Tampereen yliopiston valotaideteos sai vertaisensa julkisivuvalaistuksen

Tampereen yliopiston päärakennus on saanut julkisivulleen jättiläismäisen kokoisen valotaideteoksen. Tamperelaistaitelija Charles Sandisonin suunnittelemalla mittavalla installaatiolla on kokoa 10 x 40 metriä.

Projektin tiedot

Sähkösuunnittelija

Sähkötekniikka Oy, Kari Sirén

Sähköurakoitsija

ARE Oy

Tilaaja

Tampereen Yliopisto

Vuosi
2019
Paikkakunta
Tampere

Voidaan todeta, että Tampereen yliopistolla on nyt kaksi valotaideteosta, varsinainen valoinstallaatio sekä sen ollessa pois toiminnasta, toinen taiteellisia pisteitä keräävä työ: laadukas julkisivuvalaistus.

Kohteen sähkösuunnittelijana toimi Sähkötekniikka Oy:n Kari Sirén. Valotaideteoksen projektorit ovat veistoksellisten telineiden sisällä. Niitä valaisemaan Kari Sirén valitsi Meyerin Superlight Nano 2 -valaisimet. Niillä hetkillä, kun projektorit eivät ole päällä, julkisivua valaisevat Superlight Nano 4 -valaisimet.

– Ratkaisu valittiin ennen kaikkea laatu- ja kestävyyssyistä. Meillä oli aiempaa kokemusta Meyerin tuotteiden kestävyydestä ja vähäisestä huollon tarpeesta. Myös tuotteiden valotekniikka on erittäin laadukas, toteaa Kari Sirén.

– Valaisimien tuli olla myös kohteen arkkitehtuuriin sekä pylväiden designiin täydellisesti sopivia ja mieluiten pienikokoisia. Valitut tuotteet täyttävät nämä vaatimukset loistavasti.

Tuotteiden hinta-laatusuhde on Kari Sirénin mielestä kohdallaan. Ja energian kulutus aleni luonnollisesti alle puoleen entisestä valaisimissa käytettävän LED-tekniikan ansiosta.

Yhteistyöllä nopeasti tavoitteisiin

Toteutetun kaltaisissa erikoiskohteissa valaisintoimittajan yhteistyökyky on keskeisessä osassa, varsinkin kun aikataulu oli todella tiukka.

Kari Sirén jakaa kiitosta Niclas Nylundille, joka palveli projektia erinomaisesti etsimällä sopivia tuotteita, tekemällä valaistuslaskelmia ja tuottamalla valaistusmalleja sekä visualisointeja. Haluttu lopputulos saatiin tämän ansiosta valmiiksi hyvissä ajoin ennen taideteoksen julkistamispäivää.

– Nylundin jälkihoito sujui niin ikään hienosti, dokumentointi saatiin kiinteistönomistajan haltuun ja mahdollisesti myöhemmin lisättävät häikäisysuojavaihtoehdot on toimitettu kohteeseen testausta varten.

Kari Sirén kertoo, että kaikki osapuolet ovat lopputulokseen tyytyväisiä ja siltä odotetaan pitkää ja toimenpidevapaata elinkaarta.

Haluatko lisätietoja?

Keskustele asiantuntijan kanssa.

Niclas Nylund

Liiketoimintapäällikkö
Valaistus
Suunnittelijat ja loppuasiakkaat, projektimyynti