Porraskäytävän valaistuksen ohjaus Extronic akustisella tunnistimella – Advanced

Dynaaminen valaistuksenohjaus himmennettävin loistelamppu- tai LED-valaisimin

Edellytykset

Porrashuone on suljettu tila, johon kulku tapahtuu monista ovista. Tällöin akustinen tekniikka on ylivoimainen, sillä se on ainoa tekniikka, jolla valot saadaan sytytettyä ennen tilaan saapumista.

Valonlähteet

Tässä sovelluksessa valonlähteet ovat analogisesti (1–10 V) tai DSI:llä ohjattavia himmennettäviä loistelamppu- tai LEDvalaisimia.

Ohjausjärjestelmä

Uudisrakennuksissa ja saneerauskohteissa, joihin on mahdollista valita himmennettävät valaisimet, on tärkeää toteuttaa ohjaus dynaamisen valaistuksenohjauksen periaatteen mukaisesti, jolloin saavutetaan matala energiankulutus ja pienet ylläpitokulut. Tekniikkaa voidaan käyttää sekä akustisen ohjauksen, että infrapunatunnistimilla tapahtuvan ohjauksen yhteydessä.

HUOM! Akustisen tunnistuksen käyttö edellyttää, että porrashuone on suljettu eli erotettu kaikista muista tiloista ovilla, jotka ovat tavallisesti kiinni.

Toiminta

Kun porrashuoneeseen astutaan sisään, valaistus sytytetään normaalitasolle, esim. noin 80 %, joka asetetaan NV-2-tasonsäätimen ”High”-potentiometristä. Valaistus palaa 80 %:n teholla koko läsnäolon ajan. Läsnäolon päätyttyä ja A-relelähdölle asetetun viiveen kuluttua valaistusta vähennetään perustasoon. 2–10 %:n perustaso (valonlähteen valmistajan suositusten mukaisesti) asetetaan NV-2:n ”Low”-potentiometristä. Tällöin porrashuonetta ei pimennetä kokonaan.
Jos porrashuoneessa ei havaita liikettä pidemmän, 1–2 tunnin ajan kuluessa, joka on asetettu B-relelähdön viiveeksi, valaistus sammutetaan hiljaiseksi ajaksi kokonaan joutokäyttökustannusten välttämiseksi. B-relelähdön viiveeksi voidaan asettaa enintään 200 minuuttia. Katso myös energiakaavio seuraavalta
sivulta.

Tasonsäädin NV-2 on saatavana myös DSI-protokollalla (NV-2 DSI)

Tunnistimen sijoittelu

Mikrofonin toimintaetäisyys on tilan akustisista ominaisuuksista riippuen 20 – 25 metriä. Akustiikkalevyillä vuorattu katto voi lyhentää korkeiden taajuksien kantamaa. Porrashuoneissa mikrofonit asennetaan joka toiseen tai joka kolmanteen kerrokseen. Rinnan kytkettävien mikrofonien kytkentään käytetään esimerkiksi KLM 4 x 0,8 mm² kaapelia.

Dynaamisen valaistuksenohjauksen tärkeimpiä etuja ovat:

  • Tasaisesti jakautunut perusvalaistus ilman ylimääräisiä valaisimia, jotka palavat 100 %:n teholla.
  • Mahdollisuus säästää 20 – 25 % energiaa käytön aikana.
  • Valaisimia käytetään matalammassa lämpötilassa, mikä pidentää niiden käyttöikää ja alentaa huoltokustannuksia.
  • Valaisimia ja valonlähteitä kuluttavat kylmäkäynnistykset vähenevät.

Lisäsäästöjä on mahdollista saada valitsemalla energiatehokkaita, korkean hyötysuhteen valaisimia, kuten esimerkiksi LED-valaisimia.

Akustista tunnistinta on saatavana kahta mallia, AD-500 ja AD-600. AD-500:ssa on peltikotelo ja sisäinen mikrofoni. AD-600:ssa on DIN-kiskoon asennettava muovikotelo. Sytytyksen päivänvalon aikaan estävä valoisuusanturi on saatavana lisävarusteena. Katso säätö- ja ohjelmointiohjeet laitteen käyttöohjeesta.

Akustinen tunnistin

Akustinen tunnistin tunnistaa äänen kahdella taajuusalueella. Toinen on matalataajuuksinen (0–3 Hz) infraäänialue kuuloalueen ulkopuolella ja toinen on korkeataajuuksisempi (6–8 kHz) alue kuuloalueella. Näiden taajuusalueiden välillä tunnistin on kuuro. Katso audiogrammi alla.

Tuote

Snro

Akustinen tunnistin AD-600 35 241 31
Lisämikrofoni AD-260U 35 241 25
Tasonsäädin NV-2 (1-10V) 26 031 09
Vaihtoehtoiset tuotteet Snro
Lisämikrofoni metalli AD-260P 35 240 84
Tasonsäädin NV-2DSI 28 050 01
Valoisuusanturi LS-10 35 241 29

Tiedot virtabudjettia varten

Tuote

Suurin virrankulutus (mA)

Enimmäisteho (W)

Mikrofoni AD-260 U/P 22 0,3