Satakunnan keskussairaalan lasten- ja naistentaloon tyylikäs julkisivuvalaistus

Keväällä 2015 Porissa toimintansa aloittaneeseen Satakunnan keskussairaalan lasten- ja naistentaloon suunniteltiin tyylikäs ja näyttävä ulkovalaistus. Sisävalaistuksessa huomioitiin onnistuneesti niin henkilökunnan kuin asiakkaidenkin erilaiset tarpeet.

Projektin tiedot

Vuosi
2015
Paikkakunta
Pori

Suoraa ja epäsuoraa valoa

Yli 16 000 neliömetriä laajan rakennuksen ainoa näyttävämmin korostettu kohde on pääsisäänkäynti. Miellyttävä kokonaisuus on toteutettu Meyerin Ecoline-seinänpesijävalaisimilla.
”Pääsisäänkäynti näyttää kauniilta, se on tosi onnistunut”, kehuu erikoissuunnittelija Minna Alhonen sairaanhoitopiirin huoltokeskuksesta. ”Visuaalisuuden ohella tärkeitä kriteerejä valaisinten valinnassa olivat energiatehokkuus ja pitkäikäisyys.”

Lapset sairaalan erityisenä kohderyhmänä asettaa paljon vaatimuksia myös valaistussuunnittelulle.
”Pienten keskosvauvojen silmät ovat erityisen herkät. Tämä asettaa haasteita, koska samoissa tiloissa hoidetaan myös keskosen synnyttänyttä äitiä. Lasten osastolla potilaiden ikä vaihtelee vauvasta jopa 16-17-vuotiaisiin, ja kaikilla hoidettavilla on erilaiset tarpeet, myös valaistuksen näkökulmasta”, Alhonen toteaa.
Erot potilaiden valoherkkyydessä havainnollistavat hyvin sairaalatilan suunnittelua koskevia haasteita. Esimerkiksi juuri valaistuksen suunnitteluun liittyy runsaasti erilaisia vaatimuksia, jotka ovat ristiriidassa keskenään.

”Hoitotoimenpiteet vaativat tehokasta kohdevalaistusta, mutta potilaan näkökulmasta suoraan silmiin tuleva kirkas valo tuntuu ikävältä. Siksi tarvitaan myös epäsuoraa valoa ja valaistuksen säätöä. Hyvän valaistuksen ansiosta olemme pärjänneet vähemmillä kohdevaloilla myös tutkimushuoneissa”, Alhonen kertoo.

Tekniset näkökohdat, valolähteiden hygieenisyys ja puhdistettavuus ovat oleellisia, mutta myös potilaiden viihtyvyys on tärkeää. Lasten- ja naistentalossa viihtyisyyteen on satsattu monin tavoin, sillä osa lapsipotilaista ja heidän vanhemmistaan joutuu viettämään sairaalassa pitkiäkin aikoja. Sisätilojen väritykset ovat pehmeitä, tiloissa on taidetta, luonnonvaloa on pyritty hyödyntämään mahdollisimman paljon ja katetulla sisäpihalla on leikkialue.

Suunnittelijat toivovat lisää dialogia

Sairaanhoitopiirin erikoissuunnittelijan asemassa Alhonen toimii käytännössä tilojen käyttäjien ja suunnittelijoiden välimaastossa, tehden yhteistyötä molempien kanssa läpi koko prosessin.
”Tällaisessa kohteessa, jossa sisävalaistukseen kohdistuu monenlaisia vaatimuksia, on valaistuksen ohjauksella ja sen käytettävyydellä iso merkitys”, Alhonen korostaa.
Hän toteaa, että LED-maailmaan siirtyminen ja sen mukanaan tuoma valaistuksen säädeltävyys on parantanut sairaalojen valaistusmahdollisuuksia huomattavasti.
”Vaikka suunnittelupuolella on kehitytty valtavasti, edelleen voisi olla enemmän dialogia siitä millaisia tarpeita ja toiveita käyttäjillä on.”

Meyerin Ecoline-valaisin
Meyerin Ecoline on rakennusten julkisivujen ja yksityiskohtien valaisuun suunniteltu lineaarinen seinänpesijävalaisin, jota on saatavana eripituisina joko yksittäisvalaisimena tai modulaarisena. Modulaarinen valaisin on asennettavissa jonoon, kuten Satakunnan sairaalan E-rakennuksen sisäänkäynnissä.
Ecoline-valaisimen pienet ulkomitat mahdollistavat valaisimien huomaamattoman käytön kaikessa arkkitehtuurin valaisussa.
Lasten- ja naistentalo
Satakunnan sairaalan lasten- ja naistentalossa hoidetaan muun muassa synnytykset, vastasyntyneiden tehohoito, naistentaudit, lastentaudit, sekä lasten neurologia ja lastenkirurgia.
Suunnittelu aloitettu 2009, rakennustyöt 2013 ja rakennus valmistunut 2015

  • 6 kerrosta: 5 sairaalakerrosta ja 1 talotekniikkakerros
  • Kokonaispinta-ala 16 200 m2
  • Yhteensä n. 4500 valaisinta
  • Rakennuskustannukset n. 35,5 M€

Lähteet: Yle Satakunta, Satakunnan viikko, Satakunnan Sähköasennus Oy, rakennusfakta.fi

Haluatko lisätietoja?

Keskustele asiantuntijan kanssa.

Dan Lindström

Myyntipäällikkö
Valaistus, valaistuksen ohjaus ja tietoverkot
Sähkötukkuliikkeet, sähköurakoitsijat ja suunnittelijat
Alue: Länsi-Suomi