Tunnistin + valaisin vai tunnistinvalaisin

Kun käytetään erillistä tunnistinta, voidaan valaisimina käyttää laadukkaampia tuotteita ja myös valikoima valaisimista on huomattavasti laajempi.” – Heidi Nordström 

Valaistuksen ohjausta ja tuotevalintoja mietittäessä on aina hyvä katsoa tilakohtaisesti paras ratkaisu. Käyttäjien toiveet tilan toimivuudesta ratkaisevat, onko parempi käyttää erillistä tunnistinta valaisimien kanssa vai tunnistinvalaisimia. Oikeiden tuotteiden valinnassa huomioitavia tekijöitä: 

  • Tunnistinvalaisinta käytettäessä sähkösuunnittelu ja asennuksessa kaapelointi mielletään helpoksi. Tunnistinvalaisimen valintaan on kuitenkin aina tarkistettava valojakotietojen lisäksi tunnistuksen valvonta-alue. Kun käytetään erillistä tunnistinta, voidaan valaisimet ja tunnistimet asentaa valo- ja valvonta-alueominaisuuksiltaan optimaalisesti 
  • Tunnistinvalaisimia on sekä PIR- että mikroaaltotunnistintekniikalla. Molemmille tunnistustekniikoille on omat käyttökohteensa. Tunnistustekniikka on tarkistettava, jotta tilassa ohjaus toimii halutulla tavalla. Esimerkiksi mikroaaltotekniikalla toimivassa tunnistuksessa on huomioitava, että tunnistus saattaa reagoida valvottavan tilan lisäksi myös seinän läpi. Mikroaaltotunnistinta asennettaessa on tarkistettava jokaisessa kohteessa herkkyyden säätö, jos se tuotteessa on muutettavissa. Erillistä tunnistinta käytettäessä voidaan valita tunnistustekniikka tilan ja halutun ohjauksen mukaan. Lisäksi tunnistinten valvonta-alue voidaan valita tilan mittoihin sopivaksi. Myös säätömahdollisuudet saattavat olla erillisessä tunnistimessa kattavammat. 
  • Jos valaisin tai tunnistin rikkoutuu, on korvaavan tuotteen löytäminen usein helpompaa ja edullisempaa kuin tunnistinvalaisimen rikkoutuessa. Vaikka vain valaisinosa on rikkoutunut, nostaa tunnistinosa valaisimen hintaa. Kun käytetään erillistä tunnistinta, voidaan valaisimina käyttää laadukkaampia tuotteita ja myös valikoima valaisimista on huomattavasti laajempi. 
  • Erilliset tunnistimet ja valaisimet tilassa ovat asentajaystävällisiä. Jos ei käytetä tunnistinvalaisinten tehdasasetuksia, on jokaiseen valaisimeen synkronoitava samat asetukset. Asetukset on tarkistettava myös vaihdettaessa valaisinta. Erillistä tunnistinta käytettäessä valaisimet voidaan helposti vaihtaa uusiin ilman, että asetuksiin tarvitsee koskea. 

 

Tutustu sisätilojen liiketunnistimiin:

https://nylund.fi/tuotteet/valaistuksen-ohjaus/sisatilojen-liiketunnistimet/ 

Tutustu ulkotilojen liiketunnistimiin:

https://nylund.fi/tuotteet/valaistuksen-ohjaus/ulkotilojen-liiketunnistimet/ 

Mietityttääkö mikä olisi paras ratkaisu? Kysy Heidiltä!

 

Lisää tunnistinvalaisimista voit lukea täältä: Montako on/off -valaisinta voidaan asentaa tunnistimen perään?