Puhdastilavalaisimissa on huipputeknologiaa

Puhdastiloja on kaikessa teollisessa tuotannossa, jossa prosessiin kuulumattomat epäpuhtaudet halutaan pitää poissa. Puhdastiloja on myös esimerkiksi sairaaloissa. Tällaisissa tiloissa käytettävien valaisimien onkin täytettävä lukuisia erityisvaatimuksia.

Puhdastilavalaisimille on asetettu monia teknisiä vaatimuksia, joista selkein on tiiviysluokan vähimmäisvaatimus IP65. Puhdastilat ovat usein myös ylipaineistettuja tiloja, joissa valaisimien on oltava niin tiiviitä, ettei ylipaineistettu ilma pääse valaisimien sisälle.

Valaisimen materiaalien on oltava korroosion ja pesukemikaalien kestäviä. Rungon tulee muodostaa tiivis rakenne yhdessä katon kanssa. Pelkän rungon IP-luokka muodostaa todellisen IP-luokan, koska valaisin on kuitenkin joskus avattava valonlähteitä vaihdettaessa. T5-lampuilla saadaan huoltoväliä pidennettyä, mikä vähentää tilan likaantumisen riskiä.

Esimerkiksi lääkevalmistuksessa, elintarviketeollisuudessa ja leikkaussaleissa on erittäin tiukat vaatimukset puhtaudelle. Näiden tilojen puhtausluokat on määritelty standardissa ISO14644-1 ja ne on luokiteltu ISO 9 – ISO 1 puhtausluokkiin.

Antibakteeriset pinnoitteet

Nylund Talotekniikan edustama Luxiona valmistaa jopa ISO 14644-1, luokka 3 valaisimia tiloihin, joissa on erittäin tiukat vaatimukset ilman puhtaudelle, pölyhiukkasten määrälle ja koolle sekä ilmassa olevien bakteerien määrälle (enintään 70 cfu/1 m3 ilmaa).

Luxionan ISO-hyväksytyissä puhdastilavalaisimissa on antibakteerinen pinnoite, joka estää tehokkaasti bakteeri- ja sienikasvua. Valaisimissa on myös erityinen lasersädettä absorboiva pinnoite, joka estää lasersäteiden heijastumisen takaisin valaisimesta.

Valaisimien tuotantoprosessi on tarkasti valvottu, kaikki käytetyt materiaalit on dokumentoitu ja tehtaan valmistusprosessi on auditoitu. Tehtaalle on myönnetty ISO 13485 -sertifikaatti, jolla tehdas on lääketieteellisiin tarkoituksiin käytettävien valaisimien sertifioitu suunnittelija ja valmistaja.

LEDejä erittäin hyvällä värintoistoindeksillä

LEDit ovat tulleet puhdastilavalaistukseenkin. Luxionan suosituista Agat- ja Rubin-puhdastilavalaisimista on mallit myös LED-valonlähteellä.

LEDin myötä ylläpitokustannukset vähenevät merkittävästi. Jos LED-valaisin varustetaan mikroprismaoptiikalla ja kirkkaalla lasilla, saadaan erittäin tasainen ja miellyttävä valaistus. Valaisimen edessä olevat varret tai muut laitteet eivät myöskään aiheuta varjonmuodostusta valaistavalle pinnalla.

Ainoana Euroopassa Luxiona valmistaa LED-puhdastilavalaisimia, joissa on erittäin korkea värintoistoindeksi, Ra>90. CRI93 mahdollistaa veren punaisen värin ja kudosten ja ihon oranssin värin näkymisen luonnollisina.

Luxiona Puola on osa Espanjan Luxiona-ryhmää, joka on toiminut yli 80 vuotta menestyksekkäästi kansainvälisillä valaistusmarkkinoilla. Luxiona on kiistaton puhdastilavalaistuksen markkinajohtaja.

Teksti: Niclas Nylund. Kuvat: Luxiona. Artikkeli julkaistu Nylund Talotekniikka -lehden lokakuun 2014 numerossa.