Valoverkko Helsingin Länsisatamassa

28.05.2019

Helsingin Länsisataman terminaalin ja sen liikennejärjestelyiden myötä alueelle tarvittiin myös uudistettu valaistus. Terminaalin edessä olevaan risteykseen ja aukiolle tuli katuvalaistuksen lisäksi kaksi valoverkkoaluetta, jotka toteutettiin LED Linear KALYPSO -valaisimilla.

Valaistuksen suunnittelusta vastasi Ramboll Finlandin Juha Hälikkä, joka halusi valaistusratkaisun korostavan alueen erityistä identiteettiä.

– Maailmalla valoverkkoja on toteutettu jonkun verran, mutta Suomessa tiedossani ei ole muita kuin Vesa Honkosen suunnittelema valoverkko Raisiossa. Tyynenmerenkadun valoverkosta haluttiin omanlaisensa, joten se päädyttiin toteuttamaan lineaarisilla valaisimilla, kertoo Juha Hälikkä.

Länsi-satama Helsingissä

LED Linear KALYPSO -valaisimien lineaarisista valoviivoista koostuvat pinnat sopivat visuaalisesti yhteen kadun päässä sijaitsevan terminaalirakennuksen kanssa. Leveän valokeilan ansiosta valaistus on tasainen. Päiväaikaan valaisimet ovat lähes huomaamattomat.

Kalypso sopii Juha Hälikän mukaan hyvin tarkoitukseensa. Se on muodoltaan siro, riittävän tehokas, optisesti ratkaisuun sopiva ja laatuvalmistajan tuote.

– Valoverkolla voidaan merkitä kriittisiä alueita katuympäristössä. Koska verkko vaatii erittäin tukevat pylväät, se sopii alueille, joissa voidaan hyödyntää vaijereiden kiinnityksiä, rakennusten julkisivuja tai raitiovaunupylväitä.

Sekin piti ottaa huomioon, että Helsinki ja Länsisatama etenkin, eivät ole ihan tuulettomia paikkoja.

– Kiristettyihin vaijereihin kiinnitettyjen valaisimien tulee antaa valoa laaja-alaisesti, jotta tuulen vaikutus voidaan minimoida. Valaisimien suuren määrän takia optiset vaatimukset eivät ole kovin tärkeitä, Juha Hälikkä selvittää.

Kevyen liikenteen valaistuksen toteutuksessa hyödynnettiin jo alueella olevia raitiotieverkon sähkön syöttöpylväitä.

Valaisimet toimitettiin 2017 syksyllä ja kohde oli valmis vuoden 2018 alusta.

– Olemme olleet tyytyväisiä ratkaisuun. Valoverkon luoma varjoton valo jatkaa mielenkiintoisesti sisätilamaista valovaikutelmaa poistuttaessa terminaalista raitiovaunupysäkille.

Länsisatama on Helsingin vilkkain matkustajasatama. Länsisatamaa käyttää vuodessa noin 6,6 miljoonaa matkustajaa säännöllisessä linjaliikenteessä sekä 400 000 kansainvälisen risteilyliikenteen matkustajaa. Alueelle on viime vuosina rakentunut myös tiivis asuinalue palveluineen.

Kohteessa käytetyt LED Linear KALYPSO -valaisimet.
Artikkelin kuvat: valaistussuunnittelija Juha Hälikkä.