Kohdevalaistus ohjaa katseen taideteokseen

06.10.2020

Tapiolan pyöräparkki

Tarinallinen tilataideteos on Tapiolan metroaseman pyöräparkin erikoisuus. Ympäri seiniä ja pylväitä levittäytyvä suuri tilataideteos valaistaan erityisellä korostusvalaistuksella.

Pyöräparkin värikkään ja mittavan taideteoksen on suunnitellut graafikko Seela Petra. Aiheeltaan taideteos linkittyy Tapiolan maineikkaaseen puutarhakaupunkiin.

Taideteos koostuu mm. lukuisista hyväntuulisista eläin- ja ihmishahmoista. Hahmoja on yhteensä 69. Niihin on suunnattu kohdevalaistus, jonka ansiosta kuvia voi lukea kuin tarinaa.

Ilman kohdevalaistusta moni mielenkiintoinen hahmo ja yksityiskohta jäisi huomiotta ja hukkuisi taustaan. Taideteoksen valaistuksen suunnittelusta vastaa Rambollin valaistussuunnittelija Tom Nuutinen, jonka kanssa Seela Petra oli valitsemassa valaisimia.

Kokeilujen jälkeen valonheittimeksi valikoitui Meyerin Superlight Nano 4. Se on suunniteltu julkisivujen, arkkitehtonisten yksityiskohtien ja muistomerkkien korostusvalaistukseen.

Seela Petra kertoo olevansa erittäin tyytyväinen tehtyyn valaisinratkaisuun ja valaistuksen suunnitteluun kokonaisuudessaan.

Superlight Nano 4:n etu on pieni koko, teho sekä laaja optiikkavalikoima. Valovoimaa riittää reippaasti, mutta itse valaisin ei varasta huomiota. Pyöräparkin valaistuksessa käytössä on leveä 66°-optiikka.

Superlight Nano 4:een on saatavana laaja valikoiman lisävarusteita häikäisysuojista kiinnikkeisiin. Valaisin on asennettavissa niin kattoon, seinään, pylvääseen kuin maahan.

Tapiolan metroaseman yhteyteen tehty pyöräparkki otettiin käyttöön syksyllä 2019. Yli 400 pyörän parkista on käynti niin metroasemalle, bussiterminaaliin kuin kauppakeskus Ainoaan.

Yhteistyössä

Taideteos: taidegraafikko Seela Petra: Sinä päivänä (2019). Teos on EMMA-museon (Espoo Museum of Modern Art) julkisen taiteen kokoelmaan liitetty pysyvä tilataideteos. Lue lisää EMMAN:n sivuilta.
Suunnittelu: arkkitehtitoimisto SARC Architects
Valaistussuunnittelu: Tom Nuutinen, Ramboll Valostudio
Sähkösuunnittelu: Ramboll
Kohdevalaisin: Willy Meyer: Superlight Nano 4, Wide Beam 66, (erikoisvalaisin 4500 K) 40 W

Kuvat

Tom Nuutinen, Ramboll