Puistovalaistus tukee alueen ilmettä ja kutsuu viihtymään

Valaistuksella luodaan Seppä Högmanin erityisen monipuoliseen puistoon miellyttävä tunnelma, joka kutsuu ihmisiä liikkumaan, leikkimään ja kokoontumaan yhteen myös auringonlaskun jälkeen.

Projektin tiedot

Sähkösuunnittelija

Matti Haikka, Despro Oy

Valaistussuunnittelija

Elisa Hillgen, Jyväskylän kaupunki

Sähköurakoitsija

Huoltotyö Pentti

Tilaaja

Jyväskylän kaupunki

Vuosi
2020
Paikkakunta
Jyväskylä

Miellyttävä ja häikäisemätön valaistus

Seppä Högmanin puisto sijaitsee Jyväskylän Väinölässä noin kuuden kilometrin etäisyydellä Jyväskylän kaupungin keskustasta. Puisto on osa uutta kokonaisuutta, jossa Väinölän vanhasta teollisuusalueesta muokkautuu viihtyisä ja vetovoimainen asuinalue.

Seppä Högmanin puisto sisältää monipuolisesti leikki- ja liikuntavälineitä verkkokiipeilyradasta liukumäkeen sekä kuntoilulaitteisiin. Noin 0,64 hehtaarin korttelipuistossa on tilaa myös peli- ja piknik-porukoille, joiden käytössä ovat niin pöytä-penkkiryhmät, sään kestävät riippumatot, oleskeluterassi ja isot nurmialueet.

– Puiston välineissä ja väreissä myötäillään Väinölän historian vanhaa teollisuushenkeä, ruosteenruskeaa, maanläheisiä sävyjä – ja seassa vähän pirteää keltaista. Tästä syystä myös valaisimiin ja pylväisiin valittiin ruskea värimaailma, kertoo valaistussuunnittelija Elisa Hillgen.

Seppä Högmanin puisto sijaitsee kerrostalojen välissä. Alueesta haluttiin tehdä tasapainoinen osa kokonaisuutta, minkä vuoksi taloyhtiöiden pihavalaistus otettiin huomioon valaistussuunnitelmassa.

Valaisimeksi valikoitui Focus Lightingin moderni Sky Park, josta kaupungilla on hyviä kokemuksia. Valaisimen suositeltuja käyttöalueita ovat kadut, puistot, pysäköintialueet, kävelytiet ja pihat. Sky Park valaisee ympäristöään pehmeästi ja luonnollisesti, täysin ilman häikäisyä. Ajaton ja tyylikäs muotoilu tekee valaisimesta myös ulkonäkönsä puolesta pitkäikäisen.

– Puisto on nyt hyvin valaistu ja houkuttelee aktiivisia käyttäjiä myös pimeällä, Elisa Hillgen iloitsee. Nyt käytössä on viisi metriä korkea pylväs. Maaston muoto ja mittakaava huomioiden, pylväs olisi voinut olla hieman matalampikin.

Seppä Högmanin puisto valmistui alkusyksystä 2020. Nimensä puisto on saanut seppä Jaakko Högmanin mukaan, joka muutti Jyväskylään 1700-luvun lopulla. Jaakko Högman tunnettiin paitsi seppänä, myös hengenmiehenä. Högmanin paja sijaitsi Väinölässä.

Haluatko lisätietoja?

Keskustele asiantuntijan kanssa.

Niclas Nylund

Liiketoimintapäällikkö
Valaistus
Suunnittelijat ja loppuasiakkaat, projektimyynti

Tommi Tegelsten

Myyntipäällikkö
Ulkovalaistus
Suunnittelija- ja tilaajayhteistyö