Karin 35 vuotta Nylundilla: tieto kulkee bitteinä ja puheena

Kari 35v Nylundilla

Kari 35v Nylundilla

Myyntipäällikkö Kari Vesterinen on tehnyt pitkän päivätyön tietoverkkojen parissa Nylundilla. Kari tuli Nylundille marraskuussa 1989, joten Karin 35 vuoden ura samalla työnantajalla on kunnioitettavan pitkä ja nykymittapuussa harvinaisuuskin. Nyt on oiva hetki kysyä Karilta uran vaiheista, kun hän jää eläkkeelle vuoden 2024 kesäkuun lopussa. Ja annetaan puheenvuoro myös Karin seuraajalle, Heikki Heinoselle.

– Tulin Nylundille heidän ottaessa yhteyttä ja tarjoten paikkaa. Tulin palkatuksi tekniseen myyntiin silloiseen Melart Dataan, eli nykyiseen Oy Nylund-Group Ab:hen, Kari kertoo.
Tuolloin tietoverkkobisnes laajeni ja kehittyi huimaa vauhtia. Kari ja Nylund pääsivät osaksi alan nousua.
Mutta mitä Kari oli tehnyt ennen vuotta 1989?
– Opiskelin alalle Strömbergin (nyk. ABB) ammattikoulussa Helsingissä, jota voi kutsua sisäoppilaitokseksi. Koulutus oli työpainotteinen.
– Syksyllä ja keväällä oli kuuden viikon lukujaksot, muut ajat olimme tehtaalla töissä. Itse olin pääasiassa elektroniikkahuollossa. Kellokortti leimattiin klo 7, ja jämpti tekeminen oli kaikessa läsnä.
Nelivuotisen ammattikoulun jälkeen Kari opiskeli teknillisessä koulussa, eli kansankielellä tekussa, mittaus- ja säätöteknikoksi.
– Tekun jälkeen olin Strömbergin tehtaalla kaksi vuotta projektiostoissa.
Strömbergin jälkeen työantajaksi vaihtui Böge Larsen, joka rakensi ATK-tiloja.
– Böge Larsen haki henkilöä UPS-laitteiden huoltoon ja myyntiin – ja tulin valituksi työhön.
Ajan hengen mukaisesti tietoverkkojen asennustöistä alkoi tulemaan tarjouspyyntöjä. Karin työnkuvaan kuului tarjousten teon lisäksi projektien hoito.
– Hankintojen yhteydessä tuli tutuksi tuleva työnantajanikin Melart Data.

Kaapeloinnin puhuva ja matkustava asiantuntija

Kari Vesterisen ura Nylundilla on keskittynyt tietoverkkoprojektien myyntiin.
– Alkujaan vastuutyötäni kuvasi käyntikortissa titteli tekninen myyjä. Siitä se on muovautunut tuotepäällikön kautta nykyiseen myyntipäällikköön.
Eläkkeelle jäävän Karin viimeiseksi päävastuuksi jää Infralan kaapelointijärjestelmän myynti. Nylundin maahantuonnissa Karia koskee myös laitemyynti.
– Vuonna 1994 aloimme tuoda maahan ja myydä parikaapelitestereitä.
Testerit toimivatkin porttina asiakuuden laajentamiseen.
– Pääsin myymään tietoverkkoja sekä yhdistämään myös tietoverkkojen testauksen.
Parikaapelointi oli 1994–95 uusi aihe monelle asiakkaalle, joten Karin myyntityö sisälsi konsultointia ja opastusta.

”Kari on ollut tehtävässään 35 vuotta, joten saappaat eivät ole pienet mitä täyttää.
Mutta aktiivisuudellani sekä ammattitaidollani tuon varmasti myös uusia positiivisia
näkemyksiä tehtävään.”

– Karin työtä jatkava Heikki

Karin toiminta-alueena on ollut koko Suomi, jolloin hän päässyt toteuttamaan Nylundilla työskentelyn parhaita puolia.
– Pääsin tapaamaan ihmisiä ja olen pitänyt matkatyöstä. Ja Nylundilla minulla on ollut vapaus kalenteroida omaa aikaani ja tehdä työtäni. Olen tuntenut itseni yksityisyrittäjäksi, jolla on hyvä backup toimistolla.

”Olemme aktiivisesti käyneet tapaamassa Karin pitkäaikaisia asiakkaita.”

– Heikki Heinonen

Standardointi muutti työtä

Suurin muutos Karin työauran aikana on ollut Ethernet-kaapeloinnin standardit.
– Aiemmin oli erilaisia kaapelointijärjestelmiä. Nyt on standardit, ja kaikki tietävät mitä tehdään. Repaleinen systeemivalikoima on jäänyt pois.
Tietoverkkoratkaisut kehittyvät nopeaan tahtiin, ja se on vaatinut Kariltakin aktiivista kouluttautumista.
– Olen saanut päämiehiltämme koulutusta, olen käynyt Sähköinfon koulutuksia sekä eri koulutusorganisaatioiden myyntikoulutuksia. Ja tietenkin luen omalla ajalla alan uutisointia esimerkiksi tuoteuutuuksista ja -kehityksestä.
Kari listaa vielä alan messut tietolähteekseen.
– Käymme eri messuilla vuosittain, ja varsinkin Jyväskylän Sähkö-Valo-Tele-AV –messut kokoavat yhteen alan toimijat ja alan uutuudet.
Karin kokemukselle ja päivitetylle tiedolle on ollut käyttöä, vaikka standardoinnit ovat vähentäneet konsultoinnin tarvetta.
Urakoitsijoita koulutetaan edelleen heidän näkökulmastaan ja opastusta tapahtuu myös työmailla.
– Tapana on ollut projektin alkuvaiheessa käydä kohteessa. Tarkoitus on ollut saada yhteistyönä asennus menemään oikein alusta saakka.
Kari kiittääkin asiakaskuntaansa ja urakoitsijoita.
– Minulla on ollut hyviä asiakkaita, joiden kanssa on ollut mukava työskennellä.  Ja täytyy sanoa, että näissä ympyröissä on fiksuja ihmisiä. On mukava nähdä kuinka näppäriä ja ammattitaitoisia alan nuoret ovat.

Luottamus ansaitaan palvelemalla
Aiemmin Kari ansaitsi asiakkaan luottamuksen jo konsultointivaiheessa. Nyt uusi asiakas voitetaan puolelleen palvelulla ja kiinnostuksella asiakkaan asiaa kohtaan.
– Konsultoinnilla sain luottamusta aikaa. Nykyisin vuorovaikutus projektin eri vaiheissa luo luottamuksen. Olen yhteydessä asiakkaan tarjousvaiheessa, tapaan asiakasta, pidän ajan tasalla projektin kulun eri vaiheissa ja myös sen jälkeen. Tämä ei ole ”perävalotakuu” -työtä.
Kari tuumaa yhteydenpidosta, että oma kiinnostus ja velvollisuuden tunne on voinut mennyt ylikin:
– Voi olla, että yhteydenottoja asiakkaaseen on ollut liikaakin.
Arvailu asiakasyhteyksien häiritsevästä määrästä lienee osoitus vain Karin kohteliaisuudesta. Sama työnantaja 35 vuotta ja onnistumisen tunteen lähde ovat pysyneet.
– Tunnen onnistuneeni työssäni, kun olen saanut vietyä projektin tarjouksesta hyvään lopputoteutukseen saakka, ja asiakas ottaa yhteyttä ja asiakkuuteen saadaan jatkuvuutta.

Tulevaisuus
Tietoverkkojen tekniset ratkaisut kehittyvät, uusia sovelluksia, tuotteita ja laitteita tulee jatkossakin. Minkä aiheen Kari näkee alallaan kehittyvän seuraavan kolmen vuoden sisään.
– Paljon uusia muutoksia ja uudistuksia on jo tullut. Kehitys jatkuu, uudet parikaapeloinnin suorituskykyluokat I ja II, datakeskuksia koskevat uudistukset, Power over Ethernet -tehosyötön uudet versiot Type 3 ja 4, uusi OM5 monimuotokuitukategoria jne.

Kari Vesterisen kokemuspankkia ei ole helppo korvata. Hän kuitenkin näkee, että Nylund työpaikkana ja -yhteisönä on uusille tekijöille hyvä paikka.
– Täällä saa vahvan tuen ja jos tulee jokin haaste, se voidaan keskustella yhdessä läpi. Mitä apuvälineitä työhön tarvitaankin, ne saadaan. Vapaus määrittää omaa tekemistä osoittaa luottamusta työntekijöihin. Täällä ymmärretään, että työntekijä on yrityksen tärkein voimavara.

”Perehdytys on ollut Nylundilla ehdottomasti yksi työhistoriani parhaimpia. Perehdytyssuunnitelma on ollut selkeä ja apua on saanut heti, jos jotain ongelmia on ilmennyt ohjelmien tai tuotteidenkin suhteen.”

– Heikki Heinonen

Kari on jo yrittänyt pariin otteeseen laittaa pisteen työelämälleen, mutta nyt päätös pitää. Päivääkään Kari ei ole ollut työttömänä, eikä hän jatkossakaan jää lepäämään laakereilleen. Jatkossa Kari viettää aktiivista vapaa-aikaa liikkuen – ja todennäköisesti alan uutisointia seuraten.

”Olen luonteeltani yrittäjähenkinen ja periksiantamaton, enkä jätä ikinä asiakasta pulaan.  Jos asiakkaan kanssa sovitaan tietyt asiat, ne myös hoidetaan niin, vaikka vähän työpäivä venyisikin.
Olen tiimipeluri niin asiakkaiden ja Nylundin henkilökunnan suuntaan.”

– Heikki Heinonen

 

Ole yhteydessä Heikkiin, kun tarvitset tietoverkkojen asiantuntijan palveluita:

 

 

Heikki Heinonen

Heikki Heinonen
Myyntipäällikkö
tel:+358102170326
heikki.heinonen@nylund.fi

Tavataan NaviGate-messuilla toukokuussa

Navigate-tapahtuma kerää jälleen yhteen kansainvälisen meriteollisuuden ja merenkulun ammattilaiset ja yritykset Turun Messukeskukseen 15.-16.5.2024.

Tule tapaamaan meitä omalle osastollemme B/39. Lisää tietoa kahden päivän tapahtumasta löydät messukeskuksen sivuilta ja Navigate-tapahtuman omilta sivuilta.

Navigate 2024 on alan ammattilaisten kohtaamispaikka sekä uuden sukupolven teollisuusyritysten yhteistyö- ja keskustelufoorumi. Tule verkostoitumaan alan edelläkävijäyritysten ja vaikuttajien kanssa.

 

Merenkulun vastuullisuus ja kestävä kehitys fokuksena tämän vuoden messuilla

Tapahtumassa ovat vahvasti esillä tämän hetken kuumimman puheenaiheet, kuten kestävä kehitys, vastuullisuus ja läpinäkyvä raportointi yhdistettynä kannattavaan liiketoimintaan.

Nylundilla on yli 15 vuoden yhteistyökokemus laivoja rakentavien yritysten kanssa

  • R&M:n uudet CAT6A-tietoverkkotuotteet ovat DNV GL -sertifioituja, soveltuen laivaympäristöjen käyttöön.
  • Tuotteet ovat 100 % testattuja.
  • Valikoimastamme löytyy sekä IP54- että IP67-rasiakalusteita.
  • Tarjoamme kattavaa asennuskoulutusta asentajille ja projektipäälliköille.
  • Nopeat ja joustavat toimitukset.
  • Esillä R&M ja Belden tietoverkkotuotteita sekä Lucent, Meyer ja Trilux valaisimia.

Tule tapaamaan meitä! Nylundin osastolla B/39 ovat mukana Robert Ek ja Petteri Laine.

Robert Ek
Myyntipäällikkö
Tietoverkot ja konesalit, projektimyynti
+358 10 217 0334
robert.ek(at)nylund.fi

Petteri Laine
Myyntipäällikkö
Valaistuksen ohjaus ja valaistus, projektimyynti
+358 10 217 0335
petteri.laine(at)nylund.fi

 

Käyttöliittymät valaistuksen ohjauksessa

Valaistuksessa käyttöliittymä on varsinaisen teknisen laitteiston ainoa käyttäjälle näkyvä osa. Se on johdonmukaisen ja luotettavan toiminnan ohella valaistuksen tärkein ominaisuus. Perinteiset kytkimet ja valokatkaisijat ovat meille tuttuja ja osaamme luonnostaan etsiä tilasta katkaisijaa oven pielestä tietyltä korkeudelta. Valaistuksen sytyttäminen ja sammuttaminen käsin ei ole enää tarpeellista läsnäolotunnistimilla tehdyn automatisoinnin ansiosta. Modernimmalla valaistuksella sen sijaan kyetään yksinkertaisimmillaankin muuttamaan valaistuksen kirkkautta erilaisien poikkeustilanteiden hallitsemiseen.

Usein tilojen käyttäjät saattavat kokea teknisten laitteiden ohjaamisen ja hallinnan hankalana, sekä kokea itsensä epävarmaksi laitteita käytettäessä. Usein sekavalta tuntuva käyttöliittymä jää kokonaan käyttämättä, tai sitä käytetään vain perustoimintojen osalta. Näin muuten kyvykkään järjestelmän hienot ominaisuudet jäävät hyödyntämättä.

Valaistuksen ohjauksen käyttöliittymän suunnitteluun liittyy tietty problematiikka; tilankäyttäjät eivät ole täysin tietoisia, mikä on mahdollista, eikä heidän tarpeitaan aina päästä selvittämään. Tilankäyttäjän tarpeiden selvittäminen onkin ensimmäinen vaihe valaistusjärjestelmän suunnittelussa, sillä se saattaa vaikuttaa jopa kohteessa käytettävään järjestelmään.

Valaistusjärjestelmien käyttöliittymiä on hyvin paljon erilaisia. On kaukosäätimiä, useita erilaisia painikkeita, kosketusnäyttöjä ja langattomia graafisia käyttöliittymiä. Ei riitä, että määritellään, millainen käyttöliittymä on, vaan pitää ymmärtää, miten valaistusta halutaan käytettävän ja mihin tarpeet pohjautuvat. Vasta sen jälkeen voidaan tehdä tuotevalintoja ja edellyttää käyttäjältä uskallusta hyödyntää järjestelmän ominaisuuksia.

Mikä vaikuttaa käyttöliittymän valintaan?

Pienimmissä tiloissa, kuten käytävillä, varastoissa tai sosiaalitiloissa valaistus saa toimia täysin automaattisesti. Näissä tiloissa käyttäjällä harvemmin on tarvetta valaistuksen käsikäyttöön. Tästä huolimatta esimerkiksi oppilaitoksissa ja toimistoissa käytäväalue voi olla osana aulatilaa, jossa järjestetään tapahtumia. Tällöin alueen valaistuksen täytyisi tukea viihtyisää tapahtumaan säädettyä valaistusta. Ratkaisuna tilanteeseen on, että opetus ja tapahtumatilojen yhteydessä olevien alueiden valot toimivat normaalissa käytössä automaattisesti, mutta alueen valaistukseen ja sen automatiikkaan voidaan vaikuttaa keskitetysti.

Toimistohuoneiden yhden tai kahden valaisimen himmennyssäätöön riittää usein yksi painike, josta valaistus voidaan sammuttaa ja sytyttää, sekä muuttaa valaistuksen kirkkautta. Yhden tilan ratkaisussa PD4N-DACO –tunnistin hoitaa valaistuksen sytyttämisen ja sammuttamisen pehmeästi. Painikkeella valaistuksen säätö on helppoa käyttäjälle. Pohdittavaksi jää, kumpi on parempi valinta toimistohuoneen valaistukseen: muutama esiohjelmoitu valaistustilanne vai yksinkertainen painikesäätö?

Esiohjelmoidut valaistustilanteet ovat hyviä esimerkiksi luokkahuoneiden, urheilusalien, auditorioiden ja neuvotteluhuoneiden valaistuksen ohjauksessa. Painikkeiden toiminnot tulee olla kuvattu siten, että käyttäjä tietää mitä mistäkin painikkeesta tapahtuu. iLight-järjestelmän painikkeisiin saa toiminnallisuutta kuvaavia symboleja sekä kaiverrettuja taustavalaistuja tekstejä. Nämä nähdään hyvin myös pimeässä, jolloin painikkeiden käyttäminen on selkeää ja helppoa. Yhdellä painikkeistolla kannattaa ohjata vain yhtä tai enintään muutamaa valaistusaluetta. Painikkeiden toiminnot kannattaa vakioida samanlaisien tilojen kesken.
Millaisen painikkeiston suunnittelisit?

Sencia painikkeet voi kustomoida oheiseen lomakkeeseen.

Verre painikkeet voi kustomoida oheiseen lomakkeeseen.

Useampien tilojen valaistuksen hallinta on käyttäjälle selkeintä ja tilaajalle kustannustehokkainta toteuttaa kosketusnäytöillä, jossa on esimerkiksi selkeä tilaluettelo, hyvin kuvatut painikkeiden toiminnot, sekä mahdollisuus säätää kaikkien valaistuskanavien tasoja myös erikseen. Kosketusnäyttöjen sivumäärälle ei ole rajoituksia, joten intuitiivisten valikoiden kautta navigoiminen on helppoa. Yhteen paikkaan keskitetty tai eri puolelle rakennusta hajautettu ohjaus vaatii selkeän palautteen valitusta valaistustilanteesta. Useampaan sijaintiin hajautettujen käyttöliittymien ja käytössä olevien valaistustilanteiden korostaminen täytyy toimia kaikkien käyttöliittymien kesken.

Kosketusnäytöistä voidaan ohjata hyvin helposti muutakin kuin valaistusta, ja toimivat samalla tilan graafisena hallintakeskuksena.

iLight TSE100 10″ –kosketusnäyttöjen käyttäminen on erittäin joustava, käyttäjäystävällinen ja kustannustehokas tapa hallita useita valaistusalueita ja monia järjestelmiä yhdestä keskitetystä käyttöliittymästä. Kirkkaaseen, korkean resoluution näyttöön saadaan selkeä ja helppokäyttöinen käyttöliittymä. Kotisivulta pääsee helposti hallitsemaan useampien järjestelmien ohjauksia, kuten valaistusta, verhojen ohjausta ja ilmanvaihtoa. Kotisivu voidaan myös varustaa kolmen tärkeimmän valaistusalueen ohjausnäkymällä jo valmiiksi. Sivurakenteet voidaan järjestellä niin, että useiden eri alueiden ohjaaminen on intuitiivista ja helppoa.

Eli vastauksena kysymykseen Mikä vaikuttaa käyttöliittymän valintaan: tilan koko, vaikutusalue ja käytön monipuolisuus.

Me haluamme, että toimittamiemme järjestelmien käyttö on sujuvaa ja helppoa sekä ohjauslaitteet valitaan siten, että tulevaisuuden muutokset ovat mahdollisia.

Onnistu valaistuksessa ja valaistuksen ohjauksessa -videosarja

Autamme asiakkaitamme löytämään parhaat ratkaisut valaistukseen ja ohjaukseen. Teemme tiivistä yhteistyötä suunnittelijoiden, urakoitsijoiden ja loppuasiakkaiden kanssa.

Kokosimme yhteen vinkkejä ja huomioitavia asioita valaistukseen ja valaistuksen ohjaukseen liittyen. Videosarjamme on informatiivinen läpileikkaus valaistuksen suunnittelun ja valaistuksen ohjauksen eri näkökulmista ja merkityksistä.

Tilaa sarja nyt, ja voit katsoa sarjan jaksot, kun sinulle parhaiten sopii ja palata myös myöhemmin videoiden pariin.

Jaksot:

  1. Valaistuksen suunnittelun tärkeys
  2. Onko valaistuksen ohjaus kiinteä osa valaistuksen suunnittelua?
  3. Millaiset asiat määrittävät valaistussuunnittelua?
  4. Ohjauksen suunnittelu erikoistiloihin, kuten auditorioon tai konserttisaliin
  5. Nylundin tiimityön hyödyt asiakkaalle
  6. Valaistuksen päivitys ja ohjauksen modernisointi
  7. Nylundin vahvuudet valaistusratkaisuissa

Videosarja antaa vinkkejä tuoteisiin, pohdittavaa suunnittelun tueksi ja kertoo ohjauksen hyötyjä, mutta ennen kaikkea se antaa mahdollisuuden esittää oikeita kysymyksiä, kun olet seuraavan kerran tekemisissä uuden tai saneerattavan kohteen ulko- tai sisävalaistuksen toteuttamisen kanssa.

Onnistu valaistuksessa ja valaistuksen ohjauksessa -videosarja on nähtävillä vain sarjan tilaajille. Tilaus on maksuton, eikä se velvoita tilaajaa mihinkään jatkotoimiin.

Nylundin videosarjan asiantuntijat:

Niclas Nylund, valaistuksen liiketoimintapäällikkö
Aku Bragge, valaistuksen ohjauksen liiketoimintapäällikkö

Tilaa video alla olevalla lomakkeella ja saat sähköpostiisi videosarjan linkin.

Valaisevia hetkiä toivoen
Niclas ja Aku

 

Onnistu valaistuksessa ja valaistuksen ohjauksessa -videosarjan tilauslomake

"*" näyttää pakolliset kentät

Checkbox
GDPR*

Tule tapaamaan meitä Sähkö Valo Tele AV -messuille!

Olemme mukana Jyväskylässä järjestettävillä Sähkö Valo Tele AV -messuilla 7.-9.2.2024. Tule tapaamaan meitä osastolle D 124 ja kuulemaan ratkaisumme valaistukseen, ohjaukseen ja tietoverkkoihin.

Messuilla esittelemme Focus Lightningin, Meyer Lightningin ja Triluxin uutuus valaisimia.

Meiltä löytyy laaja valikoima valaisinratkaisuja toimistoihin, teollisuuteen ja ulkovalaistukseen.

Tutustu valaistuksen ratkaisuihimme!

 

Ohjauksen puolelta esittelyssä ovat uudet iLight PoE/ iCAN kosketusnäytöt.

iLight on kansainvälisesti arvostettu valaistuksen ohjausjärjestelmä, jonka etuna on suoraviivainen runkoväylä, helppo skaalautuvuus, monipuoliset käyttöliittymät, avoimet konfiguroitavat rajapinnat, erinomaiset valaistuksen ohjausmahdollisuudet, sekä nopea käyttöönotto. Esittelyssä mallit TSE40 ja TSE100. iLigth PoE / iCAN kosketusnäytöillä koko tilan ohjaaminen on tehty helpoksi ja sillä voidaan helposti ohjata valaistusta, ilmanvaihtoa ja verhoja.

Lisäksi meiltä löytyvät iLight järjestelmän kanssa erinomaisesti yhteensopivat ja toimintavarmat B.E.G. DALI-2 sensorit erilaisten tilojen tarpeisiin, sekä valaisimiin integroitaviksi. Lue lisää DALI 2 multimastertunnistimista.

 

Tietoverkkojen puolella messuilla esillä maailman monipuolisin paneelikupari- ja valokuitukaapeleille

R&M:n Netscale 48 ristikytkentäpaneeli, joka mahdollistaa kupari- ja valokaapelijärjestelmän tiivistämisen samaan kaappiin 1U-tilaan. Paneelirunko nopeuttaa eri moduulityyppien asennusta ja integroidut kaapeliohjurit mahdollistavat tiiviin ja siistin asennuksen. Lisäksi siihen sopivat uusimmat liitäntätekniikat: LC-, SC-, MPO, E-2000, Cat6A RJ45 ja Cat8.1 RJ45 -liittimet.

Lue lisää Netscale 48:sta.

Lisäksi esittelemme myös Infralanin liitinpaneelit 24:llä 1U liitinpaikalla, jotka sopivat kaikkiin kytkentäkaappeihin tai koteloihin, joiden asennuskiskopari on 19”. Paneeleiden takaa löytyy ”kaapelihyllyt”, joihin kaapelit voi myös sitoa. Lisäksi suojatut liittimet maadoittuvat automaattisesti, kun ne kiinnitetään paneeliin. Infralanilta löytyy myös optinen päätepaneeli LC 9/125 OS2, joka sisältää 48 häntäkuitua ja 24 adapteria.

 

Koskipa tarpeesi sitten valaistusta, valaistuksen ohjausta tai tietoverkkoja, asiantuntijamme auttavat löytämään sinulle sopivan ratkaisun laajasta valikoimastamme.
Tavataan messuilla osastolla D 124!

Are Oy, Jari Hänninen: 30-vuotinen yhteistyö jalostuu edelleen

Asiakaskokemus Are Oy

Asiakaskokemus Are Oy

Vuonna 1913 perustettu Are Oy on Suomessa ja Ruotsissa toimiva talotekniikkaurakoitsija. Noin 3000 henkeä työllistävä Are on osa suomalaista perheyritystä Conficap-konsernia. Nylundin juuret nuorempana yrityksenä yltävät vuoteen 1932. Yritysten pitkät historiat huomioiden 30-vuotinen yhteistyö on hyvä alku. Are Oy:n hankintaryhmän päällikkö Jari Hänninen kertoo kestävän yhteistyön salaisuuksia.

– Are Oy on Suomen suurin talotekniikkayritys, joten meillä on Nylundin kanssa yhteisiä kohteita ympäri Suomea. Nylund on toimittanut meille pitkään yleiskaapelointitarvikkeita ja -järjestelmiä. Yhteistyö on jalostunut ja laajentunut valaistukseen ja valaistuksen ohjausjärjestelmiin.

Nylundin valaistustarjonta laajenee alan uusimpien teknologioiden ja ratkaisuiden mukana. Jari Hänninen toteaakin erityisesti Nylundin valaistusratkaisuiden skaalautuvan tarpeen mukaan. Ostajan kannalta yhteistyön ratkaisevat asiat tarjonnan ja tuotelaadun lisäksi ovat perusasioita joiden täytyy pitää:
– Nylund on meille hyvä toimittaja, koska tiedämme toimitusvarmuuden ja hinnat. Heidän kanssaan on kiva toimia.

Are Oy:n Jari Hänninen voi suositella Nylundia – kuten hän on tehnytkin.

Reilun kahden minuutin videolla Jari kertoo tarkemmin yhteistyöstä Nylundin kanssa.

Jos videoupotus ei toimi, voit katsoa videon YouTubesta.

Toimitusjohtajamme mietteitä

Johan Karlsson - Toimitusjohtajan mietteitä

Toimitusjohtaja Johan Karlssonilla tuli vuoden 2022 joulukuussa Nylundilla ”kvartaali” täyteen. Johanin 25 vuoden matka Nylundin perheyhtiössä alkoi business controllerina, josta hän eteni talousjohtajaksi ja vuoden 2014 syyskuussa hänet kutsuttiin yhtiön toimitusjohtajaksi.

Katso lisää videolta Johanin matkasta Nylundin toimitusjohtajaksi.

Jos videoupotus ei toimi, voit katsoa videon klikkaamalla tätä linkkiä: Osa 1 : Historiaa

Jatkuva kehitys on yksi Nylundin arvoista. Se lienee ollut 90-vuotiaan yrityksen dna:ssa ja yksi menestyksen edellytys ilman erillistä määrittelyäkin. Johanin kertomana arvot toteutuvat arjessa ja henkilökunta on niihin sitoutunut.

Voit katsoa lisää Nylundin arvoista tältä videolta:

Jos videoupotus ei toimi, voit katsoa videon klikkaamalla tätä linkkiä: Osa 2 : Arvot

– Sanoisin näin, että Nylundin kulmakivi on osaava ja motivoitunut henkilökunta. Siitä kaikki lähtee. Se on meille todellakin tärkeä. Ja siihen me olemmekin satsanneet paljon. Yrityksen arvot ovat myös tärkeä ohjenuora. Meidän arvomme ovat: yhteispeli, jatkuva kehitys ja kannattavuus.

–Jatkuva kehitys tarkoittaa myös, että me voimme jatkaa toimintaa seuraavatkin 90 vuotta. Se vaatii yrityksen, liiketoiminnan ja yksilön jatkuvaa kehittymistä.

Olemme päivittäneet myös strategiaamme ja missiomme on tehdä yhdessä parempi ympäristö. Lähtökohta on se, että siinä ympäristössä missä me toimitaan, missä meidän ratkaisut on ja tuotteet asennetaan, ja missä ne palvelee loppuasiakasta, niin me halutaan luoda paremmat puitteet. Siellä tietysti huomioidaan ekologiset asiat ja tuotteiden pitkä elinkaari.

Katso miten missiomme Yhdessä parempi ympäristö toteutuu työssämme:

Jos videoupotus ei toimi, voit katsoa videon klikkaamalla tätä linkkiä: Osa 3 : Missio

Olemme kiinnostuneita asiakkaidemme liiketoiminnasta ja haasteista. Toimintamme kulmakivet ohjaavat henkilökuntaamme ja ne näkyvät myös asiakkaalle proaktiivisessa ja asiakkaan tarpeita kuuntelevassa palvelussamme.

Voit tutustua lisää toimintamme kulmakiviin tällä videolla:

Jos videoupotus ei toimi, voit katsoa videon klikkaamalla tätä linkkiä: Osa 4 : Kulmakivet

Voit myös katsoa kokonaisuudessaan haastattelun, jossa Johan Karlsson kertoo yritysjohtajan näkemyksiä Nylundin tilanteesta.

Noin vartin videolla:
• Toimitusjohtajamme ottaa kantaa onko Nylund tavarantoimittaja vai asiantuntijaorganisaatio.
• Kertoo ajatuksensa siitä, miksi 80 % Nylundin asiakkaista ovat olleet asiakkaina yli 5 vuotta.
• Paljastaa sammuttaako toimitusjohtajamme kotonaan valot Earth Hourin aikaan?

Katso tästä koko video (pituus 14:30).

Jos videoupotus ei toimi, voit katsoa videon klikkaamalla tätä linkkiä:
Toimitusjohtajan mietteitä

Himmennettävien loisteputkivalaisimien uusiminen DALI-valaisimiksi

Loisteputkien valmistus on päättynyt. Loisteputkia on hankittu kiinteistöhuollon varastoon erilaisiin tiloihin asennettujen loisteputkivalaisimien huolto- ja kunnossapitotarpeisiin. Loisteputkia on myös korvattu lediputkilla ja loisteputkivalaisimia on uusittu ledivalaisimiksi.  

Energiatehokkaammat ledivalaisimet tuottavat enemmän valotehoa samalla energian määrällä kuin teknisen elinikänsä päättymistä lähestyvät loisteputkivalaisimet. 

Loisteputkivalaisimien valaistuksen ohjauksessa on käytetty perinteistä päälle/pois -valokytkintä. Osassa T8-loisteputkivalaisimia saattaa yhä olla loisteputken virtaa rajoittava magneettinen kuristin ja loisteputken rinnalle asennettu sytytin. Kuristin on rautasydämen ympärille kierretty kuparilankakäämitys, joka ikääntyessään käy kuumana, hurisee ja saattaa aiheuttaa merkittävän tulipaloriskin. T5-loisteputkivalaisimissa on elektroninen liitäntälaite, joka sytyttää loisteputket luotettavammin, nopeammin ja ilman häiritsevää loisteputken välkkymistä. Hinnaltaan edullisimpien ledivalaisimien liitäntälaite on myös suunniteltu ja valmistettu valokytkimellä päälle/pois -tyyppiseen ohjaukseen. Vanhat valaisimet on suositeltavaa uusia DALI-valaisimiksi jo nyt, tulevaisuudessa toteutettavaa valaistuksen ohjausmuutosta ennakoiden.  

Osa loisteputkivalaisimista on himmennettäviä. Himmennyksen ohjaukseen on käytetty pitkään elektronisen liitäntälaitteen 1-10V -jänniteohjausta. Uudisasennuksissa himmennettävien valaisimien liitäntälaitteiden ohjaukseen käytetään DALI- tai DALI-2-standardin mukaisia digitaalisia ohjainlaitteita.  

Oppilaitosten oppimisympäristöissä hyvä valaistus on erityisen tärkeässä asemassa. Luokkahuoneiden mitattavissa olevan valoteho tulee olla ≥ 500 lux siten, että valaisimet tuottavat tasaisen valonjaon tarpeetonta kiusahäikäisyä aiheuttamatta.  

Opetustilojen valaistuksen tulee tukea oppilaiden oppimista ja kohdistua sinne, missä valoa tarvitaan eri opetustilanteissa.

Oheisen esimerkin mukaisessa satunnaisen koulukiinteistön luokkahuoneessa on erikseen himmennettävä tauluvalaistus ja yleisvalaistus. Loisteputkivalaisimien himmennykseen käytettävät ohjainlaitteetkin ovat jo lähes teknisen käyttöikänsä loppupuolella. Jänniteohjauksella varustettujen ohjainlaitteiden valmistus on jo päättynyt  – ennakoiden loisteputkien ja loisteputkivalaisimien aikakauden päättymistä.  

Taulu- ja yleisvalaistuksen himmennysohjaukseen käytettävän, 1-10V -jänniteohjauksella toimivan läsnäolotunnistimen uusiminen DALI-ohjainlaitteeksi voi onnistua jopa ilman isompia kaapelointimuutoksia: valaistuksen jänniteohjaus on perinteisesti johdotettu ML/MMJ 5×1,5S-kaapelissa. Kaapelointi toimii DALI- valaisimien johdotuksessa.  

Luokkahuoneen DALI-valaisimien ohjaimeksi voidaan valita esim. PD4-M-DAA4G-läsnäolotunnistin.  

DALI-valaisimien ohjauksen lisäksi se tarjoaa potentiaalivapaan relekosketintilatiedon esim. varauksena kiinteistön rakennusautomaatiojärjestelmän VAK-alakeskukseen johdotettavaksi – läsnäolon perusteella ohjautuvan energiatehokkaan ja tarpeen mukaisen ilmanvaihdon toteuttamiseen.  

Nylund tuotekoodi Sähkönumero Nimitys
10320287 2603222 92591 PD4-M-DAA4G-FP valkoinen
10320289 2603225 92743 PD4-M-DAA4G-AP valkoinen

Esimerkin mukaisen luokkahuoneen valaistuslaskentatilanteen perusteella nykyiset loisteputkivalaisimet voidaan huoletta uusia Twenty3 2350-sarjan DALI-valaisimiin.

Nylund tuotekoodi Sähkönumero Nimitys
10127716 4134106 2350 G3 D2 PW19 4000-840 ETDD
10127717 4134107 2350 G3 D3 PW19 6000-840 ETDD

Valaistusohjauksen käyttöönottovaiheessa valotehon maksimiarvoa voidaan tarvittaessa säätää alemmaksi. Samalla uuden valaisimen elinkaari pitenee valaisimen toimiessa nimellisen valotehon sijaan alennetulla valoteholla. Myöhemmin läsnäolotunnistimen ohjaus korjaa automaattisesti alun perin valoteholtaan kevyesti ylimitoitettujen ledivalaisimen ikääntymisestä seuraavaa ledin valotehon heikkenemistä.

 

Opetustilojen valaistusohjausmuutokset ja valaisinvaihdot ovat toteutettavissa luokkahuonekohtaisesti nopealla aikataululla jo esim. tulevan joulu- ja/tai hiihtoloman aikana. PD4-M-DAA4G läsnäolotunnistimet ja Twenty3 2350-sarjan valaisimet löytyvät varastovalikoimasta.

Kiinteistöhuollon käyttöön jo hankitut loiste- ja lediputket voidaan hyödyntää varasto- ym. tiloissa, joissa nykyiset valaisimet ovat valokytkinohjauksessa.  

 

 

 

 

Cat 8.1 sovellusnopeudet lähiverkossa

Cat 8.1 kaapelointi mahdollistaa todellisen huippusuorituskyvyn nykyaikaisissa toimistorakennuksissa.

Cat 8.1 oli alun perin nopein lyhyen matkan juoksija. 40 Gb/s nopeudella 24 metrin kantamalla, se edusti kustannustehokasta toivoa datakeskuksille. Mutta Cat8.1 kaapelointi mahdollistaa myös todellisen huippusuorituskyvyn keskimatkalla nykyaikaisissa toimistorakennuksissa.

Odotukset LAN-kaapeloinnin nopeudesta lisääntyvät, koska olosuhteet rakennuksissa ovat muuttuneet jossain määrin viime vuosina. Esimerkiksi yhteydet taloautomaatioon ja muut lähiverkossa käytettävät uudet sovellukset vaativat huippusuorituksen perinteiseltä tietoverkolta. Tähän asti kaapeloinnista on yleensä ollut määriteltynä Cat6A, Luokka EA eli 10 Gbit/s jopa 100 metrin matkalla.

Pääasiassa nykyaikaisessa tietoverkossa on kyse 5G verkkojen WLAN tukiasemista sekä hajautetuista sisäantennijärjestelmistä. Nämä yhteydet vaativat hyvää kaistanleveyttä. Esimerkiksi WiFi 6 WAVE2 ja WiFi 7 vaativat yli 10 Gbit/s kaistanleveyttä.

Tietoverkkostandardi Cat 8.1 tarjoaa ratkaisun ongelmaan.

Tämän voi ratkaista tyylikkäästi Cat. 8.1 tietoverkkotuotteilla, jos linkin pituus ei ylitä 24 metriä. Standardointi tarjoaa kuitenkin ratkaisun pitempiin linkkeihin. TR11801-9909 määrittelee, kuinka Cat. 8.1 kaapeloinnilla voi myös siirtää 25 Gbit/s jopa 50 metriä.

Kaiken kaikkiaan kolme pituudesta riippuvaa suorituskykytasoa voidaan esittää Cat 8.1 tason asennukselle: 40 Gbit/s 24 metriin asti, 25 Gbit/s 50 metriin asti ja klassinen 10 Gbit/s jopa 95 metriin (katso grafiikka alla).

Cat 8.1

Mitä tämä tarkoittaa käytännössä?

Perustuen tyypillisten linkkien pituuksien jakautumiseen lähiverkoissa Cat 8.1 kaapelointi voi olla merkittävä panostus suorituskyvyn parantamiseen lähiverkoissa.
Tyypillisessä toimistoinfrastruktuurissa kerrosjakamon kanssa, Cat. 8.1 kaapelointi voisi toimittaa noin 20 % työasemista 40:llä Gbit/s nopeudella 24 m asti ja noin 60 % työasemista 25 Gbit/s nopeudella 50 m etäisyydelle kerrosjakamosta.

Nykyaikaisissa rakennuksissa varmennetut kerrosjakamot tuovat mukanaan lähiverkon lyhyemmät linkkipituudet. Tämän pohjalta Cat. 8.1 lähiverkon infrastruktuuri voisi palvella yli 50 % työasemista 40 Gbit/s nopeudella ja kaikki muut 25 Gbit/s nopeudella.

Sopivalla suunnittelulla, Cat 8.1 LAN-kaapelointi voi kattaa tulevaisuuden vaatimukset datakaapeloinnille maksimi kaistanleveydellä ja täydellisellä taaksepäin yhteensopivuudella.
R&M Cat8.1 liitinmoduulit pohjautuvat RJ45 liitinformaattiin ja ovat taaksepäin yhteensopivia Cat6A ja Cat6 laitekaapeleiden kanssa.

Voit lukea lisää Matthias Gerber:in artikkelista: R&M CONNECTIONS 10|2023–65 lehdessä sivu 18:
https://www.rdm.com/services/downloads/?rdm_downloads_cat%5B0%5D=65

Jos sinulla herää kysymyksiä tietoverkon päivittämisestä cat 8.1 kaapeloinnilla tai muusta tietoverkkoihin liittyvästä, ota yhteyttä:

Robert Ek
email: robert.ek@nylund.fi
puhelin: +358 10 217 0334

 

Montako on/off –valaisinta voidaan asentaa tunnistimen perään?

 

 

Tämä on kysymys, mitä meiltä kysytään melko usein. Kaikkein yksinkertaisin vastaus tähän on: ”riippuu valaisimista”. Toisin sanoen meillä ei ole antaa tähän suoraviivaista vastausta. Tänä päivänä led-valaisimet ovat vallanneet alaa. Valaisimia löytyy laidasta laitaan niin hintaluokaltaan kuin laadultaan, ja kaikkea myös näiden yhdistelmiä. Laadukkaasti tehty valaisin ei välttämättä takaa, että käytetyt komponentit olisivat kaikkein laadukkaimpia. Etenkin komponentti- tai materiaalipulan aikana voidaan joutua tekemään kompromisseja.

Mistä lähteä liikkeelle saadakseen vastauksen kysymykseen? Ensinnäkin on katsottava tunnistimen tiedot kuorman kestosta. Led-kuorma käyttäytyy, kuten muutkin valaisinkuormat. Tunnistimen releelle ei ole määritelty minimikuormaa. Luxomatin on/off –tunnistimille annetaan tiedot maksimi teholle watteina, kun cos fii = 1, ja volttiampeereina, kun cos fii = 0,5. Tämän lisäksi tärkeä luku on myös syöksyvirran kesto 20ms:n ajan sekä 200μs:n ajan. Mahdollinen korkea syöksyvirta voi vaikuttaa tunnistimien relekärjen kestävyyteen. Suuria syöksyvirtoja esiintyy yleensä heikkolaatuisissa liitäntälaitteissa. Toiseksi on siis tarkistettava valaisinten tiedot.

Tilannetta helpottaa valitsemalla tunnistin, missä on nollapistekytkentä. Nollapistekytkennällä varustettu tunnistin kytkee kuorman verkkosähkön nollapisteessä. Käytössä tätä ei huomaa, mutta tämä pienentää huomattavasti valaisimista aiheutuvaa syöksyvirtaa, mikä parantaa niin tunnistimen kuin valaisinten komponenttien käyttöikää. Esimerkiksi RC-plus next N ulkokäyttöön ja Basic Line -sarjan tunnistimet, PD3N-1C tai PD4N-1C sisäkäyttöön ovat nollapistekytkennällä varustettuja liiketunnistimia.

Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että tunnistin kestää noin puolet annetusta tehosta watteina, mutta heikkolaatuisia komponentteja käytettäessä tehokesto voi olla huomattavasti pienempikin.

 

Tutustu sisätilojen liiketunnistimiin:

https://nylund.fi/tuotteet/valaistuksen-ohjaus/sisatilojen-liiketunnistimet/ 

Tutustu ulkotilojen liiketunnistimiin:

https://nylund.fi/tuotteet/valaistuksen-ohjaus/ulkotilojen-liiketunnistimet/ 

Mietityttääkö mikä olisi paras ratkaisu? Kysy Heidiltä!

 

Lisää tunnistinvalaisimista voit lukea täältä: Tunnistin + valaisin vai tunnistinvalaisin

Tunnistin + valaisin vai tunnistinvalaisin

Kun käytetään erillistä tunnistinta, voidaan valaisimina käyttää laadukkaampia tuotteita ja myös valikoima valaisimista on huomattavasti laajempi.” – Heidi Nordström 

Valaistuksen ohjausta ja tuotevalintoja mietittäessä on aina hyvä katsoa tilakohtaisesti paras ratkaisu. Käyttäjien toiveet tilan toimivuudesta ratkaisevat, onko parempi käyttää erillistä tunnistinta valaisimien kanssa vai tunnistinvalaisimia. Oikeiden tuotteiden valinnassa huomioitavia tekijöitä: 

  • Tunnistinvalaisinta käytettäessä sähkösuunnittelu ja asennuksessa kaapelointi mielletään helpoksi. Tunnistinvalaisimen valintaan on kuitenkin aina tarkistettava valojakotietojen lisäksi tunnistuksen valvonta-alue. Kun käytetään erillistä tunnistinta, voidaan valaisimet ja tunnistimet asentaa valo- ja valvonta-alueominaisuuksiltaan optimaalisesti 
  • Tunnistinvalaisimia on sekä PIR- että mikroaaltotunnistintekniikalla. Molemmille tunnistustekniikoille on omat käyttökohteensa. Tunnistustekniikka on tarkistettava, jotta tilassa ohjaus toimii halutulla tavalla. Esimerkiksi mikroaaltotekniikalla toimivassa tunnistuksessa on huomioitava, että tunnistus saattaa reagoida valvottavan tilan lisäksi myös seinän läpi. Mikroaaltotunnistinta asennettaessa on tarkistettava jokaisessa kohteessa herkkyyden säätö, jos se tuotteessa on muutettavissa. Erillistä tunnistinta käytettäessä voidaan valita tunnistustekniikka tilan ja halutun ohjauksen mukaan. Lisäksi tunnistinten valvonta-alue voidaan valita tilan mittoihin sopivaksi. Myös säätömahdollisuudet saattavat olla erillisessä tunnistimessa kattavammat. 
  • Jos valaisin tai tunnistin rikkoutuu, on korvaavan tuotteen löytäminen usein helpompaa ja edullisempaa kuin tunnistinvalaisimen rikkoutuessa. Vaikka vain valaisinosa on rikkoutunut, nostaa tunnistinosa valaisimen hintaa. Kun käytetään erillistä tunnistinta, voidaan valaisimina käyttää laadukkaampia tuotteita ja myös valikoima valaisimista on huomattavasti laajempi. 
  • Erilliset tunnistimet ja valaisimet tilassa ovat asentajaystävällisiä. Jos ei käytetä tunnistinvalaisinten tehdasasetuksia, on jokaiseen valaisimeen synkronoitava samat asetukset. Asetukset on tarkistettava myös vaihdettaessa valaisinta. Erillistä tunnistinta käytettäessä valaisimet voidaan helposti vaihtaa uusiin ilman, että asetuksiin tarvitsee koskea. 

 

Tutustu sisätilojen liiketunnistimiin:

https://nylund.fi/tuotteet/valaistuksen-ohjaus/sisatilojen-liiketunnistimet/ 

Tutustu ulkotilojen liiketunnistimiin:

https://nylund.fi/tuotteet/valaistuksen-ohjaus/ulkotilojen-liiketunnistimet/ 

Mietityttääkö mikä olisi paras ratkaisu? Kysy Heidiltä!

 

Lisää tunnistinvalaisimista voit lukea täältä: Montako on/off -valaisinta voidaan asentaa tunnistimen perään?

Nappaa kullanarvoinen etu. Tartu Fluken syksyn upeimpaan tarjouskampanjaan!

nylund-fluke

 

Juhli kanssamme Fluke Networksin Versiv alustan 10- vuotista taivalta ja hanki Fluken testerit nyt kampanjahintaan. Alan johtavat työkalut tietoverkkojen testaukseen ja sertifiointiin, jopa 4 400 € edulla.

Juhlan kunniaksi saat Nylundilta, Fluken valtuutetulta jälleenmyyjältä, Fluken suosituimpia kupari- ja kuitutestereitä kampanjahintaan. Etu on voimassa 15.12.2023 saakka.

Fluke_CertiFiber Pro

Fluke kampanjatuotteet

Saat nämä valikoidut testerit meiltä alennettuun hintaan. Kerromme mielellämme lisää testereistä ja autamme niiden valinnassa.

Malli Suositeltava jälleenmyyntihinta (€) Suositeltu alennus-jälleenmyyntihinta Odotetut säästöt euroissa
SX-602-PRO/T with Gold 9.899 7.995 1.904
DSX2-5000/GLD/T 13.329 11.250 2.079
DSX2-8000/GLD/T 16.661 13.995 2.666
DSX2-5000QI/GLD/T 26.186 21.995 4.191
DSX2-8000QI/GLD/T 28.419 23.995 4.424
CFP2-100-Q/GLD/T 16.503 13.995 2.508
OFP2-100-Q/GLD/T 13.474 9.995 3.479

 

 

Hyödynnä Fluken kampanja

Lisäksi kampanjan tuotteet sisältävät Fluke Networksin Gold-ohjelman. Se on heidän kattava tuki- ja ylläpito-ohjelma Fluke Networksin tuotteille ja tarvikkeille. Voit lukea lisää Fluken sivulta: www.flukenetworks.com/content/gold-product-support.

Ota yhteyttä jo tänään ja hyödynnä kampanjahinnat.

Kari Vesterinen Nylund

Kari Vesterinen
Myyntipäällikkö, tietoverkot (Infralan ja Fluke)
+358 10 217 0332
etunimi.sukunimi@nylund.fi