Uusia viihtyisyyttä ja energiansäästöä tukevia ominaisuuksia

B.E.G. Luxomat lanseeraa täysin uuden DACO-tuoteperheen, samalla pitkään palvellut DALI/DSI tuotelinja poistuu. DALI/DSI master-tunnistimia on myyty kymmeniin tuhansiin tiloihin ja ne ovat olleet avain roolissa kun automatisoidun säädettävän valaistuksen yleistymisessä. DACO-sarjan myötä saadaan merkittäviä uudistuksia viihtyisän tilakohtaisen ohjauksen yksinkertaiseen toteutukseen.

Tilakohtainen valaistuksen ohjaus on erittäin kustannustehokas ja yksinkertainen tapa automatisoida suurienkin kiinteistöjen valaistuksen toiminta silloin, kun koko kiinteistön kattavaa valaistusjärjestelmää ei tarvita. Tilakohtaisella ohjausratkaisulla DALI-valaisimista saa enemmän irti, kun valaistuksen saa toimimaan tarvittaessa täysin automaattisesti. Tilakohtaista ohjausta voi hyvin käyttää yksittäisten tilojen ohjaamisessa, vaikka osa kohteesta olisi toteutettu esim. DALI-LINK-, DALI-SYS- tai iLight-väyläpohjaisilla ohjausratkaisuilla.

Tilakohtainen ohjaus sopii ominaisuuksien puolesta parhaiten toimistohuoneisiin, avotoimistoon, käytäviin, varastoihin ja pysäköintihalleihin. Luokkahuoneiden ohjaukseen on oma HCL2-ohjausratkaisu yhden luokkahuoneen ja useamman valaisinryhmän ohjaukseen. Tilakohtaista DALI-valaisimien ohjausta voidaan periaatteessa käyttää kaikissa tiloissa, joissa halutaan hyödyntää päivänvalon avulla saatavaa energian säästöä, sekä parantaa tilojen viihtyisyyttä automaattisen valaistuksen avulla. Tilakohtaiset ohjausratkaisut mahdollistavat myös valaistuksen kytkennän ON/OFF ja kirkkauden säädön painikkeiden avulla.

Nyt lanseerattujen uusien ominaisuuksien ansiosta DACO-ohjausratkaisu sopii yhä useampiin hankkeisiin. Täysin uudistettu ohjauslogiikka mahdollistaa äärimmäisen pehmeän päivänvalo- ja vakiovalo-ohjauksen.

Värillisten asennustarvikkeiden ja entistä laajemman valikoiman ansiosta ohjaustekniikka on helppo yhdistää sisustuksen vaatimuksiin.

Merkittävimmät muutokset:

Erillisten tunnistinnimikkeiden määrä vähenee, mutta asennusmahdollisuudet lisääntyvät kattavan lisätarvikevalikoiman ansiosta.

 • Tunnistimet PD2N, PD4N, PD11 ja PD9 voidaan upottaa kattopintaan ilman lisätarvikkeita. PD2N- ja PD4N-tunnistimet voidaan myös asentaa kattopintaan tai seinään pinta-asennuskotelolla ja seinäkiinnikkeellä.
 • PD4N-malliin saa erillisen käytävälinssin, joka sopii pitkien käytävien valvontaan.
 • PD2N- ja PD4N-mallien potentiaalivapaata relettä voi käyttää valaistuksen ohjauksen lisäksi esim. Ilmanvaihdon tehostukseen.

Kaikissa tunnistimissa on yhtenäinen ohjauslogiikka ja DALI-2 sertifioitu ohjausprotokolla DALI-valaisimien broadcast-ohjaukseen. DACO-tunnistimien ohjausprotokolla ja yhteensopivuus on varmistettu virallisella testilaitteistolla. DALI-2 sertifiointi takaa valaisimien ja DACO-tunnistimien välisen yhteensopivuuden pitkälle tulevaisuuteen ja helpottaa ylläpitoa läpi elinkaaren.

Kaikki DACO-tunnistimet ovat nyt etäohjattavia B.E.G. One sovelluksella. Sovelluksen saa ladattua ilmaiseksi Android puhelimiin ja iPhoneihin

 • Tunnistin mallin, siihen tehdyt asetukset ja diagnostiikan saa luettua tunnistimista puhelimen näytölle BLE-IR-adapterilla. Tunnistimien asetuksien tekeminen puhelinsovelluksella on sujuvaa ja helppoa lattialta käsin.
 • Hakutoiminto tarjoaa vain kyseiselle tunnistimelle muutettavissa olevat parametrit puhelimen näytölle. Aiemmin tunnistimeen tehtyjä asetuksia ei ole voinut lukea tunnistimesta, tämän ominaisuuden lisäämien helpottaa asetusten muuttamista. Toisin sanoen sinun ei tarvitse etukäteen tietää, mikä malli on kyseessä.
 • Mikäli haluat apua asetusten tekemiseen, voit lähettää ohjelmointitiedoston kollegalle tai vaikka Nylundin tekniseen tukeen. Kaikki tunnistimen asetukset ja parametrit kulkevat tiedoston mukana.
 • Diagnostiikka auttaa asentajaa mahdollisten ongelmien kartoituksessa. Pystyt tarkistamaan mm. DALI-väylän jännitteen, PIR-toiminnan ja valoisuusanturin lukeman.

Ohjauslogiikka on uudistettu kokonaan

 • Entistä paremmin toimiva vakiovalo-ohjaus takaa, että valaistusvoimakkuus on aina riittävä. Tunnistimen vakiovalo-ohjauksen säätöaluetta voi rajoittaa. Tämän ominaisuuden ansiosta saadaan aikaan kompromissi suurimman mahdollisen energian säästön ja käyttäjien viihtyvyyden välillä. Suurin mahdollinen energiansäästö ei aina välttämättä lisää työympäristön viihtyvyyttä. DACO-sarja poistaa nämä ongelmat edistyksellisemmän ohjauslogiikan ansiosta. Säätöalueen minimiarvon voi rajata, jotta keinovalaistuksen määrää ei himmennetä liikaa. Myös maksimin voi rajata, jos halutaan varmistaa, että valaisimet eivät koskaan säädy maksimitasolle.
 • Päivänvalo-ohjauksen tarkkuuden kannalta PD2N- ja PD4N-malleissa on kaksi erillistä valoisuusanturia, joiden painoarvoa voi muuttaa, jos 50/50-suhde ei ole tilassa toimiva. Linssin sisäpuoleinen valoisuusanturi mittaa tilan keskimääräisen kirkkauden, tähän arvoon esimerkiksi kalusteiden vaikutus on pieni. Linssin ulkopuoleinen valoisuusanturi mittaa pieneltä alueelta tunnistinta kohti heijastuvan valaistusvoimakkuuden, tähän arvoon vaikuttaa mahdollinen. kalusteiden ja mattojen sijainti suoraan tunnistimen alapuolella.
 • Jos päivänvalo-ohjausta ei haluta käyttää, ohjataan valot aina tietylle DALI-tasolle ja pidetään sillä tasolla niin kauan, kun tilassa ollaan läsnä.
 • Valaistuksen syttymistaso voidaan määritellä mille tasolle tahansa. Valaistus voidaan myös sytyttää tunnistimen luonnonvalonmäärästä arvioimalle tasolle, joka on mahdollisimman lähellä tavoite luksitasoa.
 • Opastusvalaistus on käytännössä pohjavalaistustaso, jota käytetään valaistuksen portaalliseen sammutukseen. Opastusvalaistuksen tason ja viiveajan voi vapaasti määritellä sovelluksessa. Esimerkiksi koulujen ja toimistojen käytävävalaistuksessa saadaan valaistus pysymään vähintään pohjavalaistustasolla, jos käytetään pidempää esim. 60 minuutin sammutusviiveaikaa.

DACO-tuoteperhe on todella monipuolinen ratkaisu pitkälle tulevaisuuteen. DACO-tuotteet ovat myös taaksepäin yhteensopivia aiempien DALI/DSI tunnistimien kanssa.

Heidi Nordström
Tuotepäällikkö
valaistuksen ohjaus
+358 10 217 0324
heidi.nordstrom@nylund.fi

Aku Bragge
Liiketoimintapäällikkö

valaistuksen ohjaus
+358 10 217 0321
aku.bragge@nylund.fi