, hyvinvointia ja viihtyvyyttä. Luokkahuoneiden valaistustekniikkaan tulee kiinnittää erityistä huomiota valon laadun, ohjauksen helppokäyttöisyyden ja luotettavuuden osalta. Monesti luokkahuoneita käyttävät useat eri opettajat, joten valaistuksen ohjauksen toiminnot tulisivat olla kaikissa luokissa samanlaiset jos vain mahdollista. Nuoret oppilaat reagoivat kaikkiin häiriöihin ja keskittyminen voi herpaantua jos valaistus sammuu kesken tunnin esimerkiksi heikon läsnäolotunnistuksen vuoksi, tai ohjaus ei toimi kuten opettaja on tottunut.

Luokkahuoneen valaistuksenohjaus tilakohtaisella tunnistimella

Luxomatin DAA4G-tunnistin on eritoten luokkahuoneen valaistuksen automatisointiin suunniteltu tunnistin. Se sisältää kaikki tarvittavat komponentit yhdessä tuotteessa ja asettaa uuden vaatimustason älykkäälle, yksinkertaiselle ja helposti ylläpidettävälle ohjausjärjestelmälle. Tärkeintä laadukkaassa luokkahuoneen valaistuksessa on kunnollisella optiikalla varustetut valaisimet, oikein mitoitettu valaistusvoimakkuus ja tasaisesti ympäri luokkaa toteutettu päivänvalo-ohjaus. DAA4G-tunnistimia on mahdollista ohjata ja himmentää myös
painonapein. Se tarjoaa laadukkaan ja kustannustehokkaan ratkaisun oppimisympäristöjen tarpeisiin.

Suunnittelu

DAA4G-tunnistimella voidaan DALI-valaisimet jakaa kahteen valaistusalueeseen, jotka sisältävät enintään 64 DALI-osoitetta.. Molempia alueita voidaan ohjata omalla painikkeella. Lisäksi tunnistimessa on integroitu rele, jolle myös on mahdollista liittää painike manuaalista ohjausta varten, tukemaan esimerkiksi tauluvalotoimintoa tai ilmastoinnin ohjausta päälle ja pois. Painikkeiden on oltava jousipalautteisia kytkimiä ilman merkkilamppua.

 

 

DAA4G-tunnistimella suunnittelu ja asennus on helppoa ja yksinkertaista, kun kaikki tunnistimet ja valaisimet ovat samassa DALI-väylässä. DALI-valaisimille kerrotaan ohjelmallisesti, mihin ryhmiin ne kuuluvat. DAA4G-master-tunnsitimen valvonta-alue on jo laaja, mutta usein suurissa luokkahuoneissa tarvitaan slave-tunnistimia laajentamaan valvonta-aluetta. Slave-tunnistimena voidaan käyttää enintään neljää PD4-S-DAA4G-tunnistinta. Ks. ohjeita tunnistinten sijoitukseen.

Ohjelmointi ja käyttöönotto

DAA4G-tunnsitin on toimintavalmis jo tehdasasetuksilla. Tehdasasetuksilla kaikki DALI-valaisimet ovat ryhmässä 1. Painike PBA ohjaa siis kaikkia DALI-valaisimia (päälle/pois/himmennys). Asennuksen jälkeen on hyvä todeta asennuksen onnistuminen painikkeesta. Valaisimet ryhmitellään BLE-IR-adapterin 2603314 ja B.E.G. One -sovelluksen kautta. Sovellus on vapaasti ladattavissa sovelluskaupasta. Katso ohjelmointiohje tunnistimen sivulta. Ohje adapterin käyttöönotolle löytyy BLE-IR-adapterin sivulta. Ohjelmoinnissa käydään jokainen DALI-valaisin läpi ja kerrotaan valaisimille, mihin ryhmään kuuluvat. Tämän jälkeen tunnistimelle asetetaan asetukset, miten tunnistin ohjaa valaistusta, kuten tavoiteluksitaso, viiveajat jne.

Huom. Kun DAA4G-master-tunnistinta ohjelmoidaan ensimmäistä kertaa ja annetaan ryhmitykset valaisimille, suosittelemme erittäin vahvasti ottamaan mahdolliset DAA4G-slave-tunnsitimet irti master-tunnistimesta ohjelmoinnin ajaksi.

Valaisimien huoltoväli ja epätasaisesti vuorokauden ympäri ajoittuneet käyttötunnit voivat vaikuttaa valaisimien elinkaareen ja sähköverkon laadun heikkenemiseen. DALI-valaisimet kuormittavat sähköverkkoa myös ollessaan pois päältä valmiustilassa. Luokkahuone-tunnistimen yhteyteen integroitu rele voidaan asettaa ohjaamaan DALI-valaisimien käyttösähkön katkaisua. Tällä ominaisuudella on suuri merkitys tehonkulutukseen ja sähköverkon laadun parantamiseen, sekä valaisimien eliniän pidentymiseen.

HCL-ohjaus tilakohtaisella tunnistimella

Vastaava tunnistin löytyy myös HCL-ohjauksella: PD4-M-HCL2. HCL-tunnistin voidaan jakaa samoin kahteen valaistusalueeseen, joille voidaan liittää omat painikkeet. Siinä missä DAA4G-tunnistimessa on releen painike, tätä painiketta voidaan käyttää värilämpötilan säätöön manuaalisesti. Värilämpötilaa voidaan säätää kertapainalluksella kylmän ja lämpimän sävyn välillä, sekä pitkällä painalluksella värilämpötilaa voidaan säätää halutulle tasolle. Tunnistin tukee Dim-2-Warm-toimintoa. Tunnistimessa on lisäksi integroitu rele, mutta tälle ei ole mahdollista liittää omaa painiketta. Tunnistimella on mahdollista ohjata kaikkia DALI-valaisimia, mutta värilämpötilansäätöön vaaditaan DT8-valaisimet.

Tunnistimen sisäänrakennettu kello ohjaa automaattisesti valaisimien värilämpötilaa vuorokausirytmin mukaisesti. Tunnistimessa on valittavana useita eri käyttötarkoituksiin tehtyjä värilämpötilakäyriä. Tarvittaessa tunnistimeen voidaan luoda oma tunnistimen seuraama vuorokausikäyrä, missä määritellään kahdellatoista pisteellä luksitaso ja värilämpötila. Scene-tasoja on mahdollista kutsua päävalaistukselle IR-HCL2-Mini-kaukosäätimellä.

Valaistuksen ohjaus, kun valaistukselta vaaditaan enemmän

Luokkahuoneissa voidaan toisinaan vaatia enemmän ominaisuuksia, mitä tilakohtaisilla tunnistimilla voidaan toteuttaa. Tällaisia tarpeita voivat olla mm. tilan jakaminen useaan valaistusryhmään, tilanneohjaukset ja väliverholla tilan jakaminen. Näihin tilanteisiin ratkaisuvaihtoehtoja on useita. Suosittelemme tutustumaan DALI-LINK-järjestelmään. DALI-LINK-järjestelmä on kustannustehokas monihuonejärjestelmä. Katso aiheesta lisää täältä.

Tutustuthan myös erittäin kattaviin DALI-SYS- ja iLight-järjestelmiimme. Ole yhteydessä meihin, kun tarvitset lisätietoa. Autamme sinua onnistumaan projektissasi.

 

Valaistuksen ohjaus