DALI-valaisimien ohjaus on helppoa

09.02.2021

 

Mikkelin Forum

B.E.G. Luxomatin DALI-valaisimen ja tavallisen kytkimellä ohjattavan valaisimen hankintahinnassa ei ole nykyisin kovinkaan suurta eroa. Siksi erilaisten DALI-valaisimien himmennykseen tarkoitettujen ohjaustekniikoiden kysyntä on ollut voimakkaassa kasvussa. DALI-valaistusta voidaan ohjata hyvin monella eri tavalla.

Ohjausratkaisut erilaisiin tiloihin parkkihallista konferenssisaliin

Parhaimman ja tarpeeseen sopivan sekä kustannuksiltaan järkevän ratkaisun löytäminen edellyttää laaja-alaista ymmärrystä eri ohjaustekniikoista. Usein kannattaakin kääntyä asiantuntijan puoleen ohjausratkaisua mietittäessä. Nylundin monipuolisesta ohjauksen portfoliosta löytyy optimaaliset ratkaisut ohjauksen tarpeisiin, olkoonpa kohde sitten kirkko, konferenssisali, kylpylä, toimisto, koulu, päiväkoti, teollisuushalli, varasto tai parkkihalli.

DALI-valaisimien ohjauksen ei tarvitse aina olla monimutkaista

Vaikka DALI-standardi mahdollistaa hyvin monipuolisen ohjauksen ja tiedonkeruun DALI-järjestelmästä, ei näille ominaisuuksille läheskään aina ei ole tarvetta taikka löydy maksajaa. Silloin kannattaa harkita kompaktimpaa ohjausratkaisua.

pd4 m tunnistin

DALI:n Stand-alone -himmennysohjaus

Tunnistin tarvitsee vain käyttösähkön keskuksesta. Tunnistin sähköistää oman valaistusalueen valaisimien DALI-väylän. Valmiiksi toimintakuntoiset DALI-mastertunnistimet asennetaan ja kytketään, jonka jälkeen valaistus on heti käytettävissä ilman erillistä ohjelmointia.

DALI-läsnäolotunnistimissa on kaikki tarpeelliset ominaisuudet viihtyisän, automatisoidun ja energiatehokkaan valaistuksen toteuttamiseksi. Suurimassa osassa tunnistimissa vakiovalo-ohjauksen asetusarvoa voi säätää omasta potentiometristä. Viiveajoille löytyy myös omat säädöt.

pd9 tunnistin valvonta-alue

PD9 on huomaamaton infrapunatunnistin

Uuden tulemisen kokenut PD9-M-DALI/DSI-FP on pienikokoinen, mutta kohtalaisen suuren valvonta-alueen omaava tunnistin. PD9 on parhaimmillaan toimistokopeissa ja muissa pienemmissä tiloissa. PD9-tunnistimen voi integroida myös valaisimeen. Tämän ohjelmointi onnistuu IR-PD-DALI-E -kaukosäätimellä tai esimerkiksi uudella BLE-adapterilla.

PD9-tunnistimen edut lyhyesti:

• Valaistuksen automatisointi ja portaallinen sammutus
• Stand-alone -tunnistimet ohjaavat valaisimia DALI-broadcast -tekniikalla
• Painonappihimmennys manuaaliseen ohjaukseen
• Päivänvalo ja vakiovalosäätö pitävät valaistuksen tasaisena läpi elinkaaren
• Ei keskuslaitteita, eikä ohjelmointia

DALI-LINK on DALI-valaistuksen monihuonejärjestelmä

Neuvotteluhuoneissa, koululuokissa, auditorioissa ja urheiluhalleissa tarvitaan usein hieman enemmän ominaisuuksia, joten DALI-LINK -monihuonejärjestelmä on kustannustehokas ratkaisu näiden tilojen toteuttamiseksi. DALI-LINK -järjestelmä voidaan toteuttaa myös kokonaan ilman keskuskomponentteja, mutta suurempia alueita varten voidaan myös käyttää keskukseen sijoitettavaa DALI-teholähdettä.

Neuvotteluhuoneen ohjaus onnistuu helposti DALI-LINK -neukkaripaketilla. Pakkaus sisältää DALI-teholähteen, PD11-sarjan tunnistimen valaistuksen automatisointiin sekä tuloyksikön, jolla tilan vanha painike voidaan päivittää tilannepainikkeeksi. DALI-teholähteessä on reilusti kapasiteettia, joten järjestelmän laajentaminen esimerkiksi aulaan tai muihin läheisiin huoneisiin onnistuu ongelmitta käyttämällä muita DALI-LINK -komponentteja.

DALI-LINK -väylän mitoitus on helppoa oheisen laskurin avulla.

Kysy lisää:

Aku Bragge
Nylund Group
www.nylund.fi