Kansallismuseon valaistus

Kansallismuseon uusittu valaistus sai merkittävän tunnustuksen, kun se palkittiin kansainvälisessä LIT Lighting Design Awards 2019 -kilpailussa kunniamaininnalla.

Projektin tiedot

Valaistussuunnittelija

Valoa Design

Tilaaja

Senaatti-kiinteistötKansallismuseo, Helsingin kaupunki

Vuosi
2017
Paikkakunta
Helsinki

Valaistus kunnioittaa arkkitehtuuria ja kauniita pintamuotoja

Graniittijulkisivuineen ja vuolukivikoristeineen Kansallismuseo on yksi Suomen kansallisromanttisen arkkitehtuuriin helmiä. Museo sijaitsee keskeisellä paikalla Helsingissä, mutta sen havaittavuus ei ole sijainnista huolimatta paras mahdollinen. Näyttävä rakennus haluttiin saada valaistuksella paremmin esille. Huomio kiinnitettiin etenkin pääsisäänkäyntiin.

Ratkaisu löytyi Senaatti-kiinteistöjen järjestämässä valaistussuunnittelukilpailussa, jonka voitti tamperelainen valoarkkitehtuuriin keskittynyt yritys Valoa Design. Museoon asennettiin moderni ja muunneltava valaistus, joka ohjaa huomion rakennukseen etenkin pimeään aikaan. Kokonaisilme on näyttävä ja korostaa rakennuksen arkkitehtonista ja historiallista arvoa.

Kansallismuseon torni ja pääsisäänkäynti on saatu valaistuksella helposti havaittavaksi. Arkkitehtuuria ja eri pintamateriaaleja valaistaan niiden muotoja ja sävyjä kunnioittaen. Ulkoseinän graniittipinta ja pienet yksityiskohdat saavat ansaitsemansa huomion. Ikkunoita käytetään osana valaistusideaa.

Valaistuksen ansiosta museon kiinnioloaikoinakin syntyy tunne, että talo hengittää ja on elossa. Valaistus pysyy samassa asussa kesästä talveen. Hienosäätöä tehdään himmentämällä.

Kansallismuseon tunnus projisoidaan torniin

Julkisivuja valaisee 28 maahan upotettua lineaarista Upline 600 -valaisinta asymmetrisellä valonjaolla. Meyerin matalarakenteinen Upline 600 soveltuu erinomaisesti seinien ja pystypintojen valaisemiseen.

Kansallismuseon tunnus projisoidaan rakennuksen torniin Meyerin Nightspot B LED Gobo -heittimellä. Gobo on tarkoitettu erilaisten kuvioiden projisoimiseen ympäristön elävöittämiseksi. Valaisimen LED-tekniikka takaa äärimäisen tarkan kuvan.

Uplinen ja Gobon lisäksi kohteessa on paljon muita valaisimia.

Kansallismuseon valaistuksen toteutus on Senaatti-kiinteistöjen lahja 100-vuotiaalle Suomelle. LIT Design Awards ™ -kilpailun kunniamaininnan toteutus voitti joulukuussa 2019. Kilpailu jakaa kansainvälisesti tunnustusta lahjakkaiden ja taitavien valaistussuunnittelijoiden, valaistuksen toteuttajien sekä valaisinvalmistajien luomuksille. Katso Kansallismuseon valaistuksen esittely kilpailusivulla.

Kansallismuseon rakennuksen ovat suunnitelleet arkkitehdit Herman Gesellius, Armas Lindgren ja Eliel Saarinen. Rakennus on rakennettu pääosin 1905–1910. Museo avattiin yleisölle vuonna 1916.

Haluatko lisätietoja?

Keskustele asiantuntijan kanssa.

Niclas Nylund

Liiketoimintapäällikkö
Valaistus
Suunnittelijat ja loppuasiakkaat, projektimyynti