Keravan uimahalli uusittiin peruskorjauksessa lähes 90-prosenttisesti. Hallin tilat, sen avaruus ja valoisuus ovat keränneet runsaasti kiitosta. Valoa tulee valtavista ikkunoista sekä erityisesti uimahalliin suunnitellusta valaistuksesta.
Sähkötekninen Insinööritoimisto Karawatski Oy, Naantali
Are Oy
Keravan kaupunki
– Keravan uimahallin peruskorjaus ei ollut pieni projekti. Halli kasvoi kolmanneksella – yli 3000:een kerrosneliömetriin, kertoo uimahallin liikuntaesimies Arja Vakkila. Vesipinta-alaa on nyt 800 neliömetriä. Altaita on kuusi: 25 metrin uima-allas, hieronta-allas, opetusallas, monitoimiallas, tenava-allas sekä kylmäallas. Uimahallista löytyy lisäksi viisi liikuntasalia, kuusi pukuhuonetta sekä perinteiset että höyrysaunat niin miesten kuin naisten suihkutilojen yhteydestä.
Uimahalliympäristö on valaistuskohteena erityisen haasteellinen. Valotehon pitää olla allasalueella riittävä, mutta samalla on varmistettava, että se ei aiheuta liiallista häikäisyä laajoista vesipinnoista. Optimaalinen valaistus on sekä viihtyisä että turvallinen ja huomioi laajasti erilaiset käyttäjät sekä monenlaisten tilaisuuksien tunnelmat. Tähän pääseminen vaatii runsaasti valaistuslaskelmia ja tarkoitukseen sopivia valaisimia.
Allasolosuhteissa oikeiden tuotevalintojen tärkeys korostuu. Hallissa käytettävä kloori, kostea ilma, korkea lämpötila sekä kemikaalien tuoma rasitus vaativat valaisimilta poikkeuksellisia ominaisuuksia. Valonlähteiden pitää olla tiiviitä, pitkäikäisiä ja kestäviä ja usein erityisoloihin suunniteltuja tai muokattuja. Niitä on myös päästävä huoltamaan helposti.
Tällöin on hyvä, että valaisinvalmistajalla on erikoisosaamista vaativista käyttöympäristöistä. Keravalla valaistus on toteutettu Prachtin valmistamalla Apollo-valaisimella pääaltaan yläpuolelta ja Quadronius-valaisimella pylväiden kohdalla. Quadronius-valaisinten asymmetrisellä optiikalla valo suunnataan kohti kattoa. Apollo-valaisimien valo ohjautuu puolestaan suoraan alas.
Tällä yhdistelmällä saatiin toteutettua valaistus, joka on laadukas, tasainen, häikäisemätön ja käyttötilanteen mukaan helposti säädettävissä.
Prachtin Apollo G2 on monipuolinen valaisin, jota käytetään laajasti ulkotiloissa ja teollisuudessa, esimerkiksi elintarviketuotannossa, jossa valaisimilta vaaditaan sekä tehoa että lujuutta. Kun Apollo G2 asennetaan uimahalliin, sitä modifioidaan kestämään lämpimiä ja kosteita erityisolosuhteita.
Apollon liitäntälaitteet sijaitsevat valaisimen rungossa ja itse valoyksikkö on asennettu rungon päälle. Tämä mahdollistaa valaisimen kallistamisen +/- 90° ja valon suuntaamisen haluttuun kohtaan. Keravan uimahallissa käytetään 65° avautumiskulmalla varustettua Apolloa, jolla saadaan valo jakautumaan optimaalisesti.
Quadronius Pool on Prachtin erityisesti allasalueille suunnittelema LED-valaisin. Se on tehty kestämään voimakkaita kemikaaleja ja klooripitoista uimahalliympäristöä. Valaisimen optiikka minimoi häikäisyn, joka tekee alueella liikkumisesta turvallisempaa. Myös uimavalvojien on helpompi seurata tapahtumia altaalla.
Tenava-altaalla on mahdollista valaista tilaa eri väreillä altaan päältä. Värivalaistuksella viritellään tunnelmaa esimerkiksi satu-uintien, jumppien ja muiden tapahtumauintien aikana. Pinnanalaisia RGBW-valoja löytyy monitoimialtaasta, hieroma-altaasta ja kylmä-altaasta.
Valaistuksen ohjauksesta Keravan uusitussa uimahallissa vastaa iLight-ohjausjärjestelmä. Notkeana järjestelmänä iLight taipuu erinomaisesti erilaisten monitoimiareenoiden, liikuntasalien, hotellien ja kylpylöiden vaateisiin.
– iLight-järjestelmä räätälöidään aina tilan käyttäjien ja käyttötarpeiden mukaan, kertoo Keravan uimahallin iLight-järjestelmän käyttöönotosta ja ohjelmoinnista huolehtinut Dick Ekebom Nylundilta. – Käyttäjät myös koulutetaan, jotta valaistuksen eri mahdollisuuksista saadaan kaikki irti, Dick jatkaa.
Sähköasennuksesta vastanneen Are Oy:n Sergei Koskela kiittelee Nylundia hyvästä yhteistyöstä. – iLight sisältää suuren valikoiman erilaisia himmentimiä, DALI-reitittimiä, DMX-ohjaimia, älypainikkeistoja, kosketusnäyttöjä, ohjaimia ja tunnistimia. Mittavassa projektissa asennusten sujuvuus varmistettiin käymällä suunnitelmat asentajien kanssa yhdessä läpi.
iLight säätää valaistustasoa automaattisesti saapuvan päivänvalon mukaan. Tämä tapahtuu niin huomaamattomasti, että siihen harva kiinnittää huomiota. Valaistusta voi säätää myös manuaalisesti järjestelmän ohjausyksiköstä, jona toimii helppokäyttöinen kosketusnäyttö.
– Kosketusnäytön käyttämisen oppii kerralla, kiittelee Keravan kaupungin Liikuntapaikkojen hoitaja Eino Riihinen. – Keravalla järjestelmään on ohjelmoitu valmiiksi erilaisia valaistustilanteita. Perustila on: halli avoinna. Lisäksi henkilökunta voi valita kosketusnäytöltä vaihtoehdon tapahtuman mukaan. Esimerkiksi allasjumppien rentoutusvaiheeseen sopii hyvin järjestelmään ohjelmoitu tunnelmavalaistus.
Kuten arvata saattaa, uimahalli on kunnan suurimpia yksittäisiä energiankuluttajia. Säästön paikkoja on paljon. Eino Riihisen mukaan Kerava on eräänlainen pilottihanke Suomessa. Malliesimerkki siitä, kuinka uimahallissa voidaan toteuttaa kokonaan automatisoitu, energiatehokkuutta edistävä järjestelmä.
Keravan halliin tehtiin paljon energiatehokkuutta tehostavia kiinteistöteknisiä ratkaisuja alkaen veden puhdistuksesta ja kierrätyksestä lauhdelämmön talteenottoon. Suihkuhuoneiden lämpöenergia voidaan käyttää hyödyksi hallilla. Vesi on oma juttunsa. Sitä uimahallissa luonnollisesti kuluu paljon. Keravalla vettä menee Eino Riihisen laskelmien mukaan 1/3 vähemmän hukkaan kuin uimahalleissa normaalisti.
Monet näistä ratkaisuista olivat mahdollisia siksi, että Keravan uimahalli peruskorjattiin uusiksi lähes kokonaan. Halli avattiin kaikelle kansalle syksyllä 2019.
Keskustele asiantuntijan kanssa.
Liiketoimintapäällikkö
Tuotteet ja palvelut
Ota yhteyttä
+358 10 217 0321
aku.bragge@nylund.fi
Liiketoimintapäällikkö
Suunnittelija – ja tilaajayhteistyö
Ota yhteyttä
+358 10 217 0320
niclas.nylund@nylund.fi
Vaihde: 010 217 0300
Sähköposti: asiakaspalvelu@nylund.fi
(ma-pe 8–16)