Pauli on uusi tekninen asiantuntijamme valaistuksen ohjauksen ja valaistusjärjestelmien tiimissä.

20.06.2023

Paulin kiinnostus alalle syntyi jo nuorena.

Sähkö ja valo sekä valaistuksen ohjaus ovat kiinnostaneet minua lapsuudesta lähtien. Tutkimukset hehkulampun parissa tapasivat kuitenkin keskeytyä vanhempien kieltoihin. Pöytävalaisimen korvikkeeksi sain leikkeihini pussillisen irrallisia pinta-asennuskytkimiä. 

Ensi kosketukseni sähköön otin kolmevuotiaana, kun meillä oli vieraita ja tuli tilaisuus perehtyä pöytälamppuun piilossa aikuisten valvovilta silmiltä. Villalankamatolla maatessani sytyttelin ja sammuttelin hehkulamppua. Ihmettelin kovasti miksi hehkulamppua ei saanut irrottaa valaisimen kannassa olevista kierteistä. Hehkulampun muoto oli niin mielenkiintoinen ja kantaosan kierteet kiiltävää kissankultaa. Huomasin syvällä kierreosan takana saman väristä metallia kuin oli purkamieni litteiden taskulamppujen paristoissa. 

Työnsin pienen etusormeni varovasti lampunkannan metalliin. Ei tapahtunut mitään. Olin ihmeissäni kaikesta hehkulampun irrottamiseen liittyvästä varoittelun määrästä. Painoin painiketta, joka yleensä naksahti ja sytytti hehkulampun, mutta ei sytyttänyt irrallista hehkulamppua. Työnsin etusormeni lampunkannan keskiosan metalliin ja tunsin samanlaista nipistelyä miltä muurahaisen käveleminen sormessa oli tuntunut. Painoin kytkintä, joka naksahti, mutta irrallinen hehkulamppu ei syttynyt vieläkään. Kiertelin hehkulampun lampunkannan kierteisiin, mutta hehkulamppu pysyi sammutettuna. Painoin kytkintä ja naksahduksen jälkeen hehkulamppu syttyi ja seuraavan naksahduksen jälkeen sammui. Nousin villalankamatolta, palautin pöytälampun paikoilleen eikä se sen jälkeen tainnut enää kiinnostaakaan.  

Opinnot sähkö-, automaatio– ja tietotekniikan alalta ja käytännön työkokemusta

Hehkulamppujen valmistus on jo päättynyt, mutta kiinnostukseni ja rohkeuteni uusien tuotteiden käyttämiseen, nykytilanteen haastamiseen ja jatkuvaan parantamiseen jatkuu. Sähkötyöturvallisuuskin tulee tänä päivänä huomioitua tietoon perustuen eikä vain onnekkaana sattumana kuten eristeaineisen villamaton kanssa kävi. 

Sähköasennuksilla olin pitkään poika, joka teki mitä pyydettiin ja otti opikseen vanhempien sähköasentajien viisauden, sähköasennusten huolellisen viimeistelyn, työmoraalin sekä hurtin huumorinkin. Vuodet vierivät, sähkö-, automaatio- ja tietotekniikan opinnot, työpaikat sekä asuinpaikkakunnat vaihtuivat. Kokemusta on kerääntynyt laaja-alaisesti niin töiden kuin elämän saralta. 

Harrastukset vievät pesäpallon pariin 

Omat harrastukset liittyvät perheen naisväen pesäpallotoimintaan. Olen mukana teknisenä toteuttajana Superpesisjoukkue Mailattarien matkassa vastuualueenani videointi, Ruutu+ lähetykset ja muu tekniikkaa vaativa toiminta. Perheen kanssa asetuttiin lopulta Vaasan Västervikiin ja olen jo tottunut siihen, että asiat menevät niin kuin meillä Strömsössä!  Kuvassa olen kaverin kanssa Merenkurkun rannikolla Strömsön salmen maisemissa.