Muhoksen lukion valaistus toteutettiin DALI-LINK -järjestelmällä

Muhokselle rakennettiin uusi, upea rakennus lukiolaisia varten. Hanke toteutettiin yhteistoiminnallisena KVR-urakkana, jossa mukana on ollut sekä koulun opiskelijoita, henkilökuntaa että toteutusta hoitaneet kumppaniyritykset.

Projektin tiedot

Sähkösuunnittelija

Granlund Oulu Oy

Sähköurakoitsija

Are Oy

Vuosi
2020
Paikkakunta
Muhos

Käytävien ja aulatilojen dynaaminen valaistus säästää energiaa ja pidentää valaisimien käyttöikää

Muhoksen lukion valaistusjärjestelmän uudistuksen tavoitteena oli tuoda koululle käyttäjäystävällinen, luotettava ja yksinkertainen valaistuksen ohjaus.

Oppituntien aikana koulun käytävien DALI-läsnäolotunnistimen opastusvalotoiminto himmentää valaistuksen pohjatasolle ja kirkastaa valaistusta heti, kun alueella havaitaan liikettä. Jos ulkona on kirkas päivä, käytäville asetettu valaistusvoimakkuus täyttyy helposti pelkällä luonnonvalolla. Tällöin käytävien valaistus sammuu automaattisesti.

Käytäväalueiden valaistuksen ohjaus toteutettiin tilakohtaisella DALI-läsnäolotunnistinohjauksella. Tilakohtainen DALI-broadcast -ohjaus on kustannustehokas ja sopiva ratkaisu käytävien ohjaukseen. Yhdessä DALI-tunnistimessa on kaikki, mitä kompakti ohjausjärjestelmä tarvitsee. Tunnistimeen on integroitu DALI-teholähde, PIR-tunnistus, valoisuusanturi ja painiketulo valaistuksen manuaalista ohjausta varten.

Järjestelmän ylläpitäminen on todella helppoa. Tunnistin pyrkii pitämään sille asetetun kirkkaustason ja se huomioi automaattisesti luonnonvalon vaikutuksen sekä valaisimien valotehokkuuden aleneman.

Luokkahuoneiden ja liikuntasalien helppo DALI-ohjaus

Luokkahuoneiden ja liikuntasalin ohjaus toteutettiin puolestaan Multimaster-pohjaisella DALI-valaistuksen ohjauksella. Normaalin automatisoidun valaistuksen lisäksi luokkahuoneissa haluttiin käyttää vaihteleviin tarpeisiin suunniteltuja, erilaisia valaistustilanteita, joita kutsutaan valaistuksen painikkeista. Viiveaikojen umpeuduttua valaistus palautuu aina normaaliin, automaattiseen toimintaansa.

DALI-LINK on hyvin monipuolinen, Multimaster-pohjainen DALI-järjestelmä, jolla saadaan toteutettua liikuntasalin tilajako väliverhon automatiikasta. Valaistus toimii eri tavalla, jos tilaa käytetään yhtenä suurena tilana tai silloin, kun tila on jaettu pienempiin osiin.

Hajautettu älykkyys on moderni tapa ohjata kiinteistön DALI-valaistusta. DALI-LINK on yhden DALI-väylän laajuinen monihuonejärjestelmä. Rakenteensa ansiosta järjestelmä on erittäin luotettava.

DALI-LINK -järjestelmä vapauttaa tilaa sähkökeskuksista, mutta tarjoaa silti monipuoliset toiminnallisuudet valaistuksen ohjaukselle.

Tiesithän että DALI-LINK -järjestelmän voi ohjelmoida maksuttomalla lisenssivapaalla sovelluksella?

Lue lisää täältä.

Haluatko lisätietoja?

Keskustele asiantuntijan kanssa.

Ulf Åkerlund

Myyntipäällikkö
Valaistus, valaistuksen ohjaus ja tietoverkot
Sähkötukkuliikkeet, urakoitsijat ja suunnittelijat
Alue: Pohjanmaa ja Pohjois-Suomi

Aku Bragge

Liiketoimintapäällikkö
Valaistuksen ohjaus