Viimeisen ei tarvitse sammuttaa valoja

PostNordin Vantaan logistiikkakeskuksessa vaihdettiin 854 vanhaa valaisinta uusiin energiatehokkaisiin LED-valaisimiin, joita ohjataan älykkäästi.

Optimoidun valaistuksenohjauksen myötä valoa on juuri siellä ja juuri silloin, kun sitä tarvitaan.

Viiden normaalimittaisen jalkapallokentän kokoisessa logistiikkakeskuksessa Vantaalla oli kesällä 2015 täysi hyörinä päällä, mutta valot vain puoliteholla.

Trukit liikkuvat sujuvan pehmeästi käytävillä ja poikkeavat näppärästi hyllyväleihin. Sieltä mukaan tarttuu oikea tavara täsmällisen tehokkaasti.

Kun tutkailee touhua tarkemmin, huomaa valojen myötäilevän liikettä hyllyväleissä. Osa väleistä on tyystin pimeänä. Mitä ihmettä täällä oikein tapahtuu, onko energiansäästön tavoittelussa menty jo liian pitkälle?

 

”Ei suinkaan, sillä siitä tässä on nimenomaan kysymys. Energiatehokkaita LED-valaisimia ohjataan liiketunnistimien avulla. Valoa on juuri siellä ja juuri silloin, kun sitä tarvitaan.” Näin tilannetta avasi PostNordin turvallisuudesta ja tietotekniikasta vastaava johtaja Vesa Karjalainen. Hän korostaa, että energiansäästön ja ympäristöasioiden rinnalla on kyse työn turvallisuudesta, tehokkuudesta ja mielekkyydestä. ”Valojen sävy ja kohdennus parantavat näkyvyyttä, jolloin tuotteiden käsittely on helpompaa ja varmempaa. Työturvallisuus on meille ykkösasia vilkkaasti liikennöidyissä sisätiloissa.”

PostNordilla käynnisti tiukan säästökuurin, jonka tavoitteena on vähentää hiilidioksidipäästöjä 40 prosenttia vuoden 2009 tasosta vuoteen 2020 mennessä. Miten tämä liittyy Vantaan logistiikkakeskukseen, selviää, kun jatkaa matkaa hallissa. Vastaan tulee nimittäin osa, joka kylpee keltaisessa valossa. Tunnelma muuttuu jotenkin epätodelliseksi aiempaan verrattuna.

”Alun perin tänne asennetuissa valaisimissa on valonlähteenä suurpainenatriumlamppu. Sen värisävy, käytettävyys ja energiatehokkuus eivät ole tästä päivästä.”

Valaistuksen uusimisprojektissa mukana olleen Granlundin projektipäällikön Antti Rinteen tekemät laskelmat tukevat Karjalaisen tehokkuusteesiä. Jo valaisimet vaihtamalla vuotuinen sähkönkulutus putoaa yli 60 prosenttia (1 320 MWh > 490 MWh). Älykkäällä liiketunnistinohjauksella sähkönkulutus laskee vielä reilusti, noin 300 MWh:iin vuodessa.

”Hiilidioksidipäästöjen osalta tämä tarkoittaa 265 000 kilon vähennystä vuodessa. Investointi maksaa itsensä takaisin noin kuudessa vuodessa. Hienoja lukuja alallaan molemmat.”