Montako on/off –valaisinta voidaan asentaa tunnistimen perään?

 

 

Tämä on kysymys, mitä meiltä kysytään melko usein. Kaikkein yksinkertaisin vastaus tähän on: ”riippuu valaisimista”. Toisin sanoen meillä ei ole antaa tähän suoraviivaista vastausta. Tänä päivänä led-valaisimet ovat vallanneet alaa. Valaisimia löytyy laidasta laitaan niin hintaluokaltaan kuin laadultaan, ja kaikkea myös näiden yhdistelmiä. Laadukkaasti tehty valaisin ei välttämättä takaa, että käytetyt komponentit olisivat kaikkein laadukkaimpia. Etenkin komponentti- tai materiaalipulan aikana voidaan joutua tekemään kompromisseja.

Mistä lähteä liikkeelle saadakseen vastauksen kysymykseen? Ensinnäkin on katsottava tunnistimen tiedot kuorman kestosta. Led-kuorma käyttäytyy, kuten muutkin valaisinkuormat. Tunnistimen releelle ei ole määritelty minimikuormaa. Luxomatin on/off –tunnistimille annetaan tiedot maksimi teholle watteina, kun cos fii = 1, ja volttiampeereina, kun cos fii = 0,5. Tämän lisäksi tärkeä luku on myös syöksyvirran kesto 20ms:n ajan sekä 200μs:n ajan. Mahdollinen korkea syöksyvirta voi vaikuttaa tunnistimien relekärjen kestävyyteen. Suuria syöksyvirtoja esiintyy yleensä heikkolaatuisissa liitäntälaitteissa. Toiseksi on siis tarkistettava valaisinten tiedot.

Tilannetta helpottaa valitsemalla tunnistin, missä on nollapistekytkentä. Nollapistekytkennällä varustettu tunnistin kytkee kuorman verkkosähkön nollapisteessä. Käytössä tätä ei huomaa, mutta tämä pienentää huomattavasti valaisimista aiheutuvaa syöksyvirtaa, mikä parantaa niin tunnistimen kuin valaisinten komponenttien käyttöikää. Esimerkiksi RC-plus next N ulkokäyttöön ja Basic Line -sarjan tunnistimet, PD3N-1C tai PD4N-1C sisäkäyttöön ovat nollapistekytkennällä varustettuja liiketunnistimia.

Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että tunnistin kestää noin puolet annetusta tehosta watteina, mutta heikkolaatuisia komponentteja käytettäessä tehokesto voi olla huomattavasti pienempikin.

 

Tutustu sisätilojen liiketunnistimiin:

https://nylund.fi/tuotteet/valaistuksen-ohjaus/sisatilojen-liiketunnistimet/ 

Tutustu ulkotilojen liiketunnistimiin:

https://nylund.fi/tuotteet/valaistuksen-ohjaus/ulkotilojen-liiketunnistimet/ 

Mietityttääkö mikä olisi paras ratkaisu? Kysy Heidiltä!

 

Lisää tunnistinvalaisimista voit lukea täältä: Tunnistin + valaisin vai tunnistinvalaisin