PoE eli Power over Ethernet kukoistaa – vältä kaapeleiden ylikuumeneminen

30.08.2022

R&M

Markkinatutkimusten mukaan PoE-porttien määrä kaksinkertaistuu vuoteen 2027 mennessä. Uusia PoE-yhteensopivia laitteita lähiverkkoihin, teollisuuteen ja rakennusautomaatioon tulee lähes päivittäin lisää.

Nyt täytyy pitää pää kylmänä, eikä sukeltaa PoE-sovelluksiin ilman huolellista kokonaisuuden suunnittelua. Oikea kaapelointi on entistä ratkaisevampaa. Lue, mitä kannattaa ottaa erityisesti huomioon.

Kaapelit voivat kuumeta vaarallisesti

Neljän parin PoE eli 4PPoE yleistyy kovaa vauhtia. Jopa 90 watin teholla se tarjoaa yli kolme kertaa enemmän sähkötehoa kuin edellinen PoE-standardi- ja yli kuusi kertaa enemmän sähkötehoa kuin alkuperäinen PoE-standardi. Mitä suurempi siirretty teho, sitä enemmän lämpöä syntyy. Kun suunnittelet tietoverkon oikein ja valitset sopivia tuotteita, kaapelijärjestelmäsi kestää korkeampia lämpötiloja.

Ota huomioon kipinäeroosio

Toinen asian on liittimet. Kun yhteys katkeaa PoE-virran ollessa kytkettynä, voi syntyä kipinöintiä. Kipinäeroosio voi vahingoittaa liittimiä. Mitä suurempi teho, sitä isompi riski. Vahingoittuuko RJ45-liitin riippuu paljon siitä, minkälainen RJ45-liittimen rakenne on.

Kytkentätekniikka ratkaisee

Kytkentätekniikalla ja kaapelien laadulla voi olla suuri vaikutus. Äärimmäisissä tapauksissa yhteys huononee ajan myötä, kun kaapelit vanhenevat tai niitä siirrellään. Siksi on huomioitava eri johdotustekniikoiden edut ja haitat. Laitekaapeleissa eristeen lävistyskontakti (IPC) on epävakaa pitkällä aikavälillä. Kytkentäliitos voi irrota ajan ja laitekaapelin liikuttamisen myötä. Laitekaapelin RJ45-liitin voi myös kuumentua liikaa.

Valitse oikeanlaiset kaapelit ja liittimet

R&M kaapelointijärjestelmä on PoE-teknologian edelläkävijä, joka asettaa alalle uusia laatustandardeja. R&M tarjoaa muun muassa erikoiskaapeleita, jotka kestävät paremmin kuumenemista ja ovat 4PPoE-optimoituja.

 

Katso Nylundilta saatavat R&M:n tuotteet:

Lue lisää R&M:n PoE-White Paperista. White Paper on englanniksi. >>

 

Kuvat: R&M
Lähde: R&M CONNECTIONS_61-e