Luotettavuus on ykkönen tiedonsiirrossa.

Kampuksen peruskorjaus- ja laajennustöiden yhteydessä myös tietoliikennekaapelointi on saatettu ajan tasalle huomioiden tulevaisuuden tiedonsiirron kasvutarpeet.

 

Ensimmäiseen vaiheeseen Nylund Talotekniikka toimitti Reichle & De-Massarin Luokka EA Cat6A suojatun yleiskaapelointijärjestelmän ja vaihe kakkoseen INFRALAN Luokka EA Cat6A suojatun yleiskaapelointijärjestelmän.

Kaapelia kohteeseen toimitettiin noin 40 kilometriä, liittimiä noin 4 000 kpl ja atk-pisteiden määrä oli noin 2 000.

Mittava ja vaativa hanke

Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymän sähkötyönjohtaja Markku Koskisen mukaan hyvät edellytykset mittavan hankkeen onnistumiselle loi molempien vaiheiden sähkösuunnittelusta vastannut Avecon Oy.

– Koulumaailmassa järjestelmän luotettavuus on perusedellytys. Samaan kiinteistökokonaisuuteen tuli kauppaopisto ja ammattilukio ja esimerkiksi yo-kirjoitukset asettavat järjestelmän luotettavuusvaatimukset aivan omalle tasolleen, valottaa Koskinen.

Kohteen sähköurakoinnista vastanneen Are Talotekniikan aluepäällikkö Pekka Häggmanin mukaan suunnittelija oli asettanut tiukat laatuvaatimukset verkolle.

– Tietoverkon tuli kattaa myös tulevaisuuden tiedonsiirron tarpeet. Sen vuoksi verkolta vaadittiin korkeaa laatua niin asennuksen, kuin järjestelmään kuuluvien tarvikkeiden osalta, Häggman kertoo.

Korkean laadun ja luotettavuuden lisäksi tietoverkolta edellytettiin pitkäikäisyyttä ja järjestelmätakuuta. Toimittajalta vastaavasti edellytettiin, että tilaukset ja toimitukset sujuvat sovitusti ja aikataulussa. Valittavan yleiskaapelointijärjestelmän tuli olla asennusystävällinen eli nopea ja yksinkertainen asentaa.

– Asennusten helppous, muunneltavuus ja luotettavuus ovat meille koulutusyhtymässäkin tärkeäitä tekijöitä, koska tietoliikennekaapeloinnit jäävät meille jatkossa itse ylläpidettäviksi, Koskinen toteaa.

Edellytyksenä toimitusten sujuvuus

Häggmanin mukaan Nylund Talotekniikka valittiin toimittajaksi, koska aiemmat kokemukset yhteistyöstä ovat olleet hyviä.

– Olemme aiemmin tehneet yhteistyötä Nylundin kanssa eri projektien tiimoilta ja oli luontevaa jatkaa yhteistyötä näissä kahdessa isossa projektissa saman toimittajan kanssa. Hintalaatu-suhde on toki erittäin ratkaiseva ja tutun myyjän kanssa toimiminen on helppoa. Kyse on siis monista tekijöistä muodostuvasta hyvästä paketista, Häggman jatkaa.

Hänen mukaansa viallisia tuotteita ei tullut projektien aikana yhtään esille eli laatu oli erinomaista. Myöskään asennuksien jälkeen ei vikoja tullut esille juuri lainkaan eli kun asennettavuus on helppoa, ei virheitäkään juuri tule.

Joustavuutta tarvitaan

Atk-pisteiden määrä lisääntyi alkuperäisestä ja tilojen käyttötarkoituskin muuttui matkan varrella, joten joustavuutta tarvittiin. Tarvittavat lisätilaukset saatiin Häggmanin mukaan kuitenkin aika nopeasti kohteeseen.

– Toimitusten sujuvuus oli meille erittäin kriittinen tekijä, Koskinen painottaa.– Aikataulut olivat tiukat, koska tähän vaiheeseen liittyi niin monien eri ryhmien muutto tiloista toisiin. Kauppaopiston ja ammattilukion uusiin tiloihin oli päästävä ajallaan, koska vanhat tilat oli luovutettu kaupungille, eikä pelivaraa ollut mihinkään suuntaan.

Lukukausi alkaa silloin, kun on määrätty, eikä siitä voi joustaa. Koskinen kertoo seuranneensa asentajien toimintaa ja yllättyneensä, miten helppo asentajien oli saada järjestelmään luotettavia liitoksia.

– Luotimme urakoitsijan valintaan ja nyt kun toimituksesta on reilut puoli vuotta, meille ei ole tullut näiden järjestelmien suhteen yhtään reklamaatiota. Tilaajan näkökulmasta kaikki sujui hyvin. Aikataulut pitivät ja toimitukset sujuivat. Olemme erittäin tyytyväisiä, päättää Koskinen.