KNX-tunnistimet valaistuksen ohjauksessa

B.E.G. Luxomatilla on kattava valikoima KNX-sertifioituja läsnäolotunnistimia. Ne ovat erittäin pienikokoisia, minkä lisäksi niissä on se etu, että vakiovalosäätö on integroitu suoraan tunnistimeen, eikä erillistä logiikkayksikköä siksi tarvita.

KNX on maailmanlaajuisesti hyväksytty avoin standardi kiinteistöohjauksen sovelluksiin. KNX-ohjauksella voidaan käytännössä ohjata kaikkea kiinteistön tekniikkaa. Käyttömukavuuden lisääntyminen on tietenkin tärkeää, mutta älykkäällä ohjauksella säästetään kiinteistöissä huomattavasti energiaa. Valaistuksen ohjauksella on energiansäästössä tunnetusti erittäin iso rooli.

KNX Associationilla on lähes 7.000 hyväksyttyä tuoteryhmää, joten tuotevalikoima on erittäin laaja. KNX-tuotteet ovat sertifioituja, jotta yhteensopivuusongelmilta vältytään. Kaikki KNX-laitteet voidaan ottaa käyttöön standardoidulla ETS-ohjelmalla, mikä selkeyttää suunnitteluvaihetta ja käyttöönottoa huomattavasti.

Luonnonvalon hyödyntäminen

Valaistuksen ohjauksella säästetään mitatusti jopa 80 – 90 prosenttia energiaa. Jo on/off-läsnäolotunnistus tuo säästöjä, mutta isoimmat säästöt saadaan, kun hyödynnetään ilmainen luonnonvalo ikkunoista.

BEG Luxomatin KNX-läsnäolotunnistimet ovat erittäin pienikokoisia, minkä lisäksi niissä on se etu, että vakiovalosäätö on integroitu suoraan tunnistimeen, eikä erillistä logiikkayksikköä siksi tarvita.

Vakiovalo-ohjaus voidaan toteuttaa monella tavalla, joista yksinkertaisin on 1-10V himmennys. Dali-ohjauksella päästään lisäksi valaisinkohtaiseen osoitteelliseen ohjaukseen. KNX-valaistusohjaus käyttää hyödykseen DALI-protokollaa. Käytännössä rajapintana toimii BEG Luxomatin KNX/DALI Gateway. Sen tehtävänä on muuntaa KNX-komennot DALI-komennoiksi. KNX Gateway on IP-hallittava, mikä tarkoittaa sitä, että käyttöliittymä valaistuksen ohjaukseen toimii suoraan nettiselaimessa, esimerkiksi iPhonessa tai tietokoneella.

Käyttöönotto tapahtuu ETS-ohjelmalla, joka on siis sama ohjelma, jolla käyttöönotetaan kaikki muutkin kiinteistön KNX-laitteet.

Suurin etu on muunneltavuus

Ehdottomasti suurin etu KNX-ohjatussa valaistuksessa on muunneltavuus. Jos kiinteistöön tehdään mitä tahansa muutoksia, ei ryhmittelyjä tai kaapelointeja tarvitse tehdä uudestaan. Uudelleenohjelmointi tapahtuu suoraan ETS-ohjelmassa. Jos esimerkiksi avokonttorin seiniä siirretään tai jonkin tilan käyttötarkoitus muuttuu, voidaan samalla, kun ohjelmoidaan uudelleen ilmastoinnin ohjaus, ohjelmoida myös valaistustilanne uudelleen – yhden valaisimen tarkkuudella ja suoraan samalta tietokoneelta.

KNX-ohjattu valaistus ei ole kaikkiin kohteisiin soveltuva taikasana. KNX:n edut tulevat esiin isoissa kokonaisuuksissa, joissa on oletettavaa, että tilat muuttuvat vuosien saatossa. Me kerromme mielellämme lisää KNX-ohjatusta energiatehokkaasta valaistuksesta.