Käytävät

Käytävien valaistuksen ohjaus Luxomat tunnistimilla – Advanced

Himmennettävät valaisimet, himmennysohjaus.

Tila

Käytävä koulussa, toimistossa, teollisuudessa, jonne ei pääse luonnonvaloa sisälle.

Valonlähteet

Tässä esimerkissä valonlähteet ovat analogisesti (1–10 V) tai DALI:lla ohjattavia himmennettäviä loistelamppu- tai LED-valaisimia.

Tunnistimien sijoitus

Kun käytävän päästä astutaan sisälle käytävään. On tärkeätä sijoittaa tunnistin niin, että tunnistimen ”kulku kohti tunnistinta” valvonta-alue näkee päätyoven (PD2, PICO, PD9: 3,0 m ovesta, asennuskorkeudella 2,5 m; PD4: 4,0 m ovesta, asennuskorkeudella 2,5 m: PD4-M-C tai PD4-S-C käytävätunnistin, 10 m ovesta, asennuskorkeudella 2,5 m).

Itse käytävässä tunnistimet voivat olla kauempana toisistaan, koska tunnistimien tehtävä on valvoa, jos huoneista tullaan käytävään. PD2, PICO, PD9 tunnistimien asennusväli käytävissä voi olla noin 8-10 m. PD4 tunnistimien asennusväli voi olla noin 20-24 m. PD4-M-C tai PD4-S-C tunnistimien asennusväli voi olla noin 35-40 m. Valvonta-alueet on ilmoitettu asennuskorkeudella 2,5 m.

Tunnistinsijoitus Luxomat PD2 tunnistimella  Tunnistinsijoitus Luxomat PD2 + PD4-S-C  

Ohjausjärjestelmä

Luxomat DIM ja DALI tunnistimiin on mahdollista asettaa himmennysohjaus. Kun käytävään tullaan valot syttyvät/kirkastuvat, R1 viiveen jälkeen valot himmentyvät 20% tasoon. Kun käytävään taas astutaan valot kirkaustuvat 100% tehoon (tai vakiovalosäädön mukaiseen 200-300 lux valoisuusarvoa vastaavalle teholle). Jos kukaan ei ole liikkunut käytävässä 30-60 minuuttiin, valot sammuvat kokonaan.

Tunnistimien asetukset

  • Valaistuksen kytkentäaika 1-2 min.
  • Vakiovalosäädön valaistustaso 200 – 300 luksia käytävästä riippuen
  • Opastusvalaistuksen kytkentäaika 30-60 min.

Kytkentä, DIM tyyppiset tunnistimet (1-10V säätö)

Kytkentä, DALI tyyppiset tunnistimet (DALI säätö)