Avoin pysäköintitila Extronic IR-tunnistimilla – Premium

Himmennettävät HF-liitäntälaitteet, päivänvalo-ohjattu dynaaminen valaistuksenohjaus ja neljä eri valaistustasoa.

Tila

Jos pysäköintihalli on useammassa talossa tai siinä on avoimia seiniä ulkoilmaan pitää käyttää passiivista IR-teknologiaa. IR-tekniikan käyttö mahdollistaa myös isompien pysäköintihallien tilan jakamisen alueisiin, jotta ne voidaan ohjata erikseen. Tässä esimerkissä ohjataan neljää eri aluetta toisistaan erikseen. Sisäänajon jälkeen ajoneuvo kääntyy joko vasemmalle tai oikealle ja näin sen alueen valaistus sytytetään. IR-tunnistimien haittapuolena on, että korkea ajoneuvo saattaa peittää IR-tunnistimen näköaluetta.

Valaisimet

Tämän esimerkin pysäköintihallissa on valaisimet, joissa himmennettävät HF-liitäntälaitteet analogisella ohjauksella (1-10V)

Tunnistimien sijoitus

Tässä esimerkissä IR-tunnistimen linssit on vaihdettu linssiksi 41 ja 45. Linssien näköalue on 41 ja 58 metriä ja kaksi pitkään katsovaa kenttää, jotka näkevät jopa 93 metriä. Avauskulma on 90 astetta. Tunnistin pitää asentaa kulmaan niin, että liike katkaisee tunnistimen säteen 90 asteen kulmassa. Esimerkistä näet, miten tunnistimien paikat voidaan optimoida. Valitettavan usein nähdään väärin asennettuja tunnistimia, jotka on asennettu suoraan seinälle ja suunnattu suoraan oveen päin, mikä merkittävästi heikentää tunnistimen havaintokykyä. Asennuksessa voi käyttää 1x4x0,25 mm2 kaapelia. Kaikki tunnistimet liitetään rinnan tasasuuntaajaan EXE-2000, vaikka ne ohjaavat eri alueita.

Ohjausjärjestelmä

Pysäköintihalleissa on riski, että valaisimet syttyvät useita kertoja josta seurauksena valonlähteiden ja liitäntälaitteiden merkittävästi suurempi kuluminen. Uudisrakennuksissa tai saneerauksen yhteydessä jossa on mahdollista valita valaisimen liitäntälaitteet on kokemustemme mukaan ja tekniikan näkökulmasta vakava virhe olla toteutumatta järjestelmä käyttäen Dynaamista valaistusohjausjärjestelmää. Käyttämällä tasonsäädintä NV-4T himmennettäviä valaisimia voi ohjata neljään eri tasoon.

Tärkeimmät saavutettavat hyödyt dynaamisella valaistusohjauksella ovat:

– Tasainen perusvalaistus ilman lisävalaisimia, jotka valaisevat 100% teholla
– Mahdollisuus säästää 20-25% käytön aikana
– Matalammat käyttölämpötilat valaisimissa antavat pidemmän kestoiän.
– Vähemmän kylmäkäynnistyksiä ja pienempi teho vähentää valolähteen kulumista antaen pidemmän kestoiän ja pienemmän huoltotarpeen.
– Mahdollisuus välttää seuraamasta valolähdevalmistajien suosituksia paloajoista joka dramaattisesti pidentää valolähteiden kestoikää.

Tasonsäädin NV-4T vaihtaa valoisuusanturin (LS-10) mukaan ohjelman päivä- ja yöohjelman välillä. Kun tilassa on joku paikalla, päiväsaikaan valotaso on säädetään noin 80% ja pimeän aikaan valoisuustaso säädetään noin 30%. Matala valaistustaso pysäköintihallissa kun ulkona on pimeätä auttavat meidän silmiämme paremmin tottumaan sopeutumaan pysäköintihallin valaistustasoon kun ajaa sisään tai ulos hallista. Lisäksi energiansäästö käytön aikana on päiväsaikaan noin 20 prosenttia ja yöaikana jopa noin 70 prosenttia. Kun läsnäolo päättyy ja tilassa ei enään oleskella (päivä- ja yöaikana) valaistus himmennetään ensin 2% tasoon perusvalaistustasoon ja jos tilaan ei 1-2 tuntiin ole tullut ketään valaistus sammutetaan kokonaan.