Valaistuksen uutuudet lanseerattiin Frankfurtin Light and Building -messuilla

12.04.2018

Valaistuksen ja talotekniikan väki kerääntyy joka toinen vuosi Saksan Frankfurtiin viikon kestävään jättimäiseen Light and Building -messutapahtumaan. Aku Bragge Nylund-Groupilta vieraili Frankfurtin messuilla. Alla Akun blogikirjoitus messumatkalta.

Messut ovat tärkeä paikka tavata asiakkaiden lisäksi omia päämiehiä

Frankfurtin Light and Building on kansainvälinen, erityisesti Euroopassa toimivien tahojen päätapahtuma, jossa esitellään valaistuksen ja talotekniikan uusia innovaatioita ja tuotelanseerauksia. Myös suomalaisille yrityksille, kuten Nylundille messut ovat tärkeä tapahtuma esitellä uusia tuotteita, tavata päämiehiä, sekä verkostoitua kansainvälisesti.

Päivässä ei tämän kokoisista messuista ehdi saada paljon irti. Tyypillinen messuvierailija käyttää Light and Buildingin kokoisiin messuihin kahdesta kolmeen päivään. Kiireisimmät päivät osuvat alkuviikkoon. Jos haluaa välttää suurinta hulinaa, kannattaakin suunnata paikalle vasta loppuviikosta.

– Edustamiamme valaistustekniikan kumppaneita messuilla oli kaikkiaan kymmenen. Olen erittäin vaikuttunut kumppaneidemme kyvystä tuoda markkinoille aina uusia, innovatiivisia tuotteita. Kumppaneidemme messuosastoilla huomasi myös, että osastoilla vierailevat asiakkaat arvostavat samaa. Avaan hieman päämiestemme kuulumisia.

Light and Building 2018

B.E.G.:in osasto Light and Building -messuilla 2018. Kuva: B.E.G.

B.E.G. Luxomat esitteli luonnollista valaistusta mukailevan sisävalaistusjärjestelmän

Pracht

Pracht on saksalainen valmistaja, jonka historia on tiiviiden valaisimien valmistuksessa. Pracht keskittyy erikoissovelluksiin, kuten elintarviketeollisuuden vaatimukset täyttäviin valaisimiin. Pracht on tehnyt laadukasta ja pitkäjänteistä yhteistyötä kumppaneidensa kanssa. Messuilla Pracht esitteli uutta valonlähdetekniikkaa, joka on tarkoitettu teurastamoihin. On havaittu, että oikeanlainen valon spektri parantaa lihan säilyvyyttä ja liha pysyy myös tuoreen näköisenä.

B.E.G. Luxomat

B.E.G. Luxomatin osasto oli täynnä uutta tekniikkaa. Osastolla oli näyttävästi tuotu esiin biodynaamiseen vuorokausirytmiin tehty valaistuksen ohjausjärjestelmä. Tämän avulla valaisimien värilämpötila muuttuu esiasetetun profiilin mukaan. Ainutlaatuista järjestelmässä on optio valoisuusanturille, joka mittaa ulkona vallitsevaa valon värilämpötilaa ja mukauttaa sisätilat luonnolliseen valaistukseen. Himmennys ja siirtymät olivat osastolla demomielessä nopeutettuja, mutta todella tasaisia ja miellyttäviä.

B.E.G. Luxomat Frankfurtin Light and Building -messuilla. Kuva: B.E.G.

Willy Meyer

Willy Meyer oli jälleen kerran tuonut muutaman täysin uuden valaisinsarjan ulkovalaistukseen. Yksi näistä on Monospot, jossa huomio kiinnittyi tyylikkääseen ja ajattomaan designiin ja muuttuvien tarpeiden haasteita ratkaiseviin, yksityiskohtaisiin oivalluksiin. Valaisimen avauskulmaa voidaan säätää portaattomasti, mikä tekee valaisimesta todella monikäyttöisen esimerkiksi kiinteistön puustoa valaistaessa. Kaikkien mallien häikäisyn suojaus ja valokuvio olivat totutusti erinomaisia.

Led Linear

Led Linearin osastolla oli niin kova vilinä, ettei sekaan meinannut mahtua. Led Linear julkaisi messuilla täysin uuden teknologian LED-nauhan, sekä uutta nanotekniikkaan perustuvaa optiikkaa. Tuotteiden asennettavuuteen oli kiinnitetty viime vuosien tuotekehityksessä erityistä huomiota. Myös kaapelointia helpottavia lisätarvikkeita oli tuotu valikoimaan. Led Linearin tuotteilla annetaan persoonallinen jälki arkkitehtoniseen kokonaisuuteen.

Focus-Lighting

Focus-Lightingin osasto oli tanskalaiseen tyyliin arkkitehtonisen selkeä ja tyylikäs. Valaisimet on tehty laadukkaista materiaaleista ja komponenteista ja niiden luvataan kestävän vuosikymmeniä. Tämän vuoksi myös valaisintekniikka on tehty vaihdettavaksi. Kuka tietää, mikä onkaan seuraava valonlähde LEDien jälkeen? Kaikkien valaisinhankintaa tekevien onkin syytä pitää mielessä kiertotalous niin kustannusten kuin ekologistenkin arvojen vuoksi. Valaisimia esiteltiin osastolla myös avattuina ja jokaiselle osalle ja valitulle ratkaisulle sai pyydettäessä selkokieliset perustelut.

Focuksen uusi, erittäin kiinnostava ripustettava ulkovalaisin Way sopii erinomaisesti kaupunkikuvaan. Se rikkoo hieman LED-valaisimille tyypillistä, erittäin kohdennettua valoa. Way antaa visuaalisen opastusefektin ja valaisee pehmeästi ympäristöään.

Street Luminaire

Focus-Lighting Way streetlight. Kuva: Focus-Lighting.

Turn oli todella mielenkiintoinen piha- ja puistoalueiden kohdistettava valaisin. Näiden valaisimien kaunis design on peräisin nimekkäiltä tanskalaisilta arkkitehdeiltä ja muotoilijoilta nimeltään Friis & Moltke ja Aart designers.

Eaton iLight

Eaton iLightin teema messuilla oli liitynnät eri automaatio- ja ohjausjärjestelmiin. Uutena innovaationa esiteltiin erityisesti hotellihuoneiden lämmityksen ja ilmastoinnin ohjaukseen suunniteltu ohjainyksikkö ja käyttöliittymät, joista valaistuksen ja lämmön ohjaus onnistuu huoneessa yöpyjältä ongelmitta. Valaistuksen keskitetyn ohjauksen ohjelmistot esiteltiin suurelta kosketusnäytöltä. Ohjelmistojen avulla pääsee näkemään valaistuksen tilan, kulutustiedot, sekä muuttaa valaistusta. Valaistustilanteiden ohjaus ja muuttaminen kosketusnäytöltä oli intuitiivinen ja selkeä ja siksi varmasti hotellien ja ravintoloiden, sekä näyttelytilojen tarpeisiin soveltuva.

Aku Bragge
aku.bragge@nylund.fi

Kuvat: Focus-Lighting ja B.E.G.