Kemiön vanha kivikirkko sai modernin valaistuksen

Uusi valaistustekniikka ja keskiaikainen rakennustaide yhdistyivät kauniisti, kun Kemiön vanhan kivikirkon valaistus päivitettiin 2020-luvulle. Uudistus tehtiin historiallisia arvoja kunnioittaen.

Projektin tiedot

Sähkösuunnittelija

Mikael Eggert AC/DC Electric

Valaistussuunnittelija

Kim Strandellin Sähkö Oy yhdessä Nylundin kanssa

Sähköurakoitsija

El-Sähkö Sjöholm Ab

Vuosi
2020
Paikkakunta
Kemiö

Valaistuksen ohjelmointia etänä

Remontissa kirkon sähköjärjestelmä uusittiin kokonaan. Samalla tuotiin sisään äänitekniikkaa, paljon uutta valoa ja moderni iLight-valaistusjärjestelmä.

Uuden valaistusjärjestelmän ansiosta kirkkotila taipuu entistä paremmin erilaisten tilaisuuksien tarpeisiin. Jokaiseen tapahtumaan saadaan luotua valaistuksella haluttu tunnelma. Konsertteja ja esiintymisiä voidaan elävöittää erilaisilla valoefekteillä. Suurin osa valaistuksesta on myös himmennettävissä.

Nylundin Dick Ekebom hoiti valaistuksen ohjauksen ohjelmoinnin osittain etäyhteyden kautta, kun Uusimaa oli hetken eristettynä koronaepidemian vuoksi. Nylundin Länsi-Suomen vastuumyyjä Dan Lindström oli samaan aikaan paikalla kirkossa ja yhteydessä iLightin valaistuksen ohjausjärjestelmään.

Valaisinten valinta ei ollut helppo juttu, sillä kirkko on historiallinen, Museoviraston suojelema kohde. Museovirastolla oli näkemys sekä valaisimista että valaisemisesta. Esimerkiksi vanhat, pilareihin kiinnitetyt lamput haluttiin säilyttää, mutta modernisoida.

Sähköistys oli peräisin 60-luvulta, osittain vanhempaakin – ja iso turvallisuusriski. Valaistus oli samalta ajalta. Yleisvalo oli huono. Valot kirkkoon kytkettiin sakastista, jonne piti kävellä ensin taskulampun valossa.

Valmiita valaistusratkaisuja eri tilanteisiin

Uusi valojen ja valaistuksen ohjausjärjestelmä vähentää vahtimestarin juoksentelua. Kulkuvalon saa nyt kytkettyä jo eteisestä. Koko kirkkotilan valaistusta voi ohjata tilanteen mukaan helposti ja hallitusti yhdestä paikasta.

– Kirkon sakastiin asennettiin iLightin ohjauspaneeli, mihin on ohjelmoitu valmiiksi lukuisia valaistustilanteita. Sunnuntaisessa jumalanpalveluksessa yleisvalo on hyvä koko kirkossa. Kun näytöltä valitsee hautajaisia tai joulukirkkoa varten ohjelmoidun tilan, niin yleisvalo on himmennetty. Ylös suunnattu valaistus on puolestaan kirkkaampi ja kaunis holvikatto tulee näyttävästi esille, kertoo Dan Lindström.

Monipuolisen tilankäytön vuoksi valaistustilanteita ja -ryhmiä on useita. Valaistustilanteita saadaan helposti valittua ja tarvittaessa muutettua iLightin PoE-kosketusnäytöltä.

Näin valaistusjärjestelmä toteutettiin

Suurin osa uusista valaisimista on osoitteellisia DALI-valaisimia. Valaisinten valmistaja on Nylundin monivuotinen yhteistyökumppani, saksalainen Ansorg. Valaisimet asennettiin DALI-kiskoon. Osoitteellisuuden ansiosta valaisimet voidaan ryhmitellä haluttuihin ohjausryhmiin.

Kiskoratkaisun ansiosta valaisimia voidaan tulevaisuudessa helposti vaihtaa ja lisätä tarpeen mukaan. Pylväisiin kiinnitetyt, kauniit vanhat peltivalaisimet säilytettiin. Niitä varten asennettiin oma himmennin ja valaisimet varustettiin himmennettävillä LED-lampuilla, jotta valotehoa pystytään säätämään.

Nylundin Aku Bragge kertoo, että iLight on yksi harvoja ohjausjärjestelmiä, mikä suoriutuu ongelmitta näin monipuolisista valaistustarpeista. iLightilla voidaan ohjata kaikkia saatavilla olevia valaisinkuormia.

Haluatko lisätietoja?

Keskustele asiantuntijan kanssa.

Dan Lindström

Myyntipäällikkö
Valaistus, valaistuksen ohjaus ja tietoverkot
Sähkötukkuliikkeet, urakoitsijat ja suunnittelijat
Alue: Länsi-Suomi