Imatran sähköasema sai upean julkisivuvalaistuksen

12.05.2021

imatran sähköaseman valaistus

Imatran uusi sähköasema rakennettiin vanhan aseman vieressä sijaitsevalle tontille. Lopputuloksena syntyi moderni asema, joka istuu luontevasti Imatrankosken kulttuurihistorialliseen maisemaan. Asema on visuaalisesti mielenkiintoinen myös pimeään aikaan. Valaistus korostaa rakennuksen arkkitehtuuria ja tuo tyylikkäästi esiin sen jyhkeän olemuksen.

Imatran sähköasema sijaitsee keskeisellä ja näkyvällä paikalla. Sen ulkonäköön halusivat panostaa niin Fingrid, arkkitehti, suunnittelijat kuin muutkin toimijat Museovirastosta kuntapäättäjiin.

Arkkitehtoniseen kohteeseen sopiva ulkovalaistus

Uuden sähköaseman valaistussuunnittelijana toimi Ari Peltola, joka halusi kohteeseen laadukkaita valaisimia, joissa on kapea valokeila.

Sähköaseman julkisivun valaistukseen valikoitui Meyer Lighting Monospot 1 -valonheitin. Valaisimia on käytössä yhteensä 40. Monospotin yksi etu on, että sitä saa sekä kapealla, keskileveällä että leveällä valonjaolla.

Monospot 1:n eleetön muoto ja pieni koko eivät vie huomiota. Tämän ansiosta valaisin soveltuu erinomaisesti julkisivuvalaistukseen ja voidaan asentaa hienovaraisesti erilaisiin arkkitehtonisiin kohteisiin.

Sähkölaitoksen V-muotoista julkisivua korostavat kauniisti Xoolum-valaisimet. Xoolum on lineaarinen LED-valaisin kallistettavalla valaisinpäällä (kallistus 45°) ja usealla eri valonjaolla. Katso alla oleva kuva valaistuksen visualisoinnista.

Imatran uusi sähköasema valmistui loppuvuodesta 2020. Asemalla on tarkoitus pitää Imatran asiakkaat liitettynä kantaverkkoon seuraavat 50 vuotta sekä mahdollistaa hyvä käyttövarmuus alueelle.

Lue lisää Fingridin sivuilta.

fingrid

fingrid

Artikkelissa mainitut valaisimet:

fingrid

fingrid

Kuvat: Riku Pirtilä, Sweco Talotekniikka Oy
Kohde: Imatran sähköasema, Fingrid Oyj
Sähkö- ja valaistussuunnittelu: Sweco Talotekniikka Oy
Valaistussuunnittelija: Ari Peltola
Sähkösuunnittelu: Ricardo Weibel Avendano, Sweco Talotekniikka Oy
Arkkitehtitoimisto:  Arkkitehtitoimisto Virkkunen, Tuomas Kivinen, arkkitehti, Safa
Tukkuri: Rexel Finland, Lappeenranta, Petri Hallikas
Urakoitsija: VVS-Sähkö Oy, Mikko Hämäläinen
Valaisimet: Nylund Group