Valaistuksen säätömahdollisuus tuo viihtyisyyttä ja turvaa

11.06.2019

Oikeanlaisella valaistuksella on merkittävä rooli päiväkodeissa ja kouluissa. Kangasvuoren uuden päiväkoti-koulun moderneihin tiloihin asennettiin valaistus, joka lisää viihtyisyyttä ja turvallisuutta – ja säästää energiaa.

Kangasvuoren uusi päiväkoti-koulu Jyväskylässä käsittää päiväkodin ja koulun aputiloineen ja ympäristöineen. Päiväkodin tilat on mitoitettu 280 lapselle ja koulun tilat 150 oppilaalle.

Valaistuksen ohjaus Kangasvuoren päiväkoti-koulussa toteutettiin B.E.G Luxomat -tuotteilla, joista löytyy ihanteellinen ratkaisu eri tarkoituksiin: luokkahuoneisiin, auditorioihin, avotiloihin ja myös pitkille käytäville.

DALI-järjestelmillä voidaan hallita useiden valaistusalueiden kokonaisuuksia ja huomioida samalla muuntuvien tilojen erikoistarpeet.

Valaistuksen ohjaus huomioi päivänvalon määrän ja tasapainottaa valaistuksen sen mukaan. Sisäänkäynneissä, käytävissä ja portaikoissa valaistusvoimakkuutta ohjataan aktiviteettitason mukaan. Sähkölasku luonnollisesti pienenee, kun valot eivät pala turhaan silloin, kun tiloissa ei ole toimintaa tai päivänvaloa on riittävästi.

– Niissä missä oli oma DALI-järjestelmä, ohjelmoinnin voi tehdä IR:llä ja sovelluksen avulla, mikä helpottaa tilojen valaistuksen muokkaamista. Käytössä on ”yksi palikka”, missä on eri toimintoja riittävästi, kiittelee projektijohtaja Janne Kantokoski Suomen Talotekniikasta.

Janne Kantokoski kertoo, että Kangasvuoren päiväkoti-koulussa tunnistimiin ei tarvittu VAK-ohjausta, sillä tahtotila on, että ne toimivat tilan käytön mukaan.

– Kun toiminta kohteessa käynnistyy, tunnistimien säätäminen IR:n avulla, ja tulevaisuudessa mahdollisesti huoltoliikkeen toimesta, tapahtuu helposti ja kätevästi

Kangasvuoren uusi päiväkoti-koulu vastaanottaa ensimmäiset oppilaat elokuussa 2019.

Asennusliike: Suomen Talotekniikka, Sähkö Jyväskylä

Kohteessa käytetyt valaistuksen ohjauksen komponentit:

B.E.G Luxomat, PD4-DAA4G, DALI-läsnäolotunnistimet

B.E.G Luxomat, PD2-M-2C, ON/OFF-läsnäolotunnistimet

B.E.G Luxomat, PD4-M-DALI/DSI, DALI-läsnäolotunnistimet

B.E.G Luxomat, PD4-M-1C, ON/OFF-läsnäolotunnistimet

B.E.G Luxomat, PD4-M-1C käytävä

B.E.G Luxomat, PD4-M-DALI/DSI

B.E.G Luxomat, PD3-1C, Sisätilojen liiketunnistimet

B.E.G Luxomat, PD4-M-1C, ON/OFF-läsnäolotunnistimet

B.E.G Luxomat, PD4-M-TRIO-2DALI-1C, DALI-läsnäolotunnistimet

B.E.G Luxomat, PD2-M-2C, ON/OFF-läsnäolotunnistimet

Kysy lisää valaistuksen ohjauksesta: 

Aku Bragge
aku.bragge(at)nylund.fi
+358 10 217 0321