DALI-LINK-järjestelmä on yhden DALI-väylän järjestelmä. Järjestelmän käyttö on erittäin hyvä vaihtoehto silloin, kun yksittäiseen tilaan tai muutaman tilan kokonaisuuteen halutaan järjestelmäominaisuudet, kuten tilanneohjaukset, mutta ei toivota käytettäväksi reititinpohjaisia tai muuten keskuslaitejärjestelmiä. Parhaimmillaan DALI-LINK on esimerkiksi neuvotteluhuoneissa tai liikuntasaleissa. (Pieniin neuvotteluhuoneisiin on valmis kaiken ohjauksen sisältävä neukkaripaketti 2805100.) DALI-LINK-järjestelmässä ei tarvita keskuslaitteita ja sen voi ohjelmoida asentaja/käyttäjä itse älypuhelinsovelluksella. Kaksi DALI-LINK-järjestelmää eivät kommunikoi keskenään. Tähän tarkoitukseen tarvitaan reititin. Tarvittaessa useampi DALI-väylä tutustuthan laajempaan DALI-SYS- tai iLight-järjestelmään ja ole yhteydessä meihin, niin katsotaan paras ratkaisu kohteeseenne.
DALI-LINK on oiva ratkaisu, kun tarvitset:
Katso DALI-LINK-järjestelmän suunnittelun ja ohjelmoinnin tueksi lyhyt esittelyvideo (6:33).
DALI-LINK-tuotteet löydät helposti DALI-LINK-nettisivuilta tai Luxomat-valintaoppaasta.
Järjestelmä tarvitsee toimiakseen vähintään DALI-teholähteen ja BLE-painikemoduulin. BLE-painikemoduuli PBM-DALI-LINK-4W-BLE 2805102 on Bluetooth-yhteydellä varustettu tuloyksikkö, minkä kautta järjestelmän ohjelmointi suoritetaan. Järjestelmässä saa olla vain 1 kpl BLE-painikemoduulia. Tuloyksikköön voidaan liittää neljä tuloa, yleensä 4 painiketta valaistuksen ohjaukseen. Painikkeiden on oltava jousipalautteisia ilman merkkilamppua.
Liitäntälaite tarvitsee toimiakseen käyttösähkön (L, N). Liitäntälaitteelta lähtee DALI-väylä (DA+, DA-) järjestelmän muille laitteille.
Painikemoduuli on asennettava enintään 50cm päähän painikkeistosta. Painikemoduuli kytketään DALI-väylään (DA+, DA-) ja se saa käyttöjännitteensä väylältä. Moduulista tulot 1-4 ja COM liitetään esim. painikkeistolle. Moduulia voidaan käyttää muiden laitteiden tuloyksikkönä järjestelmään, kuten verho-ohjaus.
DALI-LINK-järjestelmän kattaessa useamman viereisen huoneen kannattaa huomioida BLE-painikemoduulin sijoitus ohjelmointia silmällä pitäen.
Tunnistimet liitetään vain DALI-väylään (DA+, DA-) ja saavat sitä kautta käyttöjännitteensä.
Rele kytketään DALI-väylään (DA+, DA-), mitä kautta rele saa ohjauskäskyt. Lisäksi releeseen liitetään jännite, mikä viedään releen kautta kuormalle, esimerkiksi on/off-valaisimelle.
Kytkentäesimerkki: Kuvassa DALI-LINK-teholähteenä on esitetty alakattoon asennettava teholähdemalli. Alhaalla vasemmalla on DALI-LINK-releen kytkentä. Keskellä ja oikealla nähdään, että muut DALI-LINK-laitteet kytketään vain DALI-väylään. EVG/BE/EB on valaisimen liitäntälaite.
Tarkista suunnitelmasi väylämitoitus aina väylälaskurilla.
Katso myös valaisintarjontamme toimivan valaistusjärjestelmän toteutukseen.
Esimerkkinä tila, mikä toisinaan on yhtä kokonaista tilaa ja toisinaan jaettuna väliverholla kahdeksi erilliseksi tilaksi. Tällaisia tiloja saattavat olla mm. luokkahuoneet tai liikuntasali. Tilassa painikkeet ovat kummallakin puolella ja niiden toivotaan ohjaavan kokotilaa, kun verho on auki. Kun verho on suljettuna, painikkeiden kuuluu ohjata vain omaa puoltansa.
Kuvassa tilan esimerkkikytkentä.
Tarvikkeet:
Verhon tilatieto tuodaan tuloyksikön kautta järjestelmään. Järjestelmä ohjelmoidaan siten, että verhon ollessa kiinni rele katkaisee DALI-väylän tilaosien kesken. Tällöin kumpikin osa toimii omana järjestelmänään. Tästä syystä tilassa ei voida käyttää DIN-kiskoasenteisia teholähdevaihtoehtoja, koska kummallekin puolelle on jäätävä teholähde. Alakattoasenteisia teholähteitä DALI-LINK-järjestelmässä voi olla maksimissaan kaksi. Samasta jakosyystä on valaisinten enimmäismäärä kummallakin puolella rajoittuneempi kuin mitä DALI-järjestelmämitoitus antaisi. Väylän mitoitustyökalua käytettäessä on huomioitava, että yhdelle puolelle ei asenneta liikaa laitteita yhden teholähteen taakse. Tilajako on hyvä huomioida myös valaisinten ryhmittelyn ohjelmoinnissa.
DALI-LINK-järjestelmä on toimintavalmis jo tehdasasetuksilla ilman mitään ohjelmointia. Tehdasasetuksilla tunnistimet ohjaavat kaikkia väylän valaisimia ja painikkeet ohjaavat kaikkia valaisimia päälle/pois. Saadaksesi järjestelmästä kaiken irti on ohjelmointi kuitenkin suoritettava. Järjestelmän toiminta kannattaa varmistaa ennen ohjelmointia painikkeista painamalla ja tarkkailemalla tunnistimien merkkiledejä.
Ennen ohjelmoinnin aloitusta järjestelmä pitää olla kaapeloitu ja sähköistetty.
Vinkki! Laita näytön automaattinen sammutus ja lukitus pois päältä, niin ohjelmointi ei keskeydy vahingossa.
Jos DALI-väyliä on useampia, niin jokainen laite kannattaa nimetä ohjelmaan mahdollisimman selkeästi esim. tilan nimeä käyttäen. Tämä helpottaa oikeaan väylään kytkeytymistä jatkossa.
Valaisimien nimeäminen on suositeltavaa tehdä erityisesti neuvotteluhuoneissa ja muissa tiloissa, joissa käytetään valaistustilannekutsuja.
Huom. Nimet eivät tallennu DALI-LINK-järjestelmälaitteisiin. Nimet tallentuvat ohjelmointiin käytettyyn älypuhelimeen tai tabletille.
Tutustu tarkemmin DALI-LINK järjestelmän ominaisuuksiin ja käyttöönottoon: Operation_Manual_DALILINK_EN
Vaihde: 010 217 0300
Sähköposti: asiakaspalvelu@nylund.fi
(ma-pe 8–16)