Keravan uusitun uimahallin moderni ja laadukas valaistus

Keravan uimahalli uusittiin peruskorjauksessa lähes 90-prosenttisesti. Hallin tilat, sen avaruus ja valoisuus ovat keränneet runsaasti kiitosta. Valoa tulee valtavista ikkunoista sekä erityisesti uimahalliin suunnitellusta valaistuksesta.

Projektin tiedot

Sähkösuunnittelija

Sähkötekninen Insinööritoimisto Karawatski Oy, Naantali

Sähköurakoitsija

Are Oy

Tilaaja

Keravan kaupunki

Vuosi
2019
Paikkakunta
Kerava

– Keravan uimahallin peruskorjaus ei ollut pieni projekti. Halli kasvoi kolmanneksella – yli 3000:een kerrosneliömetriin, kertoo uimahallin liikuntaesimies Arja Vakkila. Vesipinta-alaa on nyt 800 neliömetriä. Altaita on kuusi: 25 metrin uima-allas, hieronta-allas, opetusallas, monitoimiallas, tenava-allas sekä kylmäallas. Uimahallista löytyy lisäksi viisi liikuntasalia, kuusi pukuhuonetta sekä perinteiset että höyrysaunat niin miesten kuin naisten suihkutilojen yhteydestä.

Uimahallin valaisu vaatii erilaisten käyttäjien ja tilanteiden huomioimista

Uimahalliympäristö on valaistuskohteena erityisen haasteellinen. Valotehon pitää olla allasalueella riittävä, mutta samalla on varmistettava, että se ei aiheuta liiallista häikäisyä laajoista vesipinnoista. Optimaalinen valaistus on sekä viihtyisä että turvallinen ja huomioi laajasti erilaiset käyttäjät sekä monenlaisten tilaisuuksien tunnelmat. Tähän pääseminen vaatii runsaasti valaistuslaskelmia ja tarkoitukseen sopivia valaisimia.

Tuotevalinnoilla on tärkeä rooli allasvalaistuksessa

Allasolosuhteissa oikeiden tuotevalintojen tärkeys korostuu. Hallissa käytettävä kloori, kostea ilma, korkea lämpötila sekä kemikaalien tuoma rasitus vaativat valaisimilta poikkeuksellisia ominaisuuksia. Valonlähteiden pitää olla tiiviitä, pitkäikäisiä ja kestäviä ja usein erityisoloihin suunniteltuja tai muokattuja. Niitä on myös päästävä huoltamaan helposti.

Tällöin on hyvä, että valaisinvalmistajalla on erikoisosaamista vaativista käyttöympäristöistä. Keravalla valaistus on toteutettu Prachtin valmistamalla Apollo-valaisimella pääaltaan yläpuolelta ja Quadronius-valaisimella pylväiden kohdalla. Quadronius-valaisinten asymmetrisellä optiikalla valo suunnataan kohti kattoa. Apollo-valaisimien valo ohjautuu puolestaan suoraan alas.

Tällä yhdistelmällä saatiin toteutettua valaistus, joka on laadukas, tasainen, häikäisemätön ja käyttötilanteen mukaan helposti säädettävissä.

Apollo G2 muokataan uimahalleihin kestämään kosteutta ja lämpöä

Prachtin Apollo G2 on monipuolinen valaisin, jota käytetään laajasti ulkotiloissa ja teollisuudessa, esimerkiksi elintarviketuotannossa, jossa valaisimilta vaaditaan sekä tehoa että lujuutta. Kun Apollo G2 asennetaan uimahalliin, sitä modifioidaan kestämään lämpimiä ja kosteita erityisolosuhteita.

Apollon liitäntälaitteet sijaitsevat valaisimen rungossa ja itse valoyksikkö on asennettu rungon päälle. Tämä mahdollistaa valaisimen kallistamisen +/- 90° ja valon suuntaamisen haluttuun kohtaan. Keravan uimahallissa käytetään 65° avautumiskulmalla varustettua Apolloa, jolla saadaan valo jakautumaan optimaalisesti.

Pracht Quadronius Pool on allasalueille suunniteltu valaisin

Quadronius Pool on Prachtin erityisesti allasalueille suunnittelema LED-valaisin. Se on tehty kestämään voimakkaita kemikaaleja ja klooripitoista uimahalliympäristöä. Valaisimen optiikka minimoi häikäisyn, joka tekee alueella liikkumisesta turvallisempaa. Myös uimavalvojien on helpompi seurata tapahtumia altaalla.

Tunnelmaa luova värivalaistus

Keravan uimahalli

Tenava-altaalla on mahdollista valaista tilaa eri väreillä altaan päältä. Värivalaistuksella viritellään tunnelmaa esimerkiksi satu-uintien, jumppien ja muiden tapahtumauintien aikana. Pinnanalaisia RGBW-valoja löytyy monitoimialtaasta, hieroma-altaasta ja kylmä-altaasta.

Uimahallia varten räätälöity valaistuksen ohjaus

Valaistuksen ohjauksesta Keravan uusitussa uimahallissa vastaa iLight-ohjausjärjestelmä. Notkeana järjestelmänä iLight taipuu erinomaisesti erilaisten monitoimiareenoiden, liikuntasalien, hotellien ja kylpylöiden vaateisiin.

– iLight-järjestelmä räätälöidään aina tilan käyttäjien ja käyttötarpeiden mukaan, kertoo Keravan uimahallin iLight-järjestelmän käyttöönotosta ja ohjelmoinnista huolehtinut Dick Ekebom Nylundilta. – Käyttäjät myös koulutetaan, jotta valaistuksen eri mahdollisuuksista saadaan kaikki irti, Dick jatkaa.

Sähköasennuksesta vastanneen Are Oy:n Sergei Koskela kiittelee Nylundia hyvästä yhteistyöstä. – iLight sisältää suuren valikoiman erilaisia himmentimiä, DALI-reitittimiä, DMX-ohjaimia, älypainikkeistoja, kosketusnäyttöjä, ohjaimia ja tunnistimia. Mittavassa projektissa asennusten sujuvuus varmistettiin käymällä suunnitelmat asentajien kanssa yhdessä läpi.

Valaistus muuntuu huomaamattomasti päivänvalon määrän mukaan

iLight säätää valaistustasoa automaattisesti saapuvan päivänvalon mukaan. Tämä tapahtuu niin huomaamattomasti, että siihen harva kiinnittää huomiota. Valaistusta voi säätää myös manuaalisesti järjestelmän ohjausyksiköstä, jona toimii helppokäyttöinen kosketusnäyttö.

– Kosketusnäytön käyttämisen oppii kerralla, kiittelee Keravan kaupungin Liikuntapaikkojen hoitaja Eino Riihinen. – Keravalla järjestelmään on ohjelmoitu valmiiksi erilaisia valaistustilanteita. Perustila on: halli avoinna. Lisäksi henkilökunta voi valita kosketusnäytöltä vaihtoehdon tapahtuman mukaan. Esimerkiksi allasjumppien rentoutusvaiheeseen sopii hyvin järjestelmään ohjelmoitu tunnelmavalaistus.

Uimahallissa lukuisia energiaa säästäviä ratkaisuja

Kuten arvata saattaa, uimahalli on kunnan suurimpia yksittäisiä energiankuluttajia. Säästön paikkoja on paljon. Eino Riihisen mukaan Kerava on eräänlainen pilottihanke Suomessa. Malliesimerkki siitä, kuinka uimahallissa voidaan toteuttaa kokonaan automatisoitu, energiatehokkuutta edistävä järjestelmä.

Keravan halliin tehtiin paljon energiatehokkuutta tehostavia kiinteistöteknisiä ratkaisuja alkaen veden puhdistuksesta ja kierrätyksestä lauhdelämmön talteenottoon. Suihkuhuoneiden lämpöenergia voidaan käyttää hyödyksi hallilla. Vesi on oma juttunsa. Sitä uimahallissa luonnollisesti kuluu paljon. Keravalla vettä menee Eino Riihisen laskelmien mukaan 1/3 vähemmän hukkaan kuin uimahalleissa normaalisti.

Monet näistä ratkaisuista olivat mahdollisia siksi, että Keravan uimahalli peruskorjattiin uusiksi lähes kokonaan. Halli avattiin kaikelle kansalle syksyllä 2019.

Haluatko lisätietoja?

Keskustele asiantuntijan kanssa.

Aku Bragge

Liiketoimintapäällikkö
Valaistuksen ohjaus

Niclas Nylund

Liiketoimintapäällikkö
Valaistus
Suunnittelijat ja loppuasiakkaat, projektimyynti