Leikkaussaleissa vaaditaan laatua

Seinäjoen keskussairaalan leikkaussalien tietoverkko uusittiin 2010 – 2015 neljässä eri vaiheessa. Tietoverkon päivittäminen edellytti äärimmäisen huolellista suunnittelua, sillä työ ei saanut häiritä leikkauksia eikä potilasturvallisuus saanut vaarantua tietoliikennekatkoista.

Projektin tiedot

Sähkösuunnittelija

Granlund Oy

Sähköurakoitsija

Are Oy

Pohjois-Suomen Sähkö

Sähköasennus Kohtamäki

Vuosi
2015
Paikkakunta
Seinäjoki

“Sairaalaympäristö loi omat haasteensa sekä suunnittelulle että toteutukselle”, kertoo Are Oy:n projektipäällikkö Tommy Lemberg. Samaan aikaan kun yhtä salia remontoitiin, seinän toisella puolella saattoi olla meneillään leikkaustoimenpide.
”Työ oli hoidettava kaikin puolin viimeisen päälle, sillä verkon toimivia jo käytössä olevia yhteyksiä ei saanut missään nimessä katkaista”, Lemberg huomauttaa.

Keskusleikkausyksikköön kuuluu 14 salia kahdessa rakennuksessa. Päiväkirurgisessa yksikössä on puolestaan viisi leikkaussalia sekä 22-paikkainen heräämö. Aren urakan kokonaispinta-ala oli 4 460 neliötä.
“Salien yleiskaapelointiin kuuluvat muun muassa kulunvalvonta, videovalvonta-, kuvansiirto- ja päällekarkausjärjestelmä. Kaapelia asennettiin noin 90 kilometriä.”

Kaapelointijärjestelmäksi luotettava Infralan

Myös keskussairaalan tietojärjestelmäsuunnittelijana työskentelevä Erkki Nygård painottaa projektin äärimmäisen yksityiskohtaista suunnittelua.

“Uusien tilojen käyttöönotto oli meille tärkeä hetki tietoliikenneverkon osalta, koska tietoliikennekatko ei saanut viedä yhtään arkipäivää. Kaikkien verkon osa-alueiden oli toimittava moitteetta”, muistelee Nygård.

Tietoverkon suhteen sairaalalla oli kovat vaatimukset.

“Sairaalaympäristössä tietoverkon päällä ovat muun muassa kaikki potilastiedot, hoitajan kutsujärjestelmä, kiinteistövalvonta sekä toimiston tarpeet yksityiskohtineen. Verkon toimintavarmuus ja häiriöttömyys ovat luonnollisesti olennainen osa potilasturvallisuutta”, kertoo Nygård. “Sähköverkon lisäksi atk-verkko on aivan yhtä tärkeä. Jokaisella leikkaussalin seinällä on atk-pisteitä, ja katossa kulkee niin kuituja kuin kupareita. Toimistoille, käytäville ja saleille on kullekin oma kytkentäkaappinsa.”

Leikkaussalien tietoverkon uudistamisen suunnitteli Granlund Pohjanmaa Oy. Sähkötöitä ovat olleet tekemässä Are, Pohjois-Suomen Sähkö ja Sähköasennus Kohtamäki. Seinäjoen keskussairaalan saneeraus jatkuu edelleen muissa rakennuksissa. Tällä hetkellä tietoverkkoprojektin sähköurakoitsijana toimii Pohjois-Suomen Sähkö.

Haluatko lisätietoja?

Keskustele asiantuntijan kanssa.

Kari Vesterinen

Myyntipäällikkö
Tietoverkot, projektimyynti
Urakoitsijat
Tuotevastuu: Infralan-tietoverkkotuotteet

Alue: Koko Suomi