Luokkahuoneiden valaistus – lue kuinka valaistus vaikuttaa oppimiseen

Tutkimuksissa on havaittu, että valaistuksella on huomattava vaikutus oppimiseen. Luonnollisessa päivänvalossa oppimistulokset ovat jopa yli 20 % paremmat kuin pelkässä keinovalossa*. Suomessa päivänvaloa ei ole kuitenkaan aina tarpeeksi tarjolla tai sitä ei saada riittävästi ikkunoista. Avuksi tulee valaistussuunnittelu. Laadukas valaistus koulussa tukee oppimista, on helppokäyttöinen ja tekee oppimisympäristöstä viihtyisämmän.

Oikean sävyinen valo virkistää ja edistää keskittymistä

Valaistussuunnittelun avulla jokaiseen luokkahuoneeseen voidaan luoda tilan käyttötarkoituksia parhaiten palveleva valaistus. Luonnollinen päivänvalo on paras, koska se virkistää ja tukee keskittymistä vaativaa työskentelyä. Kun päivänvaloa ei ole riittävästi saatavilla, sitä on onneksi mahdollista jäljitellä keinotekoisesti mm. Tunable White -valaisimilla.

Tunable White -valaisimen värilämpötila ja kirkkaus on säädettävissä tarpeen ja vuorokauden ajan mukaan. Viileällä päivänvaloa jäljittelevällä valaistuksella tuetaan aktiivista paneutumista vaativaa opiskelua, kuten lukeminen ja kirjoittaminen tai matematiikan tehtävien teko. Lämpimäksi säädetty valaistus tarjoaa puolestaan rentouttavan oppimisympäristön, kun opetustilanne sitä vaatii.

Lue sivuiltamme lisää älykkäästä ja ihmiskeskeisestä valaistuksen suunnittelusta, joka tukee jaksamista ja hyvinvointia. >>


Kuva: Minna Kemppainen, Muhoksen lukio

Laadukas valo ei häikäise

Oppimista voivat haitata myös erinäiset häiriötekijät valossa. Epätasainen, välkkyvä, häikäisevä ja väärän värinen valo vaikeuttaa lukemista ja kirjoittamista. Se paitsi häiritsee, luo myös rauhattoman tunnelman. Välkkyminen tai häikäisy saattaa olla myös toistuvan päänsäryn syy. Valaistussuunnittelussa ja nykyaikaisissa valaisimissa häikäisyn estoon kiinnitetään erityistä huomiota.

Valaistus mukautuu tarpeisiin

Koska luokkahuoneet ovat erilaisia kooltaan ja usein monenlaisessa käytössä, valaistusratkaisun pitää olla joustava, eli taipua muuttuviin tilanteisiin. Tasaisen luokkavalon lisäksi valoa on voitava kohdentaa tietyille alueille, kun opetus- ja oppimistilanteet sitä edellyttävät.

Valaistuksen automatisointi helpottaa arkea ja säästää

Automaattisen valaistuksen ohjauksen ansiosta luokkahuoneen valoja ei tarvitse olla säätämässä päivän mittaan manuaalisesti. Tunnistin pitää valolle asetetun kirkkaustason. Se huomioi automaattisesti päivänvalon määrän ja säätää valaistusta sen mukaan. Automaattisesti syttyvä, sammuva ja himmenevä valaistus on miellyttävä ja energiaa säästävä. Valot eivät pala turhaan, jos tilassa ei ole ketään.

Kuva: Minna Kemppainen, Muhoksen lukio

Näin toteutettiin lukion valaistus Muhoksella

Lue, kuinka Muhoksen uuden lukion valaistuksen DALI-ohjaus toimii niin käytävä- ja aulatiloissa kuin luokkahuoneissa. Kahteen osaan jaettavan liikuntasalin valaistus toteutettiin siten, että valaistus tukee tilan käyttöä erikseen yhtenä suurena tilana ja kun tila on jaettuna. Automatisoidun valaistuksen lisäksi luokkahuoneissa on käytössä valmiita valaistustilanteita eri oppimistilanteisiin.

Kysy meiltä apua, kun tarvitset neuvoja siihen, millaiset ratkaisut sopivat parhaiten luokkahuoneisiin ja muihin koulutiloihin sisällä ja ulkona.

Jari Lohiraja Nylund

Jari Lohiraja
Tuotepäällikkö, sisävalaistus
+358 10 217 0328
Email

Lähteitä:

*https://classroom.synonym.com/lighting-affect-learning-4928301.html
https://www.edutopia.org/article/science-of-effective-learning-spaces-melina-uncapher
https://www.orderoochaos.com/triple-t/how-does-lighting-affect-learning
https://journals.sagepub.com/doi/pdf/10.1177/2158244012445585