Himmennettävien loisteputkivalaisimien uusiminen DALI-valaisimiksi

Loisteputkien valmistus on päättynyt. Loisteputkia on hankittu kiinteistöhuollon varastoon erilaisiin tiloihin asennettujen loisteputkivalaisimien huolto- ja kunnossapitotarpeisiin. Loisteputkia on myös korvattu lediputkilla ja loisteputkivalaisimia on uusittu ledivalaisimiksi.  

Energiatehokkaammat ledivalaisimet tuottavat enemmän valotehoa samalla energian määrällä kuin teknisen elinikänsä päättymistä lähestyvät loisteputkivalaisimet. 

Loisteputkivalaisimien valaistuksen ohjauksessa on käytetty perinteistä päälle/pois -valokytkintä. Osassa T8-loisteputkivalaisimia saattaa yhä olla loisteputken virtaa rajoittava magneettinen kuristin ja loisteputken rinnalle asennettu sytytin. Kuristin on rautasydämen ympärille kierretty kuparilankakäämitys, joka ikääntyessään käy kuumana, hurisee ja saattaa aiheuttaa merkittävän tulipaloriskin. T5-loisteputkivalaisimissa on elektroninen liitäntälaite, joka sytyttää loisteputket luotettavammin, nopeammin ja ilman häiritsevää loisteputken välkkymistä. Hinnaltaan edullisimpien ledivalaisimien liitäntälaite on myös suunniteltu ja valmistettu valokytkimellä päälle/pois -tyyppiseen ohjaukseen. Vanhat valaisimet on suositeltavaa uusia DALI-valaisimiksi jo nyt, tulevaisuudessa toteutettavaa valaistuksen ohjausmuutosta ennakoiden.  

Osa loisteputkivalaisimista on himmennettäviä. Himmennyksen ohjaukseen on käytetty pitkään elektronisen liitäntälaitteen 1-10V -jänniteohjausta. Uudisasennuksissa himmennettävien valaisimien liitäntälaitteiden ohjaukseen käytetään DALI- tai DALI-2-standardin mukaisia digitaalisia ohjainlaitteita.  

Oppilaitosten oppimisympäristöissä hyvä valaistus on erityisen tärkeässä asemassa. Luokkahuoneiden mitattavissa olevan valoteho tulee olla ≥ 500 lux siten, että valaisimet tuottavat tasaisen valonjaon tarpeetonta kiusahäikäisyä aiheuttamatta.  

Opetustilojen valaistuksen tulee tukea oppilaiden oppimista ja kohdistua sinne, missä valoa tarvitaan eri opetustilanteissa.

Oheisen esimerkin mukaisessa satunnaisen koulukiinteistön luokkahuoneessa on erikseen himmennettävä tauluvalaistus ja yleisvalaistus. Loisteputkivalaisimien himmennykseen käytettävät ohjainlaitteetkin ovat jo lähes teknisen käyttöikänsä loppupuolella. Jänniteohjauksella varustettujen ohjainlaitteiden valmistus on jo päättynyt  – ennakoiden loisteputkien ja loisteputkivalaisimien aikakauden päättymistä.  

Taulu- ja yleisvalaistuksen himmennysohjaukseen käytettävän, 1-10V -jänniteohjauksella toimivan läsnäolotunnistimen uusiminen DALI-ohjainlaitteeksi voi onnistua jopa ilman isompia kaapelointimuutoksia: valaistuksen jänniteohjaus on perinteisesti johdotettu ML/MMJ 5×1,5S-kaapelissa. Kaapelointi toimii DALI- valaisimien johdotuksessa.  

Luokkahuoneen DALI-valaisimien ohjaimeksi voidaan valita esim. PD4-M-DAA4G-läsnäolotunnistin.  

DALI-valaisimien ohjauksen lisäksi se tarjoaa potentiaalivapaan relekosketintilatiedon esim. varauksena kiinteistön rakennusautomaatiojärjestelmän VAK-alakeskukseen johdotettavaksi – läsnäolon perusteella ohjautuvan energiatehokkaan ja tarpeen mukaisen ilmanvaihdon toteuttamiseen.  

Nylund tuotekoodi Sähkönumero Nimitys
10320287 2603222 92591 PD4-M-DAA4G-FP valkoinen
10320289 2603225 92743 PD4-M-DAA4G-AP valkoinen

Esimerkin mukaisen luokkahuoneen valaistuslaskentatilanteen perusteella nykyiset loisteputkivalaisimet voidaan huoletta uusia Twenty3 2350-sarjan DALI-valaisimiin.

Nylund tuotekoodi Sähkönumero Nimitys
10127716 4134106 2350 G3 D2 PW19 4000-840 ETDD
10127717 4134107 2350 G3 D3 PW19 6000-840 ETDD

Valaistusohjauksen käyttöönottovaiheessa valotehon maksimiarvoa voidaan tarvittaessa säätää alemmaksi. Samalla uuden valaisimen elinkaari pitenee valaisimen toimiessa nimellisen valotehon sijaan alennetulla valoteholla. Myöhemmin läsnäolotunnistimen ohjaus korjaa automaattisesti alun perin valoteholtaan kevyesti ylimitoitettujen ledivalaisimen ikääntymisestä seuraavaa ledin valotehon heikkenemistä.

 

Opetustilojen valaistusohjausmuutokset ja valaisinvaihdot ovat toteutettavissa luokkahuonekohtaisesti nopealla aikataululla jo esim. tulevan joulu- ja/tai hiihtoloman aikana. PD4-M-DAA4G läsnäolotunnistimet ja Twenty3 2350-sarjan valaisimet löytyvät varastovalikoimasta.

Kiinteistöhuollon käyttöön jo hankitut loiste- ja lediputket voidaan hyödyntää varasto- ym. tiloissa, joissa nykyiset valaisimet ovat valokytkinohjauksessa.