Erillinen tunnistin ulkovalaistuksen ohjauksessa tarjoaa miellyttävimmän lopputuloksen

Kun piha-alueen valaistus halutaan automatisoida, on syytä miettiä valaistusryhmiä, valaisinvalintoja, sekä miten valinnat vaikuttavat ylläpitoon ja huoltoon elinkaaren aikana. Valonheittimeen integroitu tunnistin on kenties se kustannustehokkain vaihtoehto, mutta pitkällä aikavälillä tilanne voi olla toinen. Seuraavissa kappaleissa perustellaan, miksi valaisimesta erotettu ohjaustekniikka olisi järkevin vaihtoehto ulkonäön, toiminnallisuuden ja elinkaaren kannalta.

Valaistuksen automatisointi ulkoalueilla

Rakennuksen julkisivua, piha-alueita ja katoksia valaistaan usein omilla valoryhmillään. Julkisivuvalaistusta ja osaa pihavalaistusta ohjataan useimmiten astronomisella kellolla, joka sytyttää valot auringon laskettua ja sammuttaa ne taas auringon noustua.

Jos julkisivuvalaistus on himmennettävä, valaistusta voidaan myös himmentää öiseen aikaan. Piha-alueen ja katoksen kulkuvalaistus voidaan automatisoida liiketunnistimilla. Kulkuvalaistus voidaan toteuttaa pollareilla, seinävalaisimilla ja katoksen alavaloilla. Parhaan lopputuloksen saa kun pihan aluevalaistus ja kulkuvalaistus ovat omia valaistusryhmiä. Kulkuvalaistusta ohjataan vain kun kulkuväylillä havaitaan liikettä. Kulkuvalaistuksella on myös vaikutusta piha-alueiden turvallisuuteen, liikeeseen reagoiva valaistus karkoittaa ei toivotut vieraat.

Enemmän vaihtoehtoja ulkovalaisinten valintaan

Kun päätetään valita erilliset valaisimet ja ohjaustekniikka, valaisimien valikoima kasvaa merkittävästi. Huolellisesti tehdyillä valinnoilla saavutetaan harmoninen ja viihtyisä kokonaisuus. Valaisimet päästään valitsemaan valokuvion sekä muotoilun näkökulmasta täysin vapaasti. Näin saadaan luotua tyylikäs ja viihtyisä ympäristö asumiseen.

tunnistimen asennuspaikka

Kuva 1. Julkisivuvalaistus ja kulkuvalaistus on hyvä erottaa kahdeksi erilliseksi valaistusryhmäksi.

Tunnistimen asennuspaikka on eri kuin hyvin sijoitetun valaisimen paikka

Piha-alueille tarkoitetut erilliset tunnistimet asennetaan usein seinään, mutta myös katto- tai räystäsasennus saattaa olla tarpeellinen. Monipuolisesti asennettava tunnistin mahdollistaa aina tunnistimen toiminnan kannalta optimaalisen asennuspaikan. Oikeat tunnistinvalinnat vähentävät tunnistimien lukumäärää.

Oikein sijoitettu tunnistin havaitsee liikkeen piha-alueelta, mutta ei reagoi turhaan ohikulkevaan liikenteeseen. Piha-alueiden valvontaan tarkoitettujen tunnistimien valvonta-alueissa on vaihtoehdot pihatien valvontaan 130° valvonta-alueella, rakennuksen yhden sivun valvontaan 230° valvonta-alueella ja rakennuksen kahden sivun valvontaan 280°.

sektorit valaistuksen ohjaus piha

Kuva 2. Piha-alue ja kulkuväylä on valvottu yhdellä tunnistimella. Viereinen tie ja lenkkipolku rajattu pois valvonta-alueelta korkeussäädettävillä IR elementeillä.

Tunnistimen säätö ja valvonta-alueen rajaus

Tunnistimen säätö ja valvonta-alueiden rajaus on tärkeä osa asennustyötä. Esim. RC-Plus next N  tarjoaa hyvin monipuolisesti asennus- ja säätömahdollisuuksia. Siksi se on ylivoimaisesti paras valinta piha-alueiden kulkuvalaistuksen automatisointiin.

Kuva 3. 280° tunnistin asennetaan rakennuksen kulmaan. RC plus next N sarjan tunnistimet voi asentaa myös räystääseen.

Hyvällä ulkovalaistuksella on pitkä elinkaari

B.E.G. Luxomat RC Plus -sarjan tunnistimet ovat olleet valikoimassa pitkään ja tulevat olemaan jatkossakin. Tunnistimeen on tehty teknisiä parannuksia ja muotoilu on hieman muuttunut. Muutokset on tehty kuitenkin niin, että uudet tunnistimet käyvät suoraan vanhempien tunnistimien tilalle. Tunnistinmallisto on hyvin pysyvä ja korvaavia tuotteita löytyy pitkälle tulevaisuuteen.

Aikaa kestävät ulkovalaisimet

Laadukkaat valaisimet kestävät aikaa muotoilunsa sekä käyttöikänsä puolesta. Laadukkaimpien valaisimien valaisintekniikka on päivitettävissä ja saman muotoilun ja valonjaon valaisimia löytyy lisää vuosienkin päästä. Valmistajien, kuten Willy Meyer ja Focus-Lighting, valaisinportfoliot ovat pysyviä ja siksi näiden valaisimien käyttäminen projekteissa on turvallinen valinta tulevaisuuden kannalta.

Kannattaa miettiä, mitkä valaisimet ohjataan astronomisella kellolla ja mitkä valaisimet ovat liiketunnistuksen perässä. Huolellisella valinnalla saadaan luotua tyylikäs, viihtyisä ja toimiva ympäristö asumiseen.

Kuvat: Nylund Group, Aku Bragge

Kysy lisää:

Aku Bragge
Liiketoimintapäällikkö Valaistuksen ohjaus
+358 10 217 0321
Email