Teatterissa ei tingitä huipputason tietoliikenteestä

Nykyaikainen teatteritalo pystyy tarjoamaan katsojille elämykselliset puitteet, joista vielä vuosikymmen sitten haaveiltiin. Valoon, ääneen ja kuvaan liittyvät erityisvaatimukset asettavat haasteita erityisesti kiinteistön tietoliikennejärjestelmälle. Ramboll, Are ja Nylund Talotekniikka toteuttivat yhdessä Lappeenrannan uuden kaupunginteatterin vaativan tietoliikennekokonaisuuden.

Projektin tiedot

Paikkakunta
Lappeenranta

Lappeenrannan uusi kaupunginteatteri sijaitsee ydinkeskustassa kauppakeskus IsoKristiinan laajennusosassa. Moderni teatteritekniikka ja tarkoituksenmukaiset tilat mahdollistavat hulppean parannuksen aikaisempaan ja tietoverkon kehittämisen puhtaalta pöydältä. Teatterin teknisten järjestelmien toimittajat ilmoittivat järjestelmien tietoverkkovaatimukset, joiden pohjalta yleiskaapelointijärjestelmä suunniteltiin. Kohteeseen valittiin Nylund Talotekniikan toimittama INFRALANin Luokka EA,Cat6A -kaapelointijärjestelmä.

”Teatteri on tietoverkon osalta tehtaan ja toimistorakennuksen yhdistelmä. Verkkojen avulla voidaan ohjata keskitetysti ääntä, valaistusta, kuvaa, infojärjestelmiä, teatteritornin 15–20 nosturia, pyörivää näyttämöä ja hissillä varustettua orkesterimonttua. Yleiskaapeloinnin pitää mahdollistaa tämä kaikki”, Ramboll Finlandin suunnittelupäällikkö Kalevi Kirmanen kertoo.

Teatterin 4200-neliöiset tilat sijoittuvat yhteen kerrokseen. Sivu- ja takanäyttämöillä sekä pyörivällä näyttämörakenteella varustettu suuri sali vetää 440 katsojaa. Helposti muunneltavan pieneen saliin mahtuu puolestaan 150 – 200 kulttuurinnälkäistä.

40 kilometriä kaapelia

Asennustyöstä vastanneen Aren projektipäällikkö Kari Jääskeläisen mukaan valo- ja kuparikaapelia vedettiin teatteriin yhteensä 40 kilometriä Cat6A  järjestelmään asennettiin reilut 100 alueverkon pistettä ja 450–500 pistettä esitystekniikan käyttöön. Näiden lisäksi teatteritekniikan käyttöä varten asennettiin noin parisataa valokuitupistettä. 

”Keskimääräiseen asennuskohteeseemme verrattuna tämä on ollut pitkä työrupeama. Erityisesti esitystekniikkaa varten tehty kaapelointityö on ollut aikaa vievää”, Jääskeläinen sanoo.

Kirmasen ja Jääskeläisen mielestä kaupunginteatteri oli työkohteena haastava, mutta se toi arkeen myös mielenkiintoista vaihtelua. Ratkottavia kysymyksiä synnyttivät tilojen korkeuserot, suuri lattiapinta-ala ja kaapelointien piilottaminen.

”Johtotiethän ovat tällaisissa rakennuksissa haastavia, kun kiinteistö toimii toisen kiinteistön sisällä. Tilaa asennuksia varten ei ollut yhtään liikaa ja kaapelien pystynousut olivat korkeat. Teatteritorniin oli nousua noin 30 metriä. Pitkät etäisyydet ja pisteiden sijoittaminen haluttuihin paikkoihin haastoivat suunnittelijan. Esimerkiksi datajakamoita tarvittiin laajalle alueelle”, Kirmanen sanoo.

Cityconin ja Ilmarisen kanssa tehdyn yhteistyön ansiosta teatterin rakennuskustannukset saatiin painettua 22 miljoonaan euroon. Yhteistyö tuo lisäsäästöä myös ylläpitokustannusten osalta. Tieto- ja sähköverkot on rakennettu kuitenkin puhtaasti teatterin käyttöön.

Haluatko lisätietoja?

Keskustele asiantuntijan kanssa.